Доступність посилання

ТОП новини

Плата за дешевший російський газ буде «комплексною»


Київ – Поступки у питаннях ядерної енергетики, приватизації та внутрішнього українського ринку газу – такі пропозиції, на думку експертів, українська сторона може запропонувати російській в обмін на зниження вартості газу. Остаточно домовитися про поставки палива керівники двох держав Віктор Янукович та Дмитро Медведєв планують уже наступного тижня, під час їхньої зустрічі у Харкові. Окрім питання зниження для України ціни на російський газ, Президенти говоритимуть і про можливість збільшення плати за оренду бази російського Чорноморського флоту.

Невизначеність ціни газу стала каменем спотикання на шляху подачі до Верховної Ради проекту бюджету на 2010 рік. Зараз Київ просить Москву про зниження вартості газу на 4 мільярди доларів за рік.

«Російське керівництво дало конкретну згоду на перегляд умов газового контракту. Переговори ми повинні провести швидко і переконливо і прозвітувати суспільству про те, як ми відновили національні інтереси України», – заявив український прем’єр Микола Азаров на засіданні Кабінету Міністрів.

Питання про зниження ціни для України на російський газ Президенти Віктор Янукович та Дмитро Медведєв мають обговорити під час зустрічі у Харкові, яка планується наступного тижня.

За словами Медведєва, Москва розуміє складну ситуацію, в якій опинилася Україна, і готова розглядати пропозиції української сторони. «Наші українські партнери вважають, що ціни на газ зависокі. Це питання, яке обговорюється. Я з самого початку сказав новому українському Президентові, що ми готові це робити», – заявив Медведєв під час візиту до Бразилії.

Ціна дешевшого газу

Що ж українська сторона може запропонувати Росії? Спочатку урядовці говорили про перспективи створення газотранспортного консорціуму та «комплексний підхід» у відносинах із Росією. Утім, Москву це не вразило. Тож українська сторона взялася розробляти нові пропозиції.

Упродовж останніх тижнів українські політики та експерти висловили низку припущень про те, чим Україна платитиме за дешевший газ. Ішлося про відмову Києва від будівництва заводу збагачення урану та обіцянку укласти контракти на закупівлю ядерного палива російської компанії ТВЕЛ (її конкурентом є американська Westinghouse). Також, на думку експертів, Україна може запропонувати «Газпромові» віддати в оренду підземні сховища на Заході країни і пообіцяти вигідні умови щодо приватизації українських підприємств, таких, як «Одеський припортовий завод» та «Луганськтепловоз».

Російська та українська сторони наразі заявляють про «комплексний підхід», проте у чому суть такого підходу, наразі не зрозуміло, говорить Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Олександр Нарбут.

«Коли ми про це довідаємося, як би вже було не пізно міркувати, наскільки ми втратили. Віддача активів – це хибний шлях, який може призвести до втрати стратегічних активів. Це стосується не тільки ядерної енергетики, але і, наприклад, авіабудування, де росіяни хочуть мати більш ніж половину власності наших стратегічних компаній, таких, як «Мотор-Січ» чи АНТК імені Антонова», – вважає експерт.

«Комплексний підхід» торкнеться Чорноморського флоту

Іще однією анонсованою темою обговорення на майбутній зустрічі Януковича та Медведєва є перспектива збільшення плати за оренду бази російського Чорноморського флоту у Криму. За словами заступниці голови Адміністрації Президента Ганни Герман, про це Президенти домовилися під час зустрічі у Вашингтоні.

Якщо такі домовленості будуть досягнуті, це, на думку професора Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Олексія Гараня, може стати підґрунтям для майбутніх переговорів щодо продовження базування російського флоту після 2017 року.

«Росія не хоче виводити свій флот із Севастополя після 2017 року. На жаль, Віктор Янукович мав необережність сказати, що він готовий вести переговори з цього приводу. Важко сказати, чи буде зараз досягнута якась домовленість, але якщо це відбудеться, то тоді Партія регіонів та Янукович можуть казати: от бачите, у такому контексті можна говорити про залишення бази, адже ми отримаємо збільшення ціни за неї, газову знижку», – каже Олексій Гарань.

Що ж до газових домовленостей, то, як зазначають експерти, сьогодні не зрозуміло, чи йтиметься про зміну газових контрактів і формулу ціни, чи лише про зниження вартості палива цього року. І, як вважає Олександр Нарбут, найімовірніше, зараз Росія зробить певні преференції Україні на 2010 рік.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG