Доступність посилання

ТОП новини

В Україні дорожчатимуть алкоголь, тютюн і бензин – експерти


Київ – В Україні невдовзі можуть зрости ціни на алкоголь, тютюн та паливно-мастильні матеріали. Верховна Рада ухвалила представлений Кабінетом Міністрів законопроект, який підвищує ставки акцизного збору на ці товари. Водночас депутати заборонили підвищувати ціни на ці товари. Проте експерти та політики-опозиціонери вважають, що росту цін не уникнути.

Найбільше депутати підняли акциз на міцні вина. Натомість незмінною залишили ставку акцизного збору на натуральні виноградні вина, а на вермути навіть знизили. Незмінною залишився акциз на цигарки без фільтру. Що ж до паливно-мастильних матеріалів, то в пояснювальній записці до закону зазначено, що збільшення суми акцизного збору на найбільш популярні марки бензину можна здійснити без збільшення роздрібних цін.

За розрахунками міністерства фінансів, завдяки підвищенню акцизів на алкоголь, тютюн та бензин уряд планує отримати до бюджету додаткові 9 мільярдів гривень.

Крім того, Верховна Рада зобов’язала Кабінет Міністрів забезпечити надходження до бюджету акцизних зборів без підвищення роздрібних цін на товари та послуги.

Влада обіцяє стримувати ціни

Перший заступник голови парламентського комітету з питань митної та податкової політики Віталій Хомутинник (фракція Партії регіонів) стверджує, що нові акцизи істотно не вплинуть на роздрібні ціни.

«Дев’яносто п’ятий бензин, за нашими розрахунками, буде коштувати десь на 20 копійок дорожче, – запевняє депутат-регіонал. – Що стосується тютюну, виноматеріалів, то підвищення може бути на 10-30 відсотків на окремі товари. Але якщо дозволятиме рентабельність підприємств, то підвищення цього взагалі не буде».

Відповідаючи на питання, наскільки держава зможе контролювати ціни, пан Хомутинник відповів: «Будемо сподіватися, що дійсно зможе вплинути».

Натомість експерти переконані, що підвищення цін не уникнути. «Підняти ставки акцизів – це означає автоматично підняти ціни, – стверджує президент Української торгівельно-промислової конфедерації Володимир Демчак. – Виробник, який збирає гроші в казну, просто забов’язаний ці податки закласти в ціни».

За словами пана Демчака, горілка, міцні вина та сигарети з фільтром подорожчають десь на 1,5-2 гривні.

Опозиція стурбована, що податківцям збільшили можливості


Парламентська опозиція, яка не підтримали збільшення акцизів, заявляє, що законодавчі новації значно ускладнять умови ведення бізнесу. Заступник голови бюджетного комітету Олег Ляшко (фракція БЮТ), зазначає, що, серед іншого, влада розширила можливості податкових органів. І це можуть використати для тиску на непідконтрольний бізнес.

«Якщо до сьогоднішнього дня законом були встановлені чіткі межі діяльності податківців під час перевірок, то з нинішніми змінами ці обмеження зняті,– коментує законодавчі новації депутат-б'ютівець. – Податківці можуть робити все, що їм заманеться».

Олег Ляшко також вважає, що зростання цін не уникнути. За його словами, «даремно сподіватися, що буде обмежена рентабельність. Все це в підсумку ляже на споживачів».

Проте експерти зазначають, що внаслідок законодавчих обмежень виробники та продавці будуть обережними, а тому зростання цін на підакцизні товари буде незначним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG