Доступність посилання

ТОП новини

КСУ дозволив обмежувати недоторканність депутатів, але не Президента


Конституційний Суд визнав конституційним обмеження депутатської недоторканності й неконституційним скасування президентської недоторканності, що передбачає законопроект «Про внесення змін до Конституції (про гарантії недоторканності для окремих посадових осіб)». Відповідне рішення суду оголосив його голова Андрій Стрижак.

Зокрема, КСУ визнав конституційним пропоноване в законопроекті вилучення частини 1 статті 80 Основного Закону, що закріплює загальні положення щодо гарантій депутатської недоторканності. Також суд визнав конституційною запропоновану зміну частини 3 статті 80 Конституції, якою пропонується викласти цю частину в такій редакції: «Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до вступу в силу обвинувального вироку суду щодо нього» на заміну наявній редакції цієї частини статті, що передбачає, що народні депутати не можуть без згоди парламенту бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані.

При цьому КСУ визнав неконституційними запропоновані зміни частини 2 статті 80 Конституції, згідно з якими депутати Верховної Ради звільняються від обов’язку нести юридичну відповідальність за образи або наклеп.

Суд також визнав неконституційною запропоновану заміну положення частини 1 статті 105 Конституції, відповідно до якої Президент користується недоторканністю на час виконання повноважень, положенням про те, що Президент не може без згоди парламенту бути затриманим або заарештованим до вступу в силу обвинувального вироку щодо нього.

Крім цього, КСУ назвав неконституційним запропоноване скасування частини 2 статті 105 Конституції, відповідно до якого за зазіхання на честь і гідність Президента винні притягаються до відповідальності. Суд також визнав конституційною пропоновану зміну положень частини 3 статті 105 Конституції, відповідно до якої, якщо Президент був відсторонений від посади в порядку імпічменту, за ним не зберігається довічний статус Президента.

Таким чином, КСУ перевірив зміни, передбачені у вищевказаному законопроекті на відповідність статтям 157 і 158, що необхідно під час розгляду парламентом законопроекту, який передбачає зміни до Конституції.

20 жовтня минулого року Верховна Рада проголосувала за направлення цього законопроекту в КСУ для перевірки на конституційність.

********
КСУ ухвалив рішення щодо формування коаліції й оприлюднить його завтра

Конституційний Суд України в четвер, 8 квітня, оприлюднить рішення щодо офіційного тлумачення положень Конституції та Регламенту Верховної Ради стосовно порядку формування парламентської коаліції за участю окремих народних депутатів.

Як повідомили сьогодні в прес-службі КСУ, рішення в цій справі суд ухвалив у вівторок, 6 квітня.

68 народних депутатів від Партії регіонів звернулися до КСУ з поданням, у якому просили надати офіційне тлумачення положень частини 6 статті 83 Конституції, а також частини 4 статті 59 Регламенту Верховної Ради щодо можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні коаліції депутатських фракцій.

Аналогічне подання направили до КСУ депутати фракції БЮТ.

Після обрання Президентом України Віктора Януковича в парламенті була сформована коаліція, до якої увійшли фракції Партії регіонів, Компартії, Блоку Литвина і ще кілька депутатів в індивідуальному порядку від БЮТ, НУНС і позафракційні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG