Доступність посилання

ТОП новини

Парламент пропонує заборонити діяльність ворожок, хіромантів, нумерологів, астрологів


Ясновидці, ворожки, хіроманти, нумерологи, астрологи, віщуни долі можуть опинитися поза законом. Народні депутати пропонують прибрати їх з телеекранів, а за діяльність штрафувати – від тисячі семисот до двох з половиною тисяч гривень. Автори законопроекту зазначають, що у такий спосіб намагаються захистити фізичне і психічне здоров’я українців від впливу шахраїв. Чим продиктована депутатська ініціатива? Чи легалізована астрологія у країнах Євросоюзу? І чого більше - користі чи шкоди для суспільства від заборони астрології, а також окультних практик?

Мета депутатської ініціативи - захистити фізичне і психічне здоров’я українців від окультних практик. Один з авторів законопроекту, народний депутат від БЮТ Павло Унгурян переконаний, що шарлатанство псевдоцілителів і ясновидців, чиї сеанси безперешкодно транслюють телеканали, шкодить людській свідомості. Окрім заборони реклами таких послуг, народні депутати пропонують вилучити астрологів, ворожок і хіромантів з переліку Державного класифікатора професій України.

«Ми ні в якому разі не плануємо забороняти чи перешкоджати діяльності народних цілителів або, наприклад, костоправів, бо народна медицина виокремлена і в системі охорони здоров’я. Проте потрібно відділяти такі речі від практик, скажімо, вуду абощо. Але, ще раз кажу, законопроект не має на меті встановлення заборон чи обмежень того, що людям реально допомагає», – пояснює Павло Унгурян.

Мета - захист від шахраїв

Забороняючи «окультні» професії, законотворці намагаються захистити довірливих людей від шахраїв, зазначає юрист Олександр Горган.

«Хіроманти, астрологи, екстрасенси – в основному, це люди, що скоюють шахрайство: зловживаючи довірою людей, видають себе за тих, ким не є, і обманом оволодівають чиїмось коштами чи майном або в якийсь інший спосіб спрямовують потерпілих на вчинки, що суперечать їхнім інтересам, –продовжує він. – Такі «астрологи» і «хіроманти» діють, в основному, під прикриттям правоохоронних органів».

Астрологи обурені, що потрапили до числа заборонених професій

До переліку заборонених професій астрологи потрапили випадково, обурюється Олена Калантарова , голова «Академії Професійної Астрології». Чим вони завинили перед народними депутатами – невідомо, адже, за її словами, астрологія – це наука, що не має нічого спільного з магічними дійствами.

«Астрологи не віщують майбутнє, перебуваючи у зміненому психічному стані. Вони застосовують чіткі аналітичні методики. Ними користуються під час складання прогнозів погоди, економічних і астрологічних передбачень», – стверджує пані Калантарова.

Не шарлатан, а справжній астролог-науковець, здобуває, як правило, не одну освіту, зазначає психолог і астролог Олена Осипенко. І головне завдання таких фахівців – не так тлумачити вплив зірок, як надавати психологічну підтримку людям.

«Люди приходять до нас за надією, що вони зможуть змінити свою долю. І насправді, тут не має нічого страшного, бо цим же займається і психолог. Тоді скасуймо і психологію! Ще Авіценна казав, що лікар не має права підходити до хворого, якщо не знає, де розташований Місяць», - розповіла Олена Осипенко.

На Заході астролог – приватний підприємець

У Бельгії чи сусідній Франції поняття «астролог» у реєстрі офіційних професій відсутнє, але це не означає, що діяльність астрологів тут заборонена чи піддається утискам або переслідуванням.

«У Бельгії чи сусідній Франції поняття «астролог» у реєстрі офіційних професій відсутнє, – розповів кореспондентові Радіо Свобода Мікаель Мандль, президент Федерації астрологів Бельгії. – Тому, астрологи не мають такого ж захищеного статусу, як скажімо, психологи чи остеопати».

Будь-який астролог може зареєструватися приватним підприємцем і, сплачуючи податки, вільно надавати послуги тлумачення долі, пояснює Мікаель Мандль, і це не має нічого спільного із хіромантією, чаклунством чи іншими видами подібної діяльності.

З огляду на це, із сотень і тисяч тих, що у районі Брюсселя себе іменують астрологами, справжніми професіоналами є тільки не більше десятка осіб.
В Україні точної статистики щодо кількості ясновидців не існує. За даними голови «Академії Професійної Астрології» Олени Калантарової, професійних астрологів нараховується не більше сотні, решта - лише вважає себе такими.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG