Доступність посилання

ТОП новини

Британія: опозиційна Лейбористська партія обирає нового лідера


Лондон – У Великій Британії розпочався основний етап боротьби за посаду лідера найбільшої опозиційної Лейбористської партії. П’ять кандидатів одержали достатню підтримку парламентської фракції лейбористів, щоб їхні імена було внесено до виборчих бюлетенів. Тепер вони протягом 12 тижнів вестимуть передвиборну боротьбу. Нового керівника партія одержить наприкінці вересня.

На першому етапі кандидатам на лідера Лейбористської партії, яка втратила владу внаслідок травневих виборів, треба було заручитися підтримкою 33 колег із парламентської фракції. Це вдалося зробити п’ятьом кандидатам – четверо з них є міністрами тіньового уряду, а п’ята, рядовий депутат, одержала потрібну підтримку в останню хвилину перед крайнім терміном. Попередній керівник колишній прем’єр Ґордон Браун після поразки на виборах заявив, що йде у відставку.

Найбільшу підтримку фракції одержали брати Дейвід та Ед Мілібанди, що обидва були міністрами у попередньому уряді. Фахівці вважають Дейвіда Мілібанда, колишнього міністра закордонних справ, фаворитом на посаду лідера. Їхніми конкурентами будуть два інші колишні міністри – шкільництва Ед Боллз та здоров’я Анді Бернем.

Даянн Аббот, перша чорна жінка в історії Британії, яка стала кандидатом на лідера однієї із трьох найбільших партій країни, потрапила до короткого списку, коли інший кандидат від лівого крила знявся з перегонів і передав свої голоси їй. Також Аббот одержала підтримку від кількох прибічників Дейвіда Мілібанда, який віддав їй і свій власний голос, щоб дати можливість конкурувати. Боллз, Бернем та Аббот одержали потрібний мінімум підтримки – 33 голоси кожен.

Дейвід Мілібанд вважається представником реформаторського крила партії, яке підтримувало політику колишнього прем’єра Тоні Блера. Ед Боллз був близьким до попереднього прем’єр-міністра Ґордона Брауна. Ці дві групи часом мали гострі дискусії між собою.

Багато хто наразі не бачить, чим політично відрізняється від Дейвіда Мілібанда його брат Ед. Хіба що Ед, який не був депутатом на початку війни в Іраку, розкритикував це рішення уряду під час першої публічної дискусії, тоді як Дейвід голосував за війну. Дейвід заявив, що якби вважав, що його брат у майбутньому може стати кращим, ніж він, прем’єр-міністром країни, то нині був би у таборі підтримки Еда.

Бернем хоче повернути партію до соціалістичних витоків

Анді Бернем має особливу позицію – він закликає повернути Лейбористську партію до її засадничих соціалістичних цінностей. «Я хочу говорити щоденною мовою простих людей. Я хочу повернути Лейбористській партії серце і душу. Нам треба саме це. Часами ми опинялися поза тією зоною, де почуваємося зручно, і я це критикую. Ми ставили інтереси великого бізнесу перед інтересами людей. Лейбористська партія має повернутися назад і йти за своїми справжніми інстинктами», – сказав він.

Даян Аббот є представником крайнього лівого крила. На п’ятірку тепер чекає 15-тижнева кампанія, що включатиме публічні дискусії, промови, а також теле- і радіодебати.

Відтак відбудуться вибори за трьома категоріями: окремо голосуватимуть депутати-лейбористи у британському та Європейському парламентах, окремо профспілки і окремо – рядові члени партії. Переможця буде оголошено 25 вересня.

Оглядачі зауважують, що всі кандидати мають освіту з одного з двох найпрестижіших британських університетів – Оксфордського або Кембриджського.
XS
SM
MD
LG