Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція провалила Податковий кодекс опозиції


Київ – Верховна Рада у вівторок відхилила проект Податкового кодексу, розроблений депутатами з фракцій НУНС і БЮТ. Коаліція обіцяє врахувати напрацювання опозиціонерів в урядовому проекті Податкового кодексу, який розглядатиметься вже найближчим часом. Натомість опозиція стверджує, що коаліція просто профанує розгляд документа.

Представляючи проект податкового кодексу депутат-нашоукраїнець Микола Катеринчук заявив, що, на відміну від урядового, створений під його керівництвом документ уже пройшов громадське обговорення і реально, а не декларативно, враховує інтереси підприємців.

«Насправді, це не є документ Катеринчука, це документ підприємців, – каже він. – Для підприємців і створений підприємцями. А те, що сьогодні створюється чиновниками, і залишиться для чиновників».

Дві філософії оподаткування

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики депутат-б'ютівець Сергій Терьохін зазначив, що урядова коаліція перетворила розгляд документа в просту формальність. Бо багатосторінковий документ розглядають за кілька днів.

Сергій Терьохін виклав своє бачення концептуальної різниці між опозиційним та урядовими проектами Податкового кодексу. «Цей (опозиційний – авт.) проект Податкового кодексу орієнтований на утвердження фіскальної рівномірності і збільшення самозайнятості українських людей. Проект Податкового кодексу, який буде нам у четвер роздано (урядовий. – авт.), орієнтується на підтримку, як правило, великих підприємств і створення країни, де більшість населення є найманими працівниками», – зазначив Терьохін.

Він також зауважив, що громадське обговорення 700-сторінкового урядового проекту тривало один день.

Влада візьме з проваленого проекту «багато корисного»

Опозиція виступала за паралельний розгляд двох проектів – опозиційного та урядового, – щоб унаочнити переваги й недоліки кожного. Проте спікер Володимир Литвин доводив, що це неможливо.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов зазначив, що розроблений Кабміном проект Податкового кодексу більш системний. Проте він визнав, що й урядовий законопроект не досконалий і запропонував компроміс.

«Ми внесемо урядовий документ, ухвалимо у першому читанні. А потім багато корисного візьмемо з документа Миколи Катеринчука», – сказав Чечетов.

Влада планує бліц-ухвалення


На думку одного з авторів опозиційного проекту депутата-нашоукраїнця Ксенії Ляпіної, урядовий проект кодексу настільки недосконалий, що за основу його брати не можна.

«Україна знаходиться на передостанньому місті у світі по складності адміністрування податків , – каже вона. – Ми дійшли до межі: ускладнювати нема куди, треба спрощувати. Саме це ми і намагалися зробити у наших підходах щодо адміністрування податків. Цього немає в урядовому кодексі, там є зворотній підхід».

Утім, розроблений депутатами-опозиціонерами проект Податкового кодексу не набрав мінімально необхідної кількості голосів.

Увечері 15 червня Кабмін вніс у Верховну Раду проект Податкового кодексу. За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, урядовий проект уже найближчим часом буде розглянутий і може бути ухвалений вже у першій половині липня – тобто, ще до парламентських канікул. Депутати-опозиціонери вважають такий варіант ухвалення урядового законопроекту дуже ймовірним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG