Доступність посилання

ТОП новини

Штефан Філе про флот: «Вибачте, але це було ваше рішення»


Штефан Філе, комісар з питань розширення ЄС та Європейської політики сусідства, Київ, 22 квітня 2010 року
Штефан Філе, комісар з питань розширення ЄС та Європейської політики сусідства, Київ, 22 квітня 2010 року

Київ – Прямого зв’язку між євроінтеграцією та продовженням перебування Чорноморського флоту Росії у Криму немає – про це в четвер у Києві заявив комісар з питань розширення Євросоюзу та Європейської політики сусідства Штефан Філе, який перебуває у Києві з офіційним візитом. Інші теми, які він обговорив із українською стороною – енергетична безпека та договір про асоціацію.

«Це рішення України» – так єврокомісар із розширення та європейської політики сусідства Штефан Філе прокоментував домовленості між Україною та Росією щодо продовження перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

Свій перший офіційний візит у якості єврокомісара Штефан Філе розпочав із зустрічі зі студентами та викладачами Київського Інституту міжнародних відносин. «Україна має абсолютне суверенне право провадити будь-які двосторонні переговори. Вам може це подобатися чи ні, але це так. Такі правила гри. Це було ваше рішення». Чується репліка із залу: «Це не наше рішення». На що Штефан Філе відповів: «Мені дуже шкода, але це так».

Чимало оглядачів впевнені, що рішення продовжити строк перебування Чорноморського флоту в Криму віддаляє Україну від ЄС, а особливо – від НАТО. Хоча, на думку єврокомісара, воно ніяк не пов’язане з євроінтеграційними прагненнями України.

«Фактори, які впливають на євроінтеграцію України, – каже Штефан Філе, – це впровадження економічних реформ. І виклики, які я бачу для нашого спільного проекту євроінтеграції – це сталість реформ в Україні».

Чорноморський флот у Криму – не перешкода на шляху до ЄС. Це офіційна позиція Європейської комісії. А своє особисте бачення Штефан Філе на зустрічі зі студентами озвучити не захотів, хоча зазначив, що його позиція була досить схожою навіть тоді, коли на попередній посаді він представляв Чехію у Раді Північноатлантичного альянсу.

А в МЗС…

Пізніше на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком єврокомісар продовжив тему перебування у Севастополі російського Чорноморського флоту та знижку у зв’язку з цим ціни на російський газ.

«Дуже важливо, щоб ці договори відповідали Конституції України, – зазначив Штефан Філе. – Я також наголошую, що для ЄС є вагомим питання енергетичної безпеки і транзиту газу. Для Брюсселя велике значення мають принципи прозорості і передбачуваності у цій сфері.

Також ми з міністром Грищенком детально обговорили продовження роботи з модернізації газотранспортної системи України».

У свою чергу Костянтин Грищенко запевнив, що домовленості, підписані у Харкові щодо Чорноморського флоту та ціни на газ відповідають Конституції України. За його словами, вчора Конституційний Суд ухвалив рішення з цього питання. «В самому тексті базових угод існує положення про те, що вони можуть бути продовжені за згодою сторін, – зауважує Грищенко. – Таким чином юридичне питання вирішене Конституційним Судом».

Крім цього, високопосадовці обговорили й інші питання. Зокрема, Штефан Філе привітав нещодавнє рішення України позбутися збагаченого урану, а також відзначив провідну роль України у впровадженні «Східного партнерства». Окремо він зупинився на Договорі про асоціацію, який Україна та ЄС готуються незабаром підписати. Хоча конкретної дати ніхто не називає. Втім, якщо Україні та ЄС вдасться впровадити цей договір, то він «значно наблизить Україну до ЄС», – вважає Філе.

Костянтин Грищенко запевняє, що інтеграція України в ЄС залишається основним пріоритетом нової влади. «Ми забезпечимо цей процес реальними діями, спрямованими на здійснення системних внутрішніх реформ», – сказав міністр.

Хоча Штефан Філе натякнув, що урок, який об’єднана Європа винесла зі світової економічної кризи, полягає в тому, що вимоги при вступі нових членів будуть ще вищими та жорсткішими. Крім цього, для Європи важливе не тільки кількісне розширення, але й якісне. Наразі стоїть питання про спільну європейську енергетичну політику.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG