Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські митці-партизани завойовують Україну


Фестиваль «Білоруська весна»
Фестиваль «Білоруська весна»

Київ – В українській столиці та ще кількох українських містах розпочався четвертий щорічний фестиваль партизанської культури «Білоруська весна». Організатори обіцяють не лише показати найцікавіші зразки білоруської літератури, музики, кіно та образотворчого мистецтва, але й передати національні творчі таємниці всім охочим. Фестиваль уже заробив собі імідж одного з найбільш епатажних у Європі.

Центр Києва захопили білоруські партизани. Десант у складі… поетів, художників, режисерів та інших митців із Білорусі утримує вулицю Білоруську та прилеглі квартали біля станції метро Лук’янівська. Основною своєю зброєю десантники вирішили зробити мистецтво. Кияни зустрічають десант посмішками, квітами та оплесками.

Так розпочався щорічний фестиваль «Білоруська весна» у Києві. Одночасно у Броварах та інших містах України тривають змагання з традиційного білоруського виду спорту – лижних перегонів на асфальті, які вже стали символом сучасної білоруської культури, зауважує координатор фестивалю Ілько Гладштейн.

«Білоруський президент Олександр Лукашенко є великим шанувальником лиж, і ми популяризуємо та переосмислюємо цей вид спорту, – каже він. – Це буде світовий флеш-моб: лижний забіг на асфальті відбуватиметься одночасно в Україні, Австралії та Чехії. Із цікавинок фестивалю – виставки заборонених у Білорусі творів мистецтва, презентація єдиного білорусько-мовного телеканалу та відкриття білоруської полички у книгарнях кількох міст України».

«Білоруська весна» встигла зарекомендувати себе як найбільш епатажний та непередбачуваний з-поміж національних фестивалів Європи. Так, минулого року світовою сенсацією стали роботи учасника фестивалю скульптора Алєся Пушкіна, які являють собою справжні шпаківні, але неймовірних форм та кольорів. За них білоруська влада кинула митця за ґрати, оскільки побачила у шпаківнях національну символіку та … еротичні мотиви.

Українці можуть стати багатшими завдяки білоруській культурі

Учасник "білоруського партизанського десанту"
Фестиваль пройде не лише в Києві, а й у Харкові, Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Броварах, Дніпропетровську та Чернівцях. Концерти білоруських гуртів, кінопокази, фотовиставки, флеш-моби та поетичні змагання-слем – ось лише невеликий перелік заходів. Окрім того, кожного охочого українця на фестивалі навчатимуть… бути білорусом. Організатори обіцяють майстер-класи з білоруської витинанки, анімації, фотожурналістики в умовах цензури та інших національних видів мистецтва, які проводитимуть білоруські митці. Завдяки фестивалю «Білоруська весна» Київ уже 4 роки поспіль є неформальною культурною столицею Білорусі. Проте сьогодні такий обмін стає важливим не лише для білорусів, які живуть в Україні, але й для самих українців, зазначає Ілько Гладштейн.

«Білоруське мистецтво є культурною альтернативою для українців, нагодою розширити свої горизонти. Адже білоруси дуже близькі до нас, білоруську мову розуміє кожен українець, попри те, що ніколи її не вивчав», – говорить Ілько Гладштейн.

Подібної думки дотримується й український поет, постійний учасник «Білоруської весни» Олександр Ірванець.

«Білоруська культура українцям ближча за російську та інші культури світу. Проте в Україні досі мало книг, фільмів із Білорусі, не приїжджають справжні білоруські театри. Головне, чого може навчитися українець у білоруса – виживати! Останні 50 днів нового режиму свідчать, що відтепер не лише Україна буде запасним майданчиком для білоруської культури, а й навпаки», – зауважує український поет.

Білоруська весна триватиме в Україні до кінця травня. За задумом організаторів, групи «Білоруський десант» та українських культурних діячів, в ньому мають взяти участь понад 10 тисяч осіб у різних куточках України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG