Доступність посилання

ТОП новини

Суд має розглянути заперечення Віктором Януковичем Голодомору як геноциду українського народу


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Сьогодні Печерський райсуд Києва має розпочати попереднє судове засідання за позовом громадянина Володимира Волосюка до Президента України Віктора Януковича про захист честі й гідності. Позивач наголошує, що Президент, заявивши у Стразбурзі про заперечення Голодомору як геноциду українського народу, зганьбив честь і гідність позивача і вчинив акт наруги над знищеними мільйонами людей.

Володимир Волосюк просить суд винести рішення, яке зобов’яже Віктора Януковича публічно вибачитися перед ним та перед українським народом. Позивач вважає, що Президент України порушив норми закону про Голодомор, в якому зокрема, сказано, що публічне заперечення Голодомору як геноциду визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Саме в такому вигляді подає ніби цитату з закону повідомлення про це прес-служба Народного руху України. Насправді в законі про Голодомор (2-а стаття) слів «як геноциду» немає.

Із думкою позивача погоджується член парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін. Він повідомив, що є рішення Київського апеляційного суду за матеріалами кримінальної справи проти колишніх керівників СРСР. Там чітко встановлено винність цих осіб у Голодоморі.

Також, за словами Юрія Кармазіна, закон чітко встановлює, що Голодомор не можна заперечувати.

Щоправда, Віктор Янукович Голодомору й не заперечував.

Виступаючи на сесії ПАРЄ у Страсбурзі, Президент заявив, що вважає несправедливим називати Голодомор 1930-х років геноцидом українського народу. За його словами, які збігаються з офіційною версією Росії, то була «спільна трагедія народів, які тоді входили до єдиного Радянського Союзу».

Справа проти Президента не має перспектив?

Інший народний депутат із комітету з питань правосуддя Святослав Олійник вважає, що ця справа не має перспективи, оскільки будь-який судовий спір породжується з того, що чиєсь право порушене.

За його словами, з інформаційних повідомлень не видно, чим позивач мотивує свою юридичну позицію і де порушені його права.

А колишній голова Печерського райсуду Києва Микола Замковенко вважає: щоб стверджувати, що був геноцид проти українського народу, потрібно мати правові документи.

Тому, за його словами, заява Президента, що Голодомор не є геноцидом, – це його особиста думка і він має на це право.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG