Доступність посилання

ТОП новини

Державна підтримка української мови чи її відсутність?


Жодної згадки про підтримку української мови немає у Державній програмі соціального та економічного розвитку на нинішній рік, затвердженій Верховною Радою. Водночас визначили заходи стосовно підтримки мов національних меншин, стверджує віце-спікер парламенту, депутат від БЮТ Микола Томенко. Натомість провладні депутати переконують, що чинна влада робить усе можливе для розвитку української мови. Як держава сприяє зараз цьому розвитку?

Урядова програма соціального та економічного розвитку на 2010 рік, вперше в історії української держави, не містить норм, які б передбачали підтримку та розвиток української мови та української культури, причому Верховна Рада відхилила всі ініціативи з цього приводу. Про це заявив віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, чинна влада свідомо зневажає державну мову.

«Уряд і коаліція вирішили, що не треба виконувати державну програму розвитку й функціонування української мови, не треба її розробляти на перспективу. Мовний момент у них формулюється дуже просто: формування цілісного національного мовно-культурного простору. Що таке цілісний національний мовно-культурний простір я, чесно кажучи, не знаю. Тому я тлумачу це як свідомий крок», - зазначив Микола Томенко.

Разом із тим, Томенко наголосив, що коаліцією так і не було підтримано його ключові пропозиції щодо «забезпечення розвитку української культури», «забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України», «виконання Державної програми розвитку та функціонування української мови на 2004-2010 роки та розробка нової стратегічної програми функціонування державної мови».

Державна програма соціального та економічного розвитку на нинішній рік жодним чином не зазіхає на розвиток державної української мови, зауважує депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко. «І ніхто не відміняє тих законів, які на сьогодні є», - сказав він.

А на підтримку української ухвалять невдовзі новий базовий Закон «Про мови», який «відновить всі європейські засади захисту прав людини і захисту державної мови в Україні», - зауважив Вадим Колесніченко.

Натомість письменник, видавець Віталій Капранов зазначає, що державна мова вимагає зміцнення у сфері державного обігу. «І державне управління, і реклама, і телебачення – це інформаційний простір, де мова реально застосовується саме як державна. Якщо говорити про допомогу в розвитку мови культури, мови мистецтва, то, звісно, тут держава теж може дещо зробити. І премії, і конкурси, і сприяння, і гранди, і переклади – все це те, що роблять усі нормальні держави», - пояснив Віталій Капранов.

Тим часом провладна Партія регіонів прагне полегшити і розширити вживання в Україні російської мови, навіть без формального надання їй статусу державної, стверджує Віталій Капранов.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG