Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровську облраду очолив криворізький виробничник


Євген Удод , голова Дніпропетровської обласної ради
Євген Удод , голова Дніпропетровської обласної ради

Дніпропетровськ – Сьогодні у Дніпропетровську переобрали голову обласної ради. Юрій Вілкул, який очолював депутатський корпус раніше, вирішив піти з посади з «морально-етичних міркувань»: три місяці тому його сина, 35-річного Олександра Вілкула, призначили керувати облдержадміністрацією.

Обранню попереднього голови облради, криворізького професора-регіонала Юрія Вілкула в 2006 році передувало чотири місяці суперечок. Тоді не обійшлося без бійок та вибитих дверей. Нинішнього ж керівника облради, його однопартійця Євгена Удода, обрали за півгодини. Голосування нагадувало багатьом радянські часи: одна кандидатура – і практично одностайне рішення.

Із гендиректора ГЗК – у керівники облради

На зміну 61-річному екс-ректору Криворізького університету Юрію Вілкулу прийшов майже вдвічі молодший виробничник. Євген Удод є керівником підприємства, яке належить найбагатшій людині України Ринату Ахметову, – гірничо-збагачувального комбінату у Кривому Розі.

Євген Удод запевняє, на посаді голови облради зможе бути ефективним. «Я вмію працювати системно. Ніяких питань не буде. Всі питання, які вирішувались раніше, вирішуватимуть надалі на такому ж рівні», – заявив журналістам новообраний керівник облради.

Юрій Вілкул, екс-голова Дніпропетровської обласної ради
«Регіонал» Юрій Вілкул очолював обласну раду чотири роки. Піти з посади вирішив ще в березні, з етичних міркувань: його син тоді посів найвище крісло в будівлі навпроти – в облдержадміністрації. З рук сина під прицілами телекамер Юрій Вілкул отримав сьогодні величезний букет троянд і нагрудний знак облдержадміністрації «За розвиток регіону», а ще компліменти.

«Юрій Григорович працював для людей. Я пишаюсь чоловічим вчинком свого батька, він дає дорогу молоді і показує, що добробут людей для нього важливіший за владу й регалії», – зазначив Олександр Вілкул, син екс-голови облради.

Опозиція «не хотіла влаштовувати шоу»


Новообраний голова, склавши присягу українською мовою, одразу перейшов на російську. Свої перші кроки на посаді, каже, зробить задля консолідації різних гілок влади в регіоні, про конкретні заходи мову не вів. Облрада сьогодні ж присвоїла йому перший ранг посадовця органів місцевого самоврядування. За це голосували одностайно.

В опозиційних фракціях облради сенсу чинити опір обранню «регіонала» не бачили, заявив депутат-«нашоукраїнець» Вадим Шебанов в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Їх – більшість. Тобто робити якісь шоу сенсу немає. Партія регіонів зараз при владі і несе повністю відповідальність за все, що діється. Хай працюють, може, в них щось вийде», – сказав нашоукраїнець.

Склавши повноваження, колишній голова облради Юрій Вілкул політику полишати не збирається. Обіцяє активніше займатися роботою в очолюваній ним регіональній Асоціації місцевого самоврядування.

Довідка: Євген Удод народився 30 травня 1973 року. Освіта вища, у 1997 році закінчив Криворізький технічний університет за спеціальністю «Електропривод і автоматизація промислових установок та технологічних комплексів». Трудову діяльність розпочав у 1994 році підземним електрослюсарем шахти об’єднання «Кривбасруда». За час роботи пройшов шлях до генерального директора гірничо-збагачувального комбінату. На час обрання обіймав посаду в.о. генерального директора відкритого акціонерного товариства «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» (Кривий Ріг). Одружений. Має доньку. Член дніпропетровського обласного відділення Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG