Доступність посилання

ТОП новини

Українська книга на захисті дітей


Київ – До дня захисту дітей в Українському домі, що у Києві, пройшов дитячий книжковий ярмарок. Видавництва з усієї України презентували свої книжки. Батьки та діти могли придбати вже давно відомі або зовсім нові видання, а для дітей позбавлених батьківської опіки був організований благодійний ярмарок.

«Українська книжка на захисті дитячої душі» – під таким гаслом завершився традиційний благодійний книжковий ярмарок в Українському домі у Києві. Проведення подібного ярмарку саме до дня захисту наймолодших читачів в Україні є цілком логічним.

Протягом трьох днів понад 40 видавництв України представили свою продукцію. Було на ярмарку багато книжкових прем’єр. Зокрема видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» представило «Дитяче Євангеліє» та енциклопедію «Український космос». Український погляд на завоювання космосу розробили спільно з українським Інститутом космічних досліджень. За словами Андрія Долгова, заступника директора видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» цю книгу просто необхідно було видати, адже серед космонавтів зі світовим ім’ям багато українців. Половина усіх радянських космонавтів були з України.

В останній день ярмарки видавництво «Старого лева» презентувало першу книжку дилогії Марії Морозенко про отамана Івана Сірка. Письменниця стала переможницею конкурсу «Українська сила», що друкує якісні дитячі книжки про видатних українських силачів. Рецензію до книжки «Іван Сірко. Великий Характерник» написав український богатир Василь Вірастюк. Він вважає, що українська нація має читати, бо це нація сильних.

На думку Марії Морозенко, сила української нації насамперед у дусі. Тож молоде українське покоління має розвиватися духовно завдяки літературі. Письменниця вважає, що розвиток української книжки сьогодні потребує консолідації сил суспільства, письменництва та української влади.

Не читають батьки, то й не читають і діти

Головний редактор видавництва «Старого Лева» Мар’яна Савка розповіла, що українська дитяча книжка часто залежується на полицях книгарень. Причина – слабка промоція української книжки та відмирання традиції читання. На думку редактора, люди втрачають навик читати. Це стосується і дітей, і батьків. Є покоління батьків, яке зростало в 90-х роках, коли книг практично не було. У таких батьків втратилася традиція читати книги, якої вони, зрештою, не передали своїм дітям, зауважує Мар'яна Савка.

Головний редактор видавництва «Старого Лева» також додала, що головним для дитячої книжки звичайно ж залишається її якість. Юні ж читачі, каже вона, повідали нам, що головне, аби книжки були пригодницькими та розповідали про тварин, особливо про котів і собак.

На ярмарку усі охочі могли придбати книжки і для дітей, позбавлених батьківської турботи . Цього разу зібрані книжки та кошти будуть розподілені між п’ятьма школами-інтернатами Хмельницької та Миколаївської областей. Кожному із закладів дістанеться близько тисячі примірників навчальної та художньої літератури.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG