Доступність посилання

ТОП новини

МВС закликають не відмовлятися від моніторингу дотримання прав людини


Київ – Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ МВС України презентувало доповідь щодо дотримання прав людини в роботі української міліції. Під час презентації правозахисники і співробітники управління знову закликали міністра внутрішніх справ залишити в структурі МВС цю інституцію. На їхню думку, ліквідація управління перетворить міністерство на абсолютно закриту структуру.

Справі киянина Вадима Главатого в останній щорічній доповіді міжнародної неурядової організації Amnesty International відведено окремий абзац. У 2008 році Подільський районний суд Києва засудив чоловіка до 9 років позбавлення волі. За інформацією матері Валентини Главатої, її сина піддавали тортурам в одному з райвідділів київської міліції ще з осені 2006 року.

Таким чином із чоловіка нібито «вибивали» зізнання – спочатку у крадіжці, потім у зґвалтуванні. «Після одного з таких міліцейських «наглядів» у сина виявили струс головного мозку, перелом передпліччя, гематоми і крововиливи по всьому тілі. Він не міг ані говорити, ані пересуватися», – розповідає Валентина Главата.

Моніторинг «дорого коштує»?

Правозахисники запевняють, такі випадки в Україні непоодинокі. За даними Харківської правозахисної групи, у період 1992-2009 років в Україні порушили майже 9 тисяч кримінальних справ за фактами неправомірних дій співробітників органів внутрішніх справ. Більше половини з них переросла в обвинувальні висновки.

Контролювати дотримання прав людини в органах внутрішніх справ у 2008 році взялося новостворене Управління моніторингу. Цього року, за інформацією його співробітників, нове керівництво МВС вирішило ліквідувати управління.

«Наше завдання полягало в тому, щоб запровадити алгоритми відповідності тієї чи іншої діяльності співробітників органів внутрішніх справ на дотримання прав людини. На жаль, нове керівництво МВС вирішило, що поки така інституція, яка працює за бюджетний кошт, не потрібна», – зазначає колишній начальник Управління моніторингу дотримання прав людини в органах внутрішніх справ Олег Мартиненко.

Управління залишать, але в іншому складі

Натомість у Міністерстві внутрішніх справ цю інформацію спростовують. За словами керівника Департаменту зв’язків із громадськістю МВС України Дмитра Андреєва, управління не ліквідують, але повністю переформатують. «Управління функціонує. Єдине – зменшено його штат. Дотриманням прав людини в міліції більше не займатимуться працівники цієї ж міліції», – наголошує він.

Напередодні Президент України Віктор Янукович розкритикував намір керівництва МВС ліквідувати Управління моніторингу. У відповідь міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив про ініціативу створити при МВС Громадську раду з питань забезпечення прав людини. Однак така рада вже 4 роки функціонує при МВС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG