Доступність посилання

ТОП новини

Кожен десятий шлюб в Україні – цивільний


Кожний десятий шлюб в Україні, за офіційною статистикою, є цивільним. Не бажають узаконювати свої стосунки переважно молоді люди віком від 25 до 40 років, лише третина з таких пар згодом іде у РАГС. За результатами одного із соціологічних досліджень, ще 45 відсотків українців позитивно ставляться до спільного життя перед офіційним шлюбом. Якими є переваги та недоліки сімейного життя без штампу в паспорті? Скільки італійців мають неформальні подружні стосунки? І як вирішуються на практиці, в суді можливі майнові суперечки, якщо розпадається цивільний шлюб?

Чим довше живе подружжя у цивільному шлюбі, тим менше у нього шансів узаконити свої стосунки. Лише третина з таких пар розписуються. І в цьому сенсі українці вже більше наслідують мешканців західноєвропейських держав, зазначає демограф Ірина Курило.

«Незареєстрований шлюб, в принципі, є формою пробного союзу. Насправді, починають своє життя з пробного союзу доволі багато людей, особливо серед молоді, але в кінцевому рахунку реєструють такого роду шлюби. Частка таких шлюбів у загальній їх кількості збільшується», - зауважує демограф.

«Цивільний шлюб – це фактично ринкові відносини»

Киянка Олена майже рік тому вийшла заміж. Зі своїм хлопцем зустрічалася 8 років, але про цивільний шлюб і гадки не мала. За словами дівчини, спільне життя без штампу в паспорті – це не найкращий спосіб перевірки стосунків на міцність.

«Ми вирішили не псувати все цивільним шлюбом. А одразу зробити красиве свято – весілля! Скоро буде річниця - чудово живемо! Якщо з’являться діти, то краще, коли батьки у законному шлюбі. Для мого чоловіка важливий статус - він бізнесмен, а у цій сфері важливо, щоб людина була сімейною, це вважається більш надійним у житті», - говорить Олена.

26-річна Антоніна у цивільному шлюбі майже 7 років. Для неї штамп у паспорті не головне, каже, якщо людина і хоче зрадити, то зробить це в у законному шлюбі.

«Якщо людина довіряє своєму коханому чи коханій, то це нічого не змінює! Якщо захоче зрадити чи залишити свою другу половину, штамп йому не завадить. А конфліктів, можливих навколо розподілу майна, не боюся, бо ділити немає чого! А може, цивільний шлюб через те, що чоловікові так зручніше, а жінка не хоче нав’язуватися, тому вважає, що і їй так зручніше», - пояснює Антоніна.

Сім’я і родинні стосунки у їхньому традиційному розумінні справді втратили свою цінність, і це нездорова тенденція, зазначає психолог Володимир Пронько. «Цивільний шлюб – це фактично ринкові відносини, перенесені з супермаркету на стосунки між чоловіком і жінкою», - каже він. Психолог зазначає, що саме штамп у паспорті, як банально б це не звучало, говорить про дуже багато речей, навіть дуже красномовно.

«Шлюб – це як публічна декларація того, що людина бере відповідальність на себе (за себе, за свою сім’ю і за своїх дітей). Цивільний шлюб - це катастрофічна ситуація з таким поняттям, як відповідальність. Відповідальності бояться і чоловіки, і жінки фактично однаково, хоча цей камінь, звичайно, в город чоловіків», - пояснює Володимир Пронько.

Цивільні шлюби на Апеннінах

В Італії Національний Інститут статистики (ISTAT) стверджує, що з усіх пар, які живуть разом, лише 5 відсотків не одружені. Тобто офіційно феномен цивільних шлюбів стосується понад 600 тисяч осіб в країні із 60-мільйонним населенням. Насправді, зауважують соціологи і демографи, офіційна цифра — лише вершина айсберга, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Римі.

На Апеннінах за останнє десятиліття майже удвічі зменшилася кількість шлюбів укладених як за релігійним, так і за цивільним обрядом. Якщо тенденція буде поширюватися, то через 5 років цивільних шлюбів буде більше, ніж офіційних, що вже спостерігається на півночі країни. Не оформлюючи стосунків, із партнером живе кожна третя жінка, народжена в кінці 1970-х років.

Найчисленніша група - це ті, хто обирає співжиття із партнером як підготовчий період перед одруженням. Решта йдуть на цей крок «вимушено», бо з певних причин не можуть оформити стосунки офіційно. Наприклад, коли обидва партнери одружені, але ще не розлучені. Більшість пар, які живуть у цивільних шлюбах, не мають наміру свої стосунки узаконювати.

Якщо цивільний шлюб розпадається

Ще 5 років тому цивільний шлюб не був узаконений. З 2004 року Сімейний кодекс зрівняв у правах подружжя в офіційному і цивільному шлюбах, зазначає юрист, спеціаліст з сімейного права Марина Лебедєва.

Відповідно до статті 74 Сімейного кодексу України, якщо чоловік і жінка проживають однією сім’єю, але не перебувають в офіційному шлюбі, майно, придбане за час спільного проживання, належить їм на правах спільної власності.

Проте між офіційним та цивільним шлюбом є велика різниця у спадкуванні, оскільки існує черга отримання спадку, розповідає юрист. Спадкоємці першої черги – офіційно зареєстровані чоловік і жінка, а також діти. Цивільна дружина може бути спадкоємцем лише четвертої черги або взагалі не бути спадкоємцем, якщо, наприклад, у цивільного чоловіка є діти від першого шлюбу чи батьки.

«Більше того, Ви вважаєте, що живете в цивільному шлюбі, але у цей час Ваш чоловік зареєстрований насправді з іншою жінкою. Він може вже десять років з нею не живе, але він з нею зареєстрований. І тому Ваш шлюб ніхто і ніколи не визнає цивільним, не застосує до нього закон. Бо у цивільному шлюбі може бути лише та особа, яка не є зареєстрованою і не можна бути одночасно у двох шлюбах. У шлюбі можна бути лише з однією жінкою чи з одним чоловіком», - зазначає Марина Лебедєва.

Також не важливо, в якому шлюбі народилася дитина (офіційному чи цивільному), головне, щоб батько зареєстрував її на своє ім’я, розповідає юрист Марина Лебедєва. Якщо батьки не зареєстровані, процедура реєстрації трішки відрізняється.

«Якщо батьки мають нормальні стосунки і хочуть їх надалі підтримувати, вони разом ідуть до РАГСу, батько там заповнює певні форми і визнає народжену дитину своєю. І дитина отримує звичайне свідоцтво про народження, де зазначені батько, мати. І потім немає ніяких проблем, у тому числі з аліментами. Наслідки для дитини потім такі ж, якби вона народилася у зареєстрованому шлюбі», - говорить юрист.

Зараз, за офіційними даними, кожна п'ята дитина в Україні народжується поза шлюбом, але на початку 90 –х , стверджують демографи, таких малюків не було й 10%.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG