Доступність посилання

ТОП новини

Субсидії в сільське господарство потрібно мінімізувати – міністр


Київ – Реформування ключових галузей сільського господарства через їх технічне переоснащення і досягнення аграрним бізнесом незалежності від державних дотацій, – така головна мета Державної програми реформ та розвитку сільського господарства України, яку презентував міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Для досягнення головної мети програми міністр аграрної політики виділив 12 кроків. Перші три з них – це визначити аграрну галузь ключовою в економіці України, ключовими галузями сільського господарства – рослинництво, свинарство і молочне скотарство, а ключовою суттю реформ – технологічне переоснащення. Він запевнив, що міністерство буде через бюджетну підтримку залучати українську науку до агропромислового комплексу на 100 відсотків.

Серед завдань програми реформ сільського господарства Микола Присяжнюк назвав адаптацію до стандартів європейської спільноти. Бо деяка першосортна українська сільгосппродукція є другосортною в Росії, третьосортною в країнах Євросоюзу і непридатною для вживання у Сполучених Штатах. Він наголосив, що без зарубіжних ринків український АПК не має перспектив, оскільки нині Україна виробляє набагато більше, ніж споживає.

Микола Присяжнюк впевнений, що субсидії в сільське господарство залишаються, але їх потрібно мінімізувати.

Держава має дотувати селянина

Однак Президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Миркевич вважає, що без державної допомоги селянин не виживе. На його думку, держава має фіксувати мінімальну ціну собівартості. Не можна, вклавши 1000 гривень, продати за 500 гривень. Микола Миркевич наголосив, що цілий світ дотує селянина, а Україна – ні, та ще й знущається над ним.

Щоправда, ректор Сумського національного аграрного університету Володимир Ладика переконаний, що урядова програма реформ змінить ситуацію в сільському господарстві. Він вважає, що дії уряду і Президента спрямовані на системні реформи і на те, що найбільш соціально значимі галузі поставлені в пріоритет.

Більшість аграрних експертів стверджують, що Україна найбільш придатна в світі для ведення сільського господарства. Вона має найродючішу землю і найменш вразлива від природних катаклізмів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG