Доступність посилання

ТОП новини

Через форум наблизити Україну до Європи, а Європу – до України


Київ – 26 квітня офіційно розпочав роботу IV міжнародний форум «Європа-Україна». Його мета – через дискусії та діалог наблизити Україну до Європи, а Європу – до України. Цьогоріч на форумі очікують виступи президента та прем’єр-міністра України. Експерти кажуть, що на атмосферу в Українському домі вплинуть харківські домовленості, які сьогодні має ратифікувати Верховна Рада.

На форумі планують обговорити майбутнє двосторонніх стосунків між Україною та ЄС після українських виборів, економічну кризу, енергетичну безпеку у Центральній та Східній Європі, іноземні інвестиції, Східне партнерство та Угоду про асоціацію між ЄС та Україною.

Організатори форуму – міжнародний фонд «Єдиний світ» (Україна) та польський «Інститут східноєвропейських досліджень» – сподіваються, що з’їзд слугуватиме майданчиком для дискусій, а спільне обговорення українських та європейських проблем сприятиме їх вирішенню.

Крім дебатів, форум має і інформативну функцію. На думку посла Польщі в Україні Яцека Ключковського, він має вплинути на імідж України в Європі: «Ми хотіли б, щоб в Польщі і в Європі, краще розуміли, що відбувається зараз в Україні, а також щоб українські експерти, бізнесмени, політики зрозуміли, що Європа знає про Україну, чого вона очікує від України».

Посол Польщі в Україні не очікує на підписання якихось угод для поглиблення економічного співробітництва. Форум – це швидше питання налагодження контактів між урядами країн, – вважає він.

Кого запросили?

З високоповажних іноземних гостей очікується міністр закордонних справ Іспанії, віце-президент Сенату Румунії та віце-прем’єр-міністр Молдови. Залишається інтригою, чи з’являться на форумі запрошені Президент України Віктор Янукович та прем’єр Микола Азаров, бо, наприклад, виступ останнього співпадає з ратифікацією у Верховній Раді так званих «Харківських угод» про знижку ціни на газ та продовження перебування у Криму російського Чорноморського флоту.

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що на програму дискусій ця подія безпосередньо не вплине, але: «Таке співпадіння безумовно додає градус, – вважає експерт, – Мабуть, на пленарних засіданнях форуму в якийсь спосіб буде вихлюпуватися та енергія зіткнення. Тому що через укладання цих угод в суспільстві та політичних елітах значно посилилося напруження».

Програма форуму – об’ємна та всеохоплююча, але чи наповнять її реальним змістом доповідачі та учасники дискусії – це питання наступних кількох днів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG