Доступність посилання

ТОП новини

Оприлюднення бюджету-2010 відтермінували


Київ – Кабінет Міністрів відклав презентацію проекту бюджету на поточний рік. За словами урядовців, це сталося через невизначеність ціни на російський газ. Між тим, депутати з бюджетного комітету підозрюють, що основна причина зволікань у тому, що урядовцям поки що не вдається звести дохідну та видаткову частину проекту бюджету-2010.

Ціна російського газу – це єдина причина, через яку уряд відтермінував оприлюднення проекту бюджету, заявив у середу на брифінгу після засідання Кабміну перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

«Проект бюджету готовий, – сказав він. – Треба поставити лише одну цифру – це вартість газу. Єдине, там декілька показників перерахується. Зокрема, ми заклали 7,5 мільярдів на дотацію НАК «Нафтогазу» для того, щоб погасити різницю в тарифах».

За словами Андрія Клюєва, ціна у 330 доларів за одну тисячу кубометрів газу для України є непідйомною. Проте він відмовився спрогнозувати, якою може бути ціна палива.

Урядовець пообіцяв, що проект бюджету на поточний рік буде представлено вже у наступний понеділок – 12 квітня. Андрій Клюєв підтвердив оприлюднену раніше інформацію про те, що дефіцит бюджету планується на рівні 4,5-5 відсоків.

Між обіцянками і реалізмом

Цього ж дня Прем`єр-міністр Микола Азаров заявив, що в держбюджеті-2010 будуть передбачені кошти на виконання передвиборних обіцянок Віктора Януковича в повному обсязі. Водночас, за його словами, «бюджет буде реалістичним».

Натомість член парламентського комітету з питань бюджету депутат-нашоукраїнець Ярослав Джоджик скептично оцінює подібні обіцянки. За його словами, «реалії української політики такі, що є дуже суттєва невідповідність між заявами і тими реальними документами, що подаються та реалізовуються».

Заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради депутат-бютівець Олег Ляшко вважає, що уряд просто не спроможний представити реалістичний бюджет, а тому затягує час.

«Ясно, що неможливо виконати ті обіцянки, які давав Янукович, – каже депутат-бютівець. – Бо це мільярдні втрати бюджету, якщо говорити про податкові канікули для малого бізнесу. Це й мільярдні видатки бюджету, якщо говорити про виконання закону про нові соціальні стандарти. Неможливо, з одного боку, виконати оті обіцянки, а з іншого – подати реалістичний бюджет. Тому вони і ховають цей бюджет. А заяви про те, що ціна на газ там незбалансована – насправді, це просто відмовки».

Між тим, експерти звертають увагу на те, що за результатами минулого місяця, державна скарбниця отримала надходжень майже на 15 відсотків менше від запланованого.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG