Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми підготовки до Євро-2012 вирішуватимуть за рахунок облігацій


Київ – Український уряд планує надолужити відставання у графіку підготовки до Євро-2012, залучивши для цього понад три мільярди доларів за рахунок випуску облігацій. Про це заявив віце-прем’єр Борис Колесніков, розповідаючи журналістам про перебіг підготовки до Чемпіонату Європи з футболу. На думку експертів, таке фінансування справді мало б дати змогу вчасно завершити підготовку до турніру, проте вони сумніваються, що воно буде достатньо стабільним.

12 квітня віце-прем’єр міністр України Борис Колесников відзначив прогрес у будівництві стадіонів та інших об’єктів до Євро-2012, які днями відвідали представники УЄФА. Проте він визнав, що цей прогрес є недостатнім, і назвав головні проблеми у підготовці інфраструктури до чемпіонату.

«Найбільше відставання – це Львівський стадіон. УЄФА показало йому навіть не червону – а чорну картку. Але я запевняю, що стадіони будуть готові в терміни, близькі до встановлених. До лютого 2011 року ми надолужимо відставання по всіх об’єктах», – заявив Борис Колесников.

За рік уряд має вкласти в інфраструктуру чемпіонату 3,3 мільярда доларів


За словами віце-прем’єра, ідеться про будівництво аеропортів у Донецьку і Львові, які днями відвідав президент УЄФА Мішель Платіні, головних автомагістралей до міст-учасників турніру. Основні об’єкти до Євро-2012 будуватимуться державним коштом, за виключенням готельної інфраструктури, розвиток якої уряд стимулюватиме податковими пільгами, говорить Борис Колесников.

«За останні 20 днів Кабінет Міністрів закрив борги перед будівельниками на суму 550 мільйонів гривень. Найближчим часом переходимо на передоплату. Президент Віктор Янукович пообіцяв УЄФА цього року вкласти у підготовку до турніру 3,3 мільярда доларів. Ці кошти отримаємо за рахунок державних облігацій», – зауважив віце-прем’єр.

Трьох мільярдів доларів США буде цілком достатньо для вчасної добудови всієї інфраструктури чемпіонату, погоджується й експерт із підготовки України до Євро-2012 Андрій Капустін.

«700 мільйонів доларів піде на добудову Київського та Львівського стадіонів, решта – на транспортну та іншу інфраструктуру. Грошей вистачить, якщо не буде стрибків курсу, і якщо вони стабільно надходитимуть. Підуть перші кошти – стане зрозуміло, наскільки надійними є джерела фінансування. Наглядова рада УЄФА приїде 2 червня, отже – уже 2 травня буде зрозуміло, наскільки добре всі кинулися працювати», – підсумовує експерт.

Експерти не радять робити головну ставку на зовнішні запозичення


Покладати основні надії в підготовці до чемпіонату Європи з футболу на облігації державної позики – неприпустимо, переконаний виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

«Зараз державний борг дуже великий, і маємо колосальний дефіцит державного бюджету. В найкращому випадку цього року він складе 7 відсотків, а залучення такої позики під державні гарантії, – це тягне збільшення дефіциту до 10 відсотків. Питання й у тому, чи вдасться залучити такі кошти в такий термін. Сьогодні це можливо зробити під 10-12 відсотків річних – а це дуже дорогі ресурси, аж ніяк не на умовах МВФ», – зазначає представник фонду Блейзера.

Олег Устенко наголошує, що зовнішню позику під державні облігації таки треба робити, але не більше, аніж на один мільярд доларів. Решту коштів для підготовки турніру, на його думку, можна отримати за рахунок внутрішньої державної позики, і від інвесторів. Проте, аби за рік український та закордонний капітал почав активно вкладати кошти в Євро-2012 – потрібні надзусилля з боку уряду, зауважують експерти.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG