Доступність посилання

ТОП новини

Президентські перегони у Польщі на тлі авіакатастрофи


Кандидат на пост президента Польщі, лідер польських консерваторів Ярослав Качинський
Кандидат на пост президента Польщі, лідер польських консерваторів Ярослав Качинський

Варшава – Президентська кампанія у Польщі розгортається в тіні смоленської трагедії. Головний етап президентських перегонів ще не розпочався, та вже зараз лунають голоси про те, що частина політиків намагається маніпулювати настроями жалоби і співчуття. Представники конкуруючих таборів вказують на порушення етичних засад під час збирання підписів на підтримку кандидатів на президента.

Броніслав Коморовський, кандидат на президента від проурядової партії «Громадянська платформа» вкотре закликає не використовувати з політичною метою трагічні події 10 квітня. У святковому телеінтерв’ю для TVN24 з нагоди Дня Конституції він зокрема сказав: «Сподіваюся, що всі ми, всі разом не піддамося спокусі політичної експлуатації, спокусі привласнення і використання з політичною метою цього настрою національної жалоби».

За підпис – чорно-біле фото Качинських

Коморовський не уточнив, кому саме адресовані його слова, тож можна тільки здогадуватися, що йдеться про «Право і справедливість» – партію, засновану братами Качинськими. Нині молодший із братів-близнюків кандидує на пост президента. Саме на адресу його команди посипались перші закиди щодо маніпулювання людським співчуттям. Опоненти критикують методи збирання підписів виборців на підтримку Ярослава Качинського. Виборчі комітети «Права і справедливості» роздавали своїм підписантам чорно-білі фото загиблої президентської пари.

Останніми днями у центрі зацікавлення польських медіа опинилася єдина дочка Леха і Марії Качинських – Марта Качинська. Після трагедії фотографії цієї симпатичної 30-літньої жінки не сходять із обкладинок польських часописів. Тепер вона підтримуватиме свого дядька Ярослава під час його перегонів за президентське крісло, що також стало об’єктом прискіпливої уваги частини медіа та деяких політиків.

Коментуючи для Радіо Свобода старт президентської кампанії, публіцист «Газети Виборчої» Мирослав Чех наголошує на тому, що поки що рано говорити про зловживання трагедією. «Ми ще не бачили роликів, не бачили білбордів, не бачили друкованої продукції, – каже він. – Натомість прихильники президента Леха Качинського з самого початку, коли ще жалоба тривала, почали використовувати трагедію з метою зведення порахунків зі своїми політичними конкурентами, а по суті вказувати їм, що на сьогодні ті опинилися поза патріотичною частиною польського суспільства».

Трагедія як «оригінальне» знаряддя політики

На думку політолога з Варшавського університету Анджея Шептицького, оточення двох головних кандидатів на пост президента – Броніслава Коморовського та Ярослава Качинського, намагаються заробити політичні дивіденди на трагедії. За його словами, навіть шляхетні гасла про необхідність об’єднання польської нації мають партійне забарвлення.

«Саме гасло «поєднаймося» було гаслом політичним, звернімо увагу на те, хто його популяризував – середовища, пов’язані з «Громадянською платформою», які мали на увазі об’єднання саме навколо «Платформи», – зауважує політолог. Він вказує зокрема й на те, що польські праві, які намагаються використати трагедію для своїх цілей, роблять це досить оригінально – не прямо, а опосередковано, з допомогою підконтрольних їм медіа та публіцистів-однодумців. «Партія «Право і справедливість» усвідомлює, що якщо вона сама безпосередньо використовуватиме цю трагедію з політичною метою, то громадська думка оцінить це негативно», – вважає Анджей Шептицький.

Відомий у Польщі своїми консервативними поглядами аналітик газети Polska The Times Міхал Карновський звертає увагу на парадоксальний наслідок катастрофи. Мовляв, після загибелі президента Качинського, польське суспільство по-новому відкрило для себе правий спектр політичного життя, а відтак польські праві відчули себе впевненіше.

«Право і справедливість» підняла голову, підняли голови її прихильники, вони відчувають, що можуть про свої переконання говорити на повний голос. Я думаю, якби Ярослав Качинський стартував у виборах перед трагедією, то в опитуваннях мав би 15 відсотків підтримки, а сьогодні має 34. Мабуть, він програє ці вибори, але з добрим результатом», – зазначає аналітик Карновський.

Поки що прямого використання смоленської катастрофи, її зображень у виборчій кампанії нема, та головний етап перегонів до осиротілого палацу президента щойно розпочинається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG