Доступність посилання

ТОП новини

Позбавлять чи не позбавлять недоторканності депутатів-опозиціонерів?


Бійка у Верховній Раді, 27 квітня 2010 року
Бійка у Верховній Раді, 27 квітня 2010 року

Київ – Чи прислухається Верховна Рада до заклику Генеральної прокуратури позбавити недоторканності депутатів від НУНС Юрія Гримчака та Андрія Парубія? Cьогодні на погоджувальній раді спікер парламенту Володимир Литвин висловився проти поспішного розгляду цього питання. Опозиція ж закликає створити тимчасову слідчу парламентську комісію, і далі дивується, що прокурори не беруться за депутатів від влади, які брали участь у квітневих заворушеннях у Верховній Раді під час ратифікації українсько-російських угод.

Кримінальна справа проти народних депутатів від НУНС Юрія Гримчака і Андрія Парубія була порушена 14 травня. Генеральна прокуратура звинувачує їх «в незаконному впливі на депутатів з метою перешкоджання виконання ними службових обов’язків». Сам Андрій Парубій заявляє, що перешкоджали саме йому виконувати службові обов’язки. Адже він не зміг потрапити на своє робоче місце, щоб проголосувати проти «харківських домовленостей». Депутат наголошує, що ця кримінальна справа є елементом політичного переслідування.

У тому, що ця кримінальна справа є тиском на опозицію, заявляють і депутати від НУНС Юрій Кармазін і Микола Катеринчук, які завітали до Генпрокуратури, щоб закликати її переглянути цю справу. За їхніми словами, парламентарі і раніше перешкоджали проведенню пленарних засідань і ламали державне майно, але проти них кримінальні справи не порушували.

Билися всі, а судять лише опозиціонерів


Та й билися депутати з обох таборів, а судитимуть лише двох опозиціонерів. Так нунсівець Олесь Доній і досі перебуває в лікарні з діагнозом закрита черепно-мозкова травма. Опозиція звинувачує у його побитті регіонала Василя Стельмашенка.

Юрист, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко заперечує, що застосовується якийсь, принаймні з боку Президента, вибірковий підхід. Він зауважив, що Віктор Янукович ретельно стежить, щоб у будь-яких справах не політична доцільність визначала позицію прокуратури, а виключно відповідність дій політиків і чиновників тим законам, які діють у країні.

Якщо будуть дотримані всі норми регламенту, Юрія Гримчака та Андрія Парубія можуть позбавити депутатської недоторканності вже наступного четверга.

27 квітня опозиція намагалася завадити коаліції проголосувати за ратифікацію угоди про перебування Чорноморського флоту в Севастополі до 2042 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG