Доступність посилання

ТОП новини

США попереджають президента Афганістану


Нью-Йорк – У Вашингтоні прес-секретар президента Барака Обами попередив афганського лідера Хаміда Карзая, що запрошення відвідати Білий дім може бути відкликане, якщо президент Афганістану надалі виступатиме з недружніми заявами щодо Заходу взагалі й Сполучених Штатів зокрема.

Недружніх заяв Карзай зробив цілу низку, важко навіть виділити найгіршу.

Міжнародні оглядачі вважають сфальшованими результати недавніх президентських виборів у Афганістані, де нібито переміг Карзай. Але він тепер звинувачує західні держави у підтасовці результатів тих виборів.

І в той час, як солдати коаліції західних держав воюють з ісламськими екстремістами руху «Талібан», президент Афганістану погрожує приєднатися до талібів, якщо опозиційні депутати парламенту і міжнародна спільнота «чинитимуть тиск» на нього. А тиск, вочевидь, полягає у констатації факту, що уряд Карзая наскрізь корумпований і всі обіцянки президента боротися з корупцією є порожнім звуком.

До того ж, як щойно стало відомо, з тюрми, за наказом Карзая, звільнили одного з ватажків «Талібану».

Роберт Гіббс, прес-секретар Білого дому, сказав, що Карзай мусить визнати, що в боротьбі з корупцією чесність уряду важлива для безпеки країни не менше, ніж успішні воєнні дії.

«Ми перебуваємо (в Афганістані) в ім’я безпеки нашої власної країни. І ми усвідомлюємо, і президент Карзай мусить усвідомити, що безпеку його країни не вдасться завоювати завдяки лише викоріненню чи вигнанню екстремістів із певних регіонів, якщо у тих регіонах не буде створено належного врядування», – зауважив Гіббс.

Незадоволення висловлюють також представники НАТО і ООН

А в Брюсселі представник НАТО Джеймс Аппатурай наголосив, що війська коаліції йдуть «на величезні жертви» для підтримки боротьби афганського народу проти тероризму. «Ми сподіваємося визнання з боку афганського народу, включно з найвищим (урядовим) рівнем».

У перекладі з дипломатичної на звичайну мову це звучить як застереження, що останні заяви Карзая підважують громадську підтримку зусиль коаліції.

Крім того, з приводу інвектив Карзая на адресу Заходу висловився Пітер Гелбрайт, донедавна заступник шефа місії ООН в Афганістані. Він сказав у телевізійному інтерв'ю, що дипломати в Кабулі упродовж тривалого часу висловлювали серйозні сумніви щодо «психічної стабільності» Карзая.

Газета «Нью-Йорк Таймс» примістила коментар під цікавим заголовком: «Як врятувати Афганістан від Карзая». Автор – Бінг Вест, який був заступником міністра оборони у кабінеті президента Рейгана.
XS
SM
MD
LG