Доступність посилання

ТОП новини

Іран хоче повернутися до ядерних переговорів


Махмуд Ахмадінеджад
Махмуд Ахмадінеджад

Прага – Іран готовий повернутися до переговорів про свою ядерну програму, але висуває для цього низку умов. Про це заявив президент країни Махмуд Ахмадінеджад, який сказав, що скоро його країна оголосить список цих умов. Минулого тижня Організація Об’єднаних Націй наклала на Іран нові, суворіші санкції.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що питання, чи його країна має право розвивати ядерну програму, не буде обговорюватися взагалі. І це право, за словами Ахмадінеджада, його країна свято охоронятиме:

«Іранська нація залишає за собою право ухвалити жорсткі заходи у відповідь на дії будь-якого уряду в будь-якому кутку світу, якщо вони спробують утиснути хоч на йоту права іранської нації під приводом виконання резолюції ООН».

У виступі, що транслювався по місцевому телебаченню, Ахмадінеджад заявив, що «якщо Захід збирається використовувати батоги, щоб натиснути на Іран, то Іран зламає всі ці батоги».

Минулого тижня Рада Безпеки ООН ухвалила вже четвертий раунд санкцій проти Ірану. Хоча Тегеран наполягає на тому, що його ядерна програма спрямована на виробництво енергії, і саме для цього він нам намір збудувати нові ядерні реактори.

Лютнева заява іранського уряду про те, що він розпочинає програму більшого збагачення урану для свого реактору в Тегерані, який постачає енергію для медичних досліджень, викликала занепокоєння у західних столицях. Бо ця програма наближає Іран до створення урану, збагаченого до військового рівня.

Захід намагається переконати Іран повернутися за стіл переговорів

Координатор європейської міжнародної політики і політики безпеки Катрін Аштон, за підтримки п’яти ядерних держав та Німеччини, має намір зустрітися найближчими тижнями для переговорів з головним уповноваженим у питаннях ядерної програми Ірану Саїдом Джалілі.

Минулого року надії на прогрес у переговорах згасли після того, як західні дипломати заявили, що Іран відмовився від погодженої пропозиції щодо того, що західні країни постачатимуть частину вже збагаченого урану, якщо Іран відмовиться від свого плану будувати реактор. Іран звинувачує захід у зриві переговорів.

Чотири місяці тому Іран розпочав процес збагачення урану до рівня 20% з 5%, які він мав раніше. Для створення ефективного ядерного вибухового пристрою уран має бути збагачений до 85-90%.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG