Доступність посилання

ТОП новини

Особливості української свободи слова


Київ – Сьогодні журналістові Георгію Гонгадзе мало б виповнитися 41 рік. Майже 10 років тому засновник інтернет-видання «Українська правда» зник безвісти. Перед судом постали лише виконавці його вбивства. Сьогодні ж низка журналістських організацій проводить акції протесту на захист свободи слова.

Журналістам завжди тяжко жити, особливо незалежним. Журналіст повинен постійно бути опонентом влади, заявила Радіо Свобода колишня голова парламентського комітету з питань свободи слова, нині заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман.

За її словами, журналіст кожен день має вибір: або він відстоює свободу преси, свою позицію, свою думку там, де він є в цій хвилині, там, де він працює, або він обирає позицію узгоджувальну, таку, що він буде завжди підспівувати владі.

Інший колишній журналіст, представник опозиції з фракції БЮТ Віктор Уколов вважає, що нині відбувається наступ на свободу слова і права журналістів.

Він нагадав, що за час перебування при владі Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка жодного стихійного виступу журналістів на центральних телеканалах не було, а зараз є вже два телеканали, де журналісти стихійно виступили проти цензури. За даними Віктора Уколова, ще гірша ситуація на низах, де районні газети перебувають під шаленим тиском.

Він вважає, що це, можливо, не є вказівка центральної влади, але ті нові можновладці, які прийшли до влади, поводяться достатньо нахабно, цинічно, агресивно.

Робити висновки зарано?

Редактор інтернет-видання «Тема» Олег Єльцов не бачить підстав стверджувати, що нова влада починає обмежувати свободу слова. Саме його матеріали перед зникненням передруковував Георгій Гонгадзе.

Олег Єльцов вважає, що зараз іще зарано робити висновки. А заяви колег, які стверджують, що є непоодинокі факти тиску, він не сприймає як аргументовані докази.

А загалом стосунки ЗМІ і влади були непростими за будь яких часів. І саме від журналістів не в останню чергу залежить, залишатимуться вони четвертою владою чи служитимуть першим трьом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG