Доступність посилання

ТОП новини

Велика повінь у Польщі як фактор високого рейтингу


Рятувальники надають допомогу потрепілим від повені поблизу міста Плоцьк (Центральна Польща), 24 травня 2010 року
Рятувальники надають допомогу потрепілим від повені поблизу міста Плоцьк (Центральна Польща), 24 травня 2010 року

Варшава – Повінь, яка вже завдала величезних збитків економіці польської держави, продовжує просуватися територією країни. Під водою опинилися десятки тисяч гектарів у регіонах на півдні та в центрі Польщі. До удару стихії готується північ країни. Польські ріки, що розгулялися не на жарт, внесли серйозні корективи в перебіг президентської виборчої кампанії.

За попередніми даними збитки, завдані цьогорічною повінню, можуть бути більшими від тих, що їх країна зазнала від так званої повені століття в 1997 році, тобто перевищать 12 мільярдів злотих. Це значно більше, ніж прогнози, які висловлювали на початковій стадії повені, коли називали суму у два мільярди євро.

Стихійне лихо відсунуло на другий план президентську виборчу кампанію, що розпочалася саме перед повінню. Жертвам великої води сьогодні не до виборів. Та й медіа головну увагу присвячують саме повені.

Щастя у нещасті

Парадоксально, та для деяких учасників виборчих перегонів стихійне лихо стало нагодою відчутно зміцнити свої позиції. Кандидат на президента Броніслав Коморовський, який виконує обов’язки голови держави, не сходить з екранів телевізорів. Його рейтинги високі, як ніколи раніше.

За даними опитувань, оприлюдненими Центральним бюро громадської думки, йому довіряють 70 відсотків поляків. Соціолог із Варшавського університету Мацей Ґдула зауважує: «Можна сказати, що «Громадянська платформа» має щастя, якщо йдеться про повінь. Повінь ґрунтовно змінила ситуацію виборчої кампанії: раніше кампанія відбувалася на тлі національної жалоби, а тепер на тлі повені. Це для «Громадянської платформи» дуже вигідно, бо Броніслав Коморовський, як виконувач обов’язків президента, постійно у медіа, а вони показують державу, яка справляється з наслідками повені».

Із сідла вибила вода

Тим часом інший кандидат на президента Ярослав Качинський у зв’язку з повінню майже зник з публічного простору. У час стихійного лиха він не має можливостей з’являтися у медіа так часто, як його головний конкурент – Коморовський. За словами соціолога Ґдули, тепер Ярослав Качинський, фактично не присутній у медіа. Мовляв, повінь вибила «Право і справедливість» із ритму кампанії. «Право і справедливість» задкує, вважає соціолог, бо сильну критику чинного уряду поляки сприйняли б як прояв нелояльності під час складного періоду, причому нелояльності щодо суспільства, яке змагається з повінню.

За такої складної для Качинського ситуації його штаб намагається цілковито змінити тактику виборчої кампанії. Як стверджують політики з оточення Качинського, повінь показала, що насправді у Польщі тільки два державні мужі: Дональд Туск та Ярослав Качинський. Мовляв, саме вони, в разі перемоги Качинського, були б чудовим тандемом польської влади.

Резонансним стало висловлювання речника виборчого штабу Качинського Павла Понциліуша, який в коментарі для TVN-24 кепкував над Коморовським. Мовляв, у час повені цей кандидат на президента показав усій країні свою несамостійність.

«Броніслав Коморовський уже тиждень з'являється тільки поруч із Дональдом Туском. Дональд Туск, як прем’єр, сміливо з'являється в місцях, де є повінь або де вона щойно була. Натомість видно, що Броніслав Коморовський у нього на підхваті, – зауважив Понциліуш. – Можливо, це спричинене тією кількістю помилок, які він зробив, коли з’являвся десь окремо від прем’єра, тож «Громадянська платформа» вирішила тримати його близько Туска».

На думку соціолога Ґдули, штаб Ярослава Качинського має шанс знову повернути його у сідло, звідки кандидата вибила повінь, якщо придумає якийсь нестандартний хід. Може, на такий хід надихне перебіг розслідування причин смоленської катастрофи? Не виключено, що наступного тижня Польща нарешті ознайомиться із записами чорних скриньок президентського літака.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG