Доступність посилання

ТОП новини

Похорон Леха Качинського призначили на суботу


Лех Качинський
Лех Качинський

Виконувач обов’язків голови держави, маршалок (спікер) Сейму Броніслав Коморовський оголосив, що похорон загиблого президента Польщі Леха Качинського призначається на суботу.

Жалобна церемонія на державному рівні проходитиме в самому центрі Варшави, на площі Юзефа Пілсудського, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У вівторок до президентського палацу до домовини з тілом покійного Леха Качинського приходитимуть на останнє прощання мешканці Варшави та усієї Польщі.

Коморовський додав, що з початком тижня він починатиме перемовини з представниками всіх парламентських фракцій стосовно терміну дострокових президентських виборів у Польщі.

Оглядачі сподіваються, що відповідно до польської Конституції вибори будуть призначені на другу половину червня.

Коморовський заявив також, що перед ним стоять іще інші невідкладні рішення, зокрема, стосовно призначення високопосадових осіб у країні.

Ідеться, зокрема, про термінове призначення нового голови Національного банку Польщі, керівника президентського Бюро національної безпеки, начальника Генерального штабу Польського війська, начальників усіх видів Збройних сил Польщі, віце-маршалків сейму, також омбудсмана.

Прем’єр-міністр Дональд Туск у свою чергу призначатиме нових людей на вакантні місця в уряді, зокрема віце-міністра закордонних справ Польщі та віце-міністра культури та національної спадщини Польщі.

Повідомляють також, що тяжко хвора мати Леха Качинського Ядвіґа Качинська, якій за 80 років, нічого не знає про смерть сина. Вона у важкому стані перебуває у варшавській лікарні, і з огляду на стан її здоров’я лікарі заборонили родині говорити їй про катастрофу біля Смоленська в Росії.

В Україні жалоба за Качинським і польськими діячами

Сьогодні в Україні день жалоби у зв’язку з авіакатастрофою, в якій загинули президент Польщі Лех Качинський і польська державна делегація.

Про оголошення жалоби повідомив Президент України Віктор Янукович, відвідуючи вчора посольство Польщі в Києві. Пізніше він підписав указ про це.

Янукович ушанував пам’ять загиблих, приніс до посольства квіти й залишив запис у книзі співчуттів.

«Я і моя сім’я були дуже вражені цією трагедією. Мені приємно було працювати з цією дуже виваженою людиною і досвідченим політиком. 25 лютого під час інавгурації ми з ним добре поговорили про майбутнє, про наші двосторонні стосунки, намітили низку заходів… Це важка втрата для польського народу. Але я вірю в те, що наші стосунки не погіршаться, ми й далі будуватимемо нашу спільну перспективу», – сказав Президент України.

Президент Польщі Лех Качинський і ще 96 осіб загинули в суботу вранці, коли літак із ними заходив на посадку в густому тумані на військовому летовищі в російському Смоленську. Польська делегація мала взяти участь у вшануванні пам’яті поляків, знищених радянською владою на початку Другої світової війни в Катині під Смоленськом.

У Москві ідентифікували тіло дружини президента Польщі

У Москві ідентифікували тіло дружини президента Леха Качинського Марії Качинської. Про це повідомив в ефірі телеканалу TVN24 речник президентської канцелярії Яцек Сасін.

За його словами, тіло Марії Качинської планується доставити до Варшави завтра.

Триває ідентифікація останків інших загиблих.

Завтра труну з тілом президента виставлять для прощання в президентському палаці у Варшаві.

Вся інформація на «чорних скриньках» про політ президентського Ту-154 збереглася

Стан бортових самописців літака Ту-154 президента Польщі, що розбився в суботу, дозволяє отримати всю необхідну інформацію про політ. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Іванов на засіданні президії російського уряду.

«Технічний стан обох самописців – і мовного, і параметричного – цілком задовільний. Він дозволяє провести детальну розшифровку й аналіз усієї польотної інформації та роботи обладнання літака до моменту катастрофи», – сказав Іванов.

За його словами, вся подальша діяльність із аналізу та розшифровки отриманої інформації з обох самописців проводитиметься в тісній координації з польською владою. «Така домовленість досягнута, й робота вже почалася», – сказав російський урядовець.

Водночас Іванов зауважив, що на сьогоднішній день можна вже цілком точно зробити два висновки. «По-перше, бортові самописці були повністю працездатні й зареєстрували абсолютно всю інформацію – як звукову, так і параметричну – аж до зіткнення літака із землею. І, по-друге, достовірно підтверджено те, що ми й припускали раніше: попередження про несприятливі метеоумови в аеропорту «Північний» і рекомендації йти на запасні аеродроми були не лише передані, але й отримані екіпажем вчасно», – сказав він.

Зі свого боку, російський прем’єр Володимир Путін наголосив, що буде зроблено все необхідне для розслідування причин катастрофи. «Державна комісія працює. Й, зрозуміло, ми зробимо все, що від нас залежить, щоб розслідування було об’єктивним, повним. Буде виявлено всі причини цієї авіаційної катастрофи», – сказав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG