Доступність посилання

ТОП новини

До найбагатших українців увійшли аграрії та спецслужбісти


Київ – Статки українських мільйонерів зросли за минулий рік щонайменше вдвічі. Про це йдеться у рейтингу найбагатших людей України від видання «Кореспондент» та інвестиційної компанії «Dragon Capital». Лідирує у списку вже третій рік поспіль донецький бізнесмен Рінат Ахметов. Найбагатшою політичною силою лишається Партія регіонів. Родзинка цього року – вперше до рейтингу найбагатших людей країни увійшов керівник спецслужби.

Найбагатшою людиною на теренах СНД залишається Рінат Ахметов з його статками в майже 18 мільярдів доларів. Донецький бізнесмен є власником 140 компаній. Ціна його активів за минулий рік подвоїлась.

Загалом статки Ріната Ахметова – це чверть загальної вартості активів «золотої сотні»; це свідчить, за словами оглядачів, що українська економіка сконцентрована в кількох руках.

Тим часом розмір прибутків українського бізнесу не впливає на розмір державної скарбниці, каже керівник розділу «Бізнес» журналу «Кореспондент» Влад Лавров.

«Наша найбагатша людина Рінат Ахметов є багатшим, ніж найбагатші люди Китаю, Австралії, Філіппін та Таїланду разом узяті. А ці країни в принципі більш індустріально розвинені, ніж Україна», – звертає увагу оглядач.

Мільйонер-голова спецслужби – «нелогічно»

Гальмує українську економіку симбіоз бізнесу та влади. До «золотої сотні» увійшли три віце-прем’єр-міністри України: Сергій Тігіпко (21-е місце, $566 млн.), Борис Колесніков (48-е місце, $231 млн.) та Андрій Клюєв (64-е місце, $100 млн.).

А поява у списку найбагатших голови Служби безпеки України – безпрецедентний випадок в історії світових рейтингів, каже оглядач журналу Олександр Пасховер. «Це єдина в світі країна, де голова спецслужби, голова СБУ є в сотні найбагатших людей країни», – каже він.

Валерій Хорошковський – власник дев’яти засобів масової інформації – посідає 14-е місце серед багатіїв, на його рахунку – 804 мільйони доларів.

Політолог Тарас Березовець вважає, що поява голови СБУ серед мільйонерів нелогічна з погляду європейської практики. «Це конфлікт інтересів. Наочним прикладом цього є зараз ситуація з боротьбою компанії «Inter Media Group», керівником якої є дружина пана Хорошковського. Вона воює з іншими комерційними каналами за телевізійні частоти. Зрозуміло, це є цілком неприйнятним із погляду будь-якої цивілізованої країни», – зауважує політолог.

Серед мільярдерів з’явилися аграрії

Головним висновком цьогорічного рейтингу «Золота сотня» журнал «Кореспондент» вважає капіталізацію аграрного сектору. «Вдвічі, а в деяких випадках утричі, подорожчали активи аграріїв, здебільшого через те, що ці активи сьогодні є локомотивом української економіки», – розповідає Олександр Пасховер.

Найактивнішим інвестором в агропромислову галузь став зернотрейдер Олексій Вадатурський, що закриває десятку українських мільярдерів.

Найбагатші політичні сили в Україні – Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко. До сотні багатіїв увійшли 17 депутатів-регіоналів та 11 бютівців.

Не пощастило ж цього року корпорації «Індустріальний союз Донбасу». Сергій Тарута, Олег Мкртчан та Віталій Гайдук залишили верхівку українського бізнесу.

На рейтинг впливає тіньова економіка

При складанні рейтингу фахівці керувались виключно відкритою інформацією, рахували активи, про які відомо офіційно. За словами редактора компанії «Dragon Capital» Віктора Луговика, при прозорій економіці рейтинг найбагатших осіб мав би інший вигляд.

«Якби ситуація була більш прозорою, то, можливо, статки були б інші, вищі, і може в цьому списку з’явилися б інші особи», – каже експерт.

Розмір тіньової економіки в Україні, за оцінками видання «Кореспондент», складає від 40 до 60% від офіційного валового внутрішнього продукту. В грошах це від 55 до 85 мільярдів доларів. Однак дані Міністерства економіки наполовину менші.

Порівняно з іншими країнами, українська «Топ-100» виглядає досить стримано. Якщо гаманець «золотої сотні» Росії складає майже 300 мільярдів доларів, то ціна української сотні нижча у 4,5 рази. Українець із середньою зарплатою, щоб потрапити до «золотої сотні», мав би працювати понад 10 тисяч років.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG