Доступність посилання

ТОП новини

Теракти в Росії дозволили Путіну виступити в ролі «хвалькуватого вуличного бійця» (європейська преса)


Брюссель – З огляду на Великодні святкування, чимало провідних європейських видань звертаються до теми скандалів навколо Римо-Католицької церкви. Тим часом, інші газети аналізують ситуацію в Росії. Оглядачі шукають відповідь на питання, як на тлі серії кривавих терористичних атак прем’єр-міністру Володимиру Путіну вдається уникати народної критики. В аналогічній ситуації в інших державах керівники вже поплатилися б своєю політичною кар’єрою.

«Ви не одні, Ваша святосте!» – це освідчення у підтримці Папи Римського Бенедикта XVI винесене на першу шпальту іспанської газети El País. У вирі скандалів, пов’язаних зі звинуваченнями низки католицьких священиків у педофілії, представники Ватикану згуртовуються навколо Папи Бенедикта XVI, констатує автор статті.

До цієї ж теми звертається і впливова французька газета Le Figaro. На тлі кризи, що останнім часом поглинула Римо-Католицьку церкву, декілька чільних кардиналів публічно стали на захист глави церкви від «брудної пропаганди та махінацій».

Білоруська опозиція закликає європейців бути вимогливішими до Лукашенка

Інша французька газета Le Monde висвітлює заяви представників білоруської опозиції. З огляду на перший у історії країни візит до Мінська держсекретаря Франції з європейських справ П’єра Лелуша, оглядачі звертають увагу на труднощі та перешкоди у дипломатичних стосунках із авторитарним режимом цієї країни.

Газета цитує лідера білоруської опозиції Олександра Мілінкевича, який на зустрічі з французьким політиком застеріг: «Треба, аби будь-яка економічна підтримка надавалася Білорусі тільки за умов лібералізації режиму Лукашенка. Інакше європейська допомога тільки забезпечить його виживання».

Позиції Путіна після терактів міцнішають

Газета International Herald Tribune повертається до теми тероризму в Росії. На думку західного оглядача, прем’єр-міністр Володимир Путін вдало використовує ситуацію, аби знову «покрасуватися у ролі хвалькуватого вуличного бійця». Проте, якщо у війні проти тероризму трапляються провали, то звинувачують невмілих підлеглих, але самого Путіна – ніколи.

Як зазначає видання, «в інших країнах керівники поплатилися б політичною кар’єрою за те, що не запобігли жахливим терактам, на кшталт тих, що сталися у московському метро». Тим часом, у Росії тероризм та нестабільність тільки посилюють позиції Володимира Путіна, підсумовує газета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG