Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде робота опозиційного уряду?


Гість: Сергій Соболев, народний депутат України (Блок Юлії Тимошенко), прем'єр-міністр опозиційного уряду

Інна Кузнецова: Пане Соболєв, що ж це за прем’єр-міністр без охорони? І як воно, у тому опозиційному уряді?

Сергій Соболєв:
Я і народний депутат 20 років. Так що треба жити без охорони, бо якщо живеш без охорони не по правилах, то ніяка охорона не допоможе.

-Та ні, зараз вже народні депутати швидше виняток, щоби без охорони, бо більшість таки приходить з охороною.

-Вони не пройшли перше скликання, друге скликання. Там би їм люди пояснили, що таке охорона народного депутата, коли треба було на округах виборювати перемогу, а не по партійних списках залазити в парламент.

-Чим займатиметься опозиційний уряд? Які завдання перед собою ставитиме?

-Без сумніву, це аналіз діяльності діючого уряду. Правда, є проблеми. Діючий уряд настільки все засекретив, він вважає, що все, що він приймає, є таємним від народу. Але коли стають таємниці діючого уряду явними, то зрозуміло, що там нічого навіть приховувати.

На жаль, за місяць роботи цей уряд не спромігся прийняти жодного рішення, навіть бюджет не ухвалив. Тому сьогодні це фактично є аналіз їх роботи, але й підготовка безпосередньо тих рішень, які вони не спроможні підготувати.

-Коли Ви говорили, що все таємно робиться, то Ви натякали на газові переговори?

-Та не тільки на газові переговори. Але й фактично самі засідання діючого уряду, всі наші спроби, принаймні попередньо отримувати матеріали, щоби їх аналізувати, закінчуються поки що нічим. Ми отримуємо майже у той день, коли уряд починає засідати офіційно. Але нічого, ми маємо достатню кількість тих фахівців, які добре аналізують всі ці рішення.

А газові – це, я думаю, без сумніву найбільша таємниця, якою покриті всі останні переговори останніх років.

-Була інформація про те, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко має бути завтра у Москві. Однак «Газпром» повідомляє про те, що вже сьогодні відбулися переговори Олексія Міллера з Юрієм Бойком. І фактично вже там десь хтось пише про те, що, нібито, ціна нова на газ узгоджена. Кажуть, що ціна буде зменшена на третину насправді.

-Давайте розберемося з тим, від чого зменшена? Якщо взяти ціну попереднього року, то середньозважена ціна – це приблизно 228 доларів за тисячу кубічних метрів. Якщо брати ціну ще транспортування для промислових підприємств, інші безпосередні видатки, які повинні бути, то ця ціна складала під 300 доларів. Це минулого року.

Якщо сьогодні стверджують, що найкращий варіант для нас буде – це приблизно 260, то якщо ви візьмете ціну транспортування і все інше, то ви зрозумієте, що ціна для підприємств буде не нижчою 330-340 доларів.

-Саме таку, 330 доларів, і закладає уряд в бюджет.

-Так ціна зменшиться чи збільшиться? Тому коли я сьогодні чую розмови, що ми їздимо в Москву вже вкотре для того, щоб знизити ціну… Я нагадую, що ціна минулого року становила 228.

Більше того, попередній уряд залишив по 192 долари майже 15 мільярдів кубів. Газ власного видобутку, який є в 4 рази менше, ніж ціна, яка закладена зараз того газу, який ми купували в Росії, приблизно ж така кількість газу, 15-16 мільярдів кубів.

Навіть якщо треба докупити ще стільки ж газу в Росії і навіть беремо цифру 330, то не може бути ціна при змішуванні газу 330. Тобто, уряд лукавить.

А по-друге, зменшити ціну. Ну, як можна зменшити ціну, яка на сьогодні є 228? Невже вони запропонують нижче ціну, ніж 228? І для кого знову ж таки, для своїх підприємств чи для населення?

Для населення сьогодні першої категорії ціна на газ 400 гривень. Вони скажуть, що ця ціна буде нижча? Я не вірю в це. Бо я читаю меморандум МВФ, який вимагає: хочете отримати кредит від МВФ, то підніміть на 50% цього року вже ціну на газ для населення і на 75% підніміть ціну на газ для теплокомуненерго.

-Разом з тим міністр вашого опозиційного кабміну Олександр Гудима вважає, що домовленість про здешевлення газу таки підпишуть.

-Що таке здешевлення? Я ще раз кажу. Що для населення здешевлення не буде. Буде тільки підняття ціни на газ. Для промислових підприємств? Дай Боже, щоби вона хоча б залишилася на тому рівні, на якому вона є на сьогодні. Тобто, ніякого здешевлення реально немає.

-Тобто, ми якимсь чином вводимо слухачів чи населення України в оману у тому, що ціна на газ має бути зменшена, як нам обіцяють. Все-таки якою ж вона буде? Не зрозуміло.

-Мій прогноз однозначний: ціна на газ для населення зменшена не буде.

-
30 млрд., які закладають на рекапіталізацію чергову банків? Це прямий дефіцит бюджету.
Для промисловості? Б окажуть, що зараз гине хімічна промисловість.

-Для промисловості у кращому випадку це буде та сама ціна, яка є ціною цього року. Тому я не бачу, де зменшення ціни.

На мій погляд, цей уряд не може вести переговори. Бо, наприклад, якщо ми вели переговори в умовах зими 2009 року, коли було відключене газопостачання Україні і всій Європі, то ми в цих умовах добилися ціни. Я назвав її. Середня ціна по року виявилася 228 доларів. Ми добилися знижки 20%.

При чому ми не торгували національними інтересами, не пропонували на вибір газосховища, газотранзитні мережі, «Енергоатом», як там називають сьогодні. Тому я вважаю, що фактично на сьогоднішній день переговори повністю провалені.

Більше того, коли кажуть, що бюджет не можуть внести через ціну на газ, то, вибачте, ціна на газ – це складова, можливо, з прихованого дефіциту лише одна четверта частина.

А що буде робитися, наприклад, крім ціни на газ, з 30 млрд., які закладають на рекапіталізацію чергову банків? Це прямий дефіцит бюджету. А що буде робитися, наприклад, з коштами, які закладають під «Євро-2012»? Вони не є в дохідній частині, а це є виключно у видатковій частині. Вони не наповнюються реальними коштами. А що буде, наприклад, якщо взяти так званий Аграрний фонд…?

Тобто, якщо це все проаналізувати, то ціна на газ – це дуже важлива складова, але…

-Але ми не бачили цих цифр і важкувато говорити.

-Ми бачили цифри, які готували для Мінфіну.

-Тобто, не зможете сказати наступного тижня, коли презентуватимуть бюджет, що не встигли почитати, бо пізно дали?

-
Бюджет, в якому приблизно 17% є дефіцит, що складає більше 170 мільярдів гривень, неможливо вносити.
Та я переконаний, що такий бюджет неможливо внести. Бо бюджет, в якому, за оцінками фахівців, приблизно 17% є дефіцит, що складає більше 170 мільярдів гривень, неможливо вносити. Інакше під такий бюджет не те, що МВФ не дасть ніяких кредитів, а наша банківська система ніколи не викупить облігації внутрішньої позички, якщо будуть розуміти, що на сьогоднішній день такий є дефіцит бюджету.

Нас критикували за дефіцит бюджету, який називали від 60 до 70 мільярдів. А тут вноситься абсолютно, на мій погляд, фантастичний дефіцит, який повністю зриває всю фінансову систему - десь в 17%. Ось в чому причина, чому не вноситься бюджет, на мій погляд.

А газ? Так, важлива, але одна зі складових.

-Тобто, Ви бачите, що в уряду є тиждень до початку пленарних засідань ВРУ для того, щоби попрацювати над бюджетом і прибрати оцей дефіцит?

-Для того, щоб це прибрати, то треба піти на якісь радикальні заходи. Які радикальні заходи?

-Ну, підвищення ціни на газ для населення.

-Підняти ціну на газ для населення, підняти податки, скасувати всі свої рішення, які вони проголошували під час передвиборчої кампанії, тобто ніяких соціальних підвищень, які вони гарантували.

Але ж всі розуміють, що після цього цьому уряду і цьому президенту треба негайно йти у відставку, бо стільки наобіцяти перед виборами, а після цього сісти в крісло уряду або президентське, а через місяць сказати: ой, ви знаєте, ми навіть передбачити не могли, яка ситуація! Так ви два роки були в опозиції, ви мали можливість, ви мали доступ до всієї інформації.

-В мене таке враження, що ви просто помінялися місцями: то вони вас критикували системно, то тепер ви їх так само системно критикуємо.

-Ми від них відрізняємося тим, що якщо вони вимагали від нашого уряду: підніміть соціальні виплати пенсіонерам і, наприклад, мінімальну зарплату…

-А ви казали: не можемо.

-А ми казали: не можемо. Ми й зараз кажемо: якщо ви хочете це робити як уряд, або як президент Янукович хоче це робити, то покажіть, за рахунок чого ви це будете робити? Якщо за рахунок того, що у вас добрі відносини з паном Стельмахом і можна включити друкарський станок НБУ, то ці самі пенсіонери і працюючі відразу відчують те, чим це закінчилося, буквально в перший же місяць, коли гіперінфляція почне з’їдати доходи.

А якщо ви це хочете зробити, а в нас є чітка інформація, що вони це хочуть зробити за рахунок іншого механізму, підняти виключно мінімальну пенсію, і таким чином 85% населення посадити на мінімальну пенсію, не індексуючи її далі по інших категоріях в залежності від стажу, від кваліфікації. Те ж саме хочуть зробити і для працюючих.

Тобто, фактично буде зрівняна тарифна сітка. Не залежно від того, якої ти кваліфікації, а чи працівник, чи то з вищою освітою, чи то зі спеціальною якоюсь іншою освітою, то від цього не буде залежати ні ваша зарплата, вона буде фактично рівна для всіх. Якщо на цей крок хочуть піти, як було до 1990-го року або потім до 2000-го року, то це шлях знову-таки в нікуди. Який тоді стимул роботи? Який стимул заробити пенсію буде у людей…?

Третє засідання уряду, яке відбувається, і нове, яке ми готуємо буквально на цьому тижні, присвячені виключно системним речам. Попереднє засідання було присвячене соціальній політиці уряду і цифрам, які закладаються безпосередньо по проекту бюджету-2010.

Ви знаєте, ми відповідно день опозиції провели в парламенті, де проаналізували всі соціальні ініціативи нинішнього уряду і показали, що всі вони провалені самим же цим урядом і представниками більшості.

Наприклад, на наступне засідання, яке буквально післязавтра відбудеться, ми готуємо цілий пакет рішень, які стосуються розвитку малого бізнесу. Ми підготували цілий пакет рішень, які безпосередньо пов’язані з оподаткуванням малого бізнесу, з так званими «п’ятирічними канікулами», які наші опоненти тоді обіцяли на виборах, з так званим регулюванням тих, хто є на єдиному податку. Ми підготували ці всі рішення, і ми вносимо їх безпосередньо на засідання уряду. Потім, коли буде день опозиції, а це наступна середа, ми внесемо на засідання ВРУ.

Тому я вважаю, що якраз системність в роботі на сьогоднішній день вже відпрацьована.

-В день опозиції фракція прийде на засідання в повному складі чи буде так, як я бачила фоторепортаж на одному з сайтів, коли година уряду, виступає міністр аграрної політики Присяжнюк, а одні депутати щось читають, хтось по телефону розмовляє, хтось ще щось робить, а зала напівпорожня?

-Я думаю, що це ключове питання, коли в середу розглядаються питання опозиції, це питання не лише опозиції, а це питання життя країни. І варіант, який ми пропонуємо, то це фактично варіант-альтернатива тому, що пропонує уряд. Тому логічно було б так: є урядова пропозиція, є пропозиція опозиції, вони відповідно й розглядаються в сесійній залі.

На жаль, ми звернули увагу, що більшість збирається тільки під політичні питання: або когось треба призначити, або когось треба зняти, або питання, які безпосередньо пов’язані з черговими призначеннями. Все, інших варіантів немає. Далі весь інший час ми бачимо в рядах більшості цієї так званої, яку «тушками» зібрали, у кращому випадку одна третина тих, хто розподілений за картками, голосують відразу, як на фортепіано. Тому тут нічого дивного немає.

Ми максимально пропонуємо свої варіанти рішень. Інше питання у тому, чи нас підтримують, чи нас не підтримують. Але головне, що робить уряд опозиційний, то він вже почав другий тиждень з трьох формувати свій порядок денний, як цього вимагає закон про регламент, і пропонувати безпосередньо законопроекти, які розглядаються в парламенті.

-Ми маємо слухача.

Слухачка (переклад): Я дуже поважаю Соболєва.

Найбільш вразливе, я так зрозуміла, у всій історії – це Пенсійний фонд. Так що ж заважає пану Тігіпку зайнятися тим питанням і знайти методи та способи, як налагодити процес, аби все йшло через відомості, нараховувалося так, як належить у Пенсійний фонд?


-Це, напевне, треба у Тігіпка запитувати.

-Так, це дуже важливий напрямок, про який Ви сказали.

Дійсно, якщо будуть легально і реально виплачувати зарплату, а не в конвертах, то й відповідно і нарахування на цю зарплату, відрахування у відповідні фонди, в тому числі й у Пенсійний фонд, будуть давати можливість нормально виплачувати пенсію. Але це лише один елемент.

Крім цього, я Вам назву ще одне питання. А не хвилює нікого, що вже втретє є спроба у парламенті попереднім урядом Тимошенко обмежити верхню межу пенсії, яка на сьогоднішній день складає десятки разів різницю між середньою пенсією, навіть не мінімальною, і максимальною?

Це закінчувалося у парламенті одним. Коли ми навіть відповідні рішення проголосували, Партія регіонів звернулася до КСУ і сказала: знаєте, тим бідним пенсіонерам, які отримують від 20 до 30-50 тисяч пенсію в місяць, не можна її обмежувати, бо це є обмеження прав громадян, а це не дозволяє Конституція. І КСУ всерйоз розглядає це питання і виносить свій вердикт: так, не можна обмежувати верхню пенсію, навіть якщо у тебе 100 тисяч пенсія.

-Депутатів теж не можна обмежувати. Так каже КСУ.

До речі, ще скільки «тушок» розраховуєте втратити?

-
Всі «тушки», які хотіли перебігти або перелетіти, практично свій шлях зробили.
Я думаю, що вже всі «тушки», які хотіли перебігти або перелетіти, практично свій шлях зробили. Бо далі кожна наступна «тушка», яка переходить в більшість, робить нереальним існування цієї більшості у складі трьох фракцій. Бо тоді виникне питання: навіщо в цій фракції потрібен Литвин з 20 голосами? Або навіщо у цій фракції потрібні комуністи з 27 голосами?

Тому я думаю, що цей процес сам собою гальмується ще й тому, що, з одного боку, моральний допуск тих людей, які хотіли перебігти, вже завершений план по виконанню цих «тушок», а з іншого боку, це стає небезпекою для таких невеличких фракцій, як фракція Литвина і комуністів, які втратять свій сенс тоді в більшості.

-Юлія Тимошенко заявила, що вона особисто запланувала серйозну роботу по зміні структури роботи партії, кадрове оновлення політичної команди. Обіцяла особисто цим займатися.

І вже є заява Андрія Шкіля, що, нібито, ці всі партійні чистки перенесено на осінь. Чому так зроблено?

-Ні, це не питання партійних чисток. Тут, по-перше, треба розділити, бо БЮТ складається з трьох партій. Я є головою партії «Реформи і порядок». Ми провели всі відповідні звітні, виборчі речі. Тобто, для нас це не є питання, бо всі депутати від партії «Реформи і порядок» працюють у фракції, у блоці, і ніхто не виходив нікуди.

Але тут є інше питання. Дійсно, я абсолютно згоден з тим, що треба це переносити на осінь, бо це дає можливість проаналізувати ситуацію, зокрема те, як пройшли вибори, хто дійсно не справився, яким чином далі працювати.

І коли говорять, що от нічого не робиться, все залишилося, як є, то давайте подивимося на склад опозиційного уряду. Це не люди, які прийшли з вулиці, невідомо звідки впали, незрозуміло, з якою фаховою…

-А кажуть, що нехаризматичний уряд.

-Я не знаю, що таке харизматичний уряд? Якщо є, наприклад, питання представлення позиції уряду, то всі, хто є на сьогодні в уряді, візьміть будь-який напрямок, то це всі ті люди, які постійно є і мають можливість це доносити через ЗМІ.

-Але чи не має у вас такої небезпеки у тому, що ви розпилите БЮТ до наступних виборів? Тому що у цьому опозиційному уряді є представники НУНС, є представники Партії захисників Вітчизни і так далі, а сам БЮТ може скотитися на маргінес.

-Тут нічого дивного немає. Я думаю, що, навпаки, БЮТ дає можливість зараз підтвердити одну ключову річ, яка є в парламенті. От одна-єдина фракція оголосила про перехід в опозицію. Це є БЮТ. На жаль, НУНС, крім заяв, це не зробила формально. Тобто, вони так й не зібрали фракцію, не зібрали необхідних 37 підписів, вони оголосили, що вони в опозиції.

Натомість, що ми зробили? Ми звернулися до всіх партії, які є в НУНС, що хто підтримує нашу ідею про перехід в опозицію, то давайте створимо терміново координаційний орган. На це відгукнулося 5 партій. Таким чином на сьогоднішній день це є 8 партій, тобто 3 з БЮТ, 5 з НУНС, які утворили орган безпосередньо опозиції, який представляє партії, які є сьогодні в парламенті.

Тому тут ніякої дифузії, на мій погляд, розчинення БЮТ не відбувається, а навпаки це є можливість скоординувати роботу тих партій, які до цього були розрізнені, роз’єднані.

-Але немає стимулів для власних членів партії.

-Чому немає стимулів? Власні члени партії можуть самореалізуватися в різний спосіб. Наприклад, на місцях, якщо це стосується місцевих виборів. Ви знаєте, зараз йде активна підготовка до місцевих виборів, де, наприклад, місцеві організації - це ті, які будуть в більшості або відповідно в опозиції в міських, районних, обласних радах. Це абсолютно нормально.

Для діючих депутатів у нас на сьогоднішній день 10 комітетів. Так, це комітети, які не відповідають структурі «більшість-меншість», бо ті комітети, які ми віддали у свій час опозиції, є ключовими комітетами контролю за урядом. А тепер вийшло, що ті, хто в уряді, самі себе й контролюють. Це дуже суттєво, щоби мали дійсно можливість контролювати.

Тому я вважаю, що на сьогоднішній день для БЮТ є всі можливості для самореалізації.

-Ми маємо ще запитання від слухачів.

Слухачка: Пане Сергію, сьогодні була інформація, що Росі я знижує ціну на газ, але ніхто не говорить про те, за рахунок чого? Що ми втратимо у зв’язку з цією знижкою?

І ще. Новина така, що всім на 1% підвищили пенсію. Правильно, Стельмаху на 1,5 тисячі, а мені на 6 гривень. То мені плакати чи радіти з цього приводу?

І ще. В мене таке враження склалося, що вони узурпували владу, а тепер вони просто борються з демократією, з українською мовою, взагалі знищують Україну. Тому що ви ж дивіться, які новини стали? Як у тій пісні, «Все добре, прекрасно…».


-
Ціна на газ, яка є сьогодні для населення, буде піднята, не знижена. А ціна на газ, яка є для підприємств, дай Боже, щоби вона була та ж сама.
Ми всі сподівалися, навіть ті, хто голосували проти Януковича, проти Азарова, що все-таки прийдуть і будуть робити реформи. На жаль, це перетворилося в банальне зведення рахунків по звільненню масовому тисяч людей, які працювали на іншу владу, але на державу працювали. А з іншого боку, це все закінчилося банальними речами: російська – друга державна мова, перегляд історії і все далі по такому «джентльменському набору» Партії регіонів.

По-друге, та не всім підняли на 1%. Вони навіть на це не спромоглися. Підняли на 1% лише мільйону пенсіонерів, у яких мінімальна пенсія, яким прокоригували її дійсно на 5,65 гривень. Оце є ціна їхнім обіцянкам підняти соціальні стандарти.

А по першому питанні? Ми, власне, з цього розмову почали. Ніякого зниження ціни на газ не існує. Це неправда. Ціна на газ, яка є сьогодні для населення, 100% буде піднята, вона не знижена буде, а та ціна на газ, яка є сьогодні для підприємств, дай Боже, щоби вона була та ж сама, яка була минулого року і перший квартал цього року.

-Пане Соболєв, а яким Ви бачите політичне майбутнє Юлії Тимошенко?

-
Ми не дозволимо собі ніякої більшості «тушок».
Я думаю, що найбільш ключове питання – це буде питання, хто зможе у 2012 році, якщо не буде дострокових виборів, сформувати більшість у парламенті? Зрозуміло, що ми не дозволимо собі ніякої більшості «тушок».

І тут якраз підготовка, по-перше, до етапу березня 2011 року, тобто місцевих виборів, де БЮТ повинен відповідно зайняти позиції в місцевих радах, а далі перемога на виборах 2012 року дає можливість повернутися повноцінно на чолі з Тимошенко уряду у владу і проводити ті реформи, які обіцяли наші опоненти. Але ці реформи для них виявилися лише реформами в гуманітарній сфері і то не реформами, а відкатом назад в Радянський Союз, де вони встановлюють пам’ятники Сталіну і так далі.

-Тобто, Ви бачите у веселковому вигляді плани власні, власної політичної сили і в такому, очевидно, занедбаному плани конкурентів?

-
Я переконаний, що в 2012 році у нас є можливість повертатися у владу.
Я переконаний, що в 2012 році у нас є можливість повертатися у владу.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG