Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний фестиваль у Дніпропетровську зібрав майстрів книжкового дизайну


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську проходить фестиваль книжкового дизайну «Ілюстрасьйон-2010». Фестиваль міжнародний: серед його учасників не лише українські ілюстратори, а й майстри з-за кордону. Організатори впевнені: українська книжкова ілюстрація потроху виходить на світовий рівень.

Чорно-білі і кольорові, жартівливі і філософські, зроблені олівцем, фарбами, тушшю, уже надруковані у книжках і ще сирі, тільки з-під пензля… У Дніпропетровському арт-центрі «Квартира» чи не кожен квадратний дециметр зараз заповнений книжковою ілюстрацією.

Їх представили українські дизайнери, а також художники з Великої Британії, Бразилії, Франції, Німеччини, Колумбії, Перу – загалом із 17 країн світу. Молоді митці пробують сили, досвідчені показують, на що здатні.

Організатори кажуть: за п’ять років проведення виставки це вперше такий «врожай» на роботи іноземців, і тим краще, адже є чудова нагода не тільки обмінятися досвідом, а й порівняти техніки художньої ілюстрації в Україні і за кордоном.

Рукотворність дорівнює цінність

Анатолій Меньків, один із організаторів експозиції, каже: він уже встиг запримітити низку суттєвих відмінностей.

«Якщо подивимось на роботи європейських дизайнерів, то видно, що вони більш «відірвані», вільні у виборі форми. Наш ілюстратор – більше прихильник академічної, класичної техніки», – звертає увагу організатор.

Фахівці відзначають високий рівень книжкових ілюстрацій, зроблених українськими дизайнерами. Ще один позитив, на їхню думку, – те, що комп’ютерна графіка потроху поступається місцем «живим», «ручним» малюнкам, зробленим олівцями чи фарбами.

Доцент Української академії друкарства, львів’янин Володимир Стасенко каже: «українські ілюстрації є добрі і за способом виготовлення роботи, і за тим, що вони просувають, що пропагують, до того ж велика частина ілюстрацій рукотворна, і це дуже цінно».

Молодь експериментує з формами і матеріалами

У цьогорічній виставці бере участь чимало молоді, адже головна мета заходу – дати «зелену вулицю» юним. Вони дебютують у жанрах ілюстрації і до дитячих, і до дорослих книжок.

Юна дизайнерка Олена Загребельна шукає натхнення у повсякденних речах. Із них вона виготовляє колажі, які потім, сфотографувавши, перетворює на книжкові ілюстрації.

«У мене немає обробок комп’ютером. Усі ілюстрації я викладала з предметів, а потім фотографувала. Написи я викладала цвяхами. Довелося навіть розбити кухлик, щоб викласти зі шматочків очі мами, яка втратила розум», – ділиться секретами дизайнерка-початківець.

Виставка книжкового дизайну «Ілюстрасьйон-2010» відбувається у рамках щорічного міжнародного фестивалю дизайнерів «Корова» і триватиме до 31 травня. У програмі ще багато цікавого для професіоналів: майстер-класи, дискусії, лекції.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG