Доступність посилання

ТОП новини

Суд над тими, хто пошкодив пам’ятник Леніну, триває


Микола Коханівський під час судового засідання
Микола Коханівський під час судового засідання

Київ – У четвер відбулося чергове судове засідання у справі п’ятьох осіб, яких звинувачують у хуліганстві та пошкодженні монумента Леніну у центрі Києва. Представники ЗМІ із труднощами потрапили на засідання, яке проходило у Шевченківському районному суді міста Києва. Суд іде вже майже рік, але остаточного рішення поки немає.

Миколу Коханівського та ще чотирьох активістів націоналістичних організацій звинувачують у хуліганстві. Якщо їхню вину буде доведено, деякому із них загрожує до 5 років ув’язнення.

Під ранок 30 червня минулого року п’ятеро чоловіків прийшли до пам’ятника Леніну, що на Бессарабській площі. За допомогою драбини та молоту Микола Коханівський відбив у пам’ятника вождю пролетаріату ніс та руку. Пізніше прокуратура міста Києва відкрила проти нього та чотирьох його однодумців кримінальну справу.

Журналістам не відразу вдалося потрапити на судове засідання
Судове засідання у цій справі розпочалося цього разу о 15 годині. Перед його початком журналісти взяли інтерв’ю у підсудних та їхнього адвоката, але коли представники ЗМІ намагалися пройти у приміщення суду, охорона їх туди не пустила. О 16:00 представники ЗМІ все ж потрапили у зал. За умови, що оператори не будуть проводити відеозйомку, суддя Оксана Павленко продовжила слухання.

Це вже сьоме засідання суду, і за словами Миколи Коханівського, під час попередніх зібрань ЗМІ мали проблеми із доступом до інформації. «На моїй пам’яті, лише одне засідання пройшло спокійно, здається, перше, – зауважує він. – Під час всіх інших проблеми з доступом були. І навіть одного разу не допустили нашого адвоката. Це владний тиск».

Ідеологічний акт чи хуліганство?

Адвокат обвинувачених Сидір Кізін
Микола Коханівський сподівається, що вирок буде винесений незабаром, а всі обвинувачення проти нього та його однодумців будуть зняті. Його аргументи – монумент Леніну не знаходиться у жодному реєстрі культурних пам’яток, а також немає установ, які могли б на нього претендувати. Для нього це було не хуліганство, а ідеологічний акт.

Адвокат обвинувачених Сидір Кізін розповів, що до вироку щонайменше пройде ще три засідання. «Якби справа була проста, сьогодні був би і вирок. Але у нас 5 підсудних і вони не визнають свою вину, – каже він, – У цій справі Комуністична партія України не визнана потерпілою стороною, потерпілих взагалі немає. Просто хуліганство – «дії з мотивів явної неповаги до суспільства».

Акція правих сил проти затримання націонал-патріотів
Ні в залі суду, ні біля його приміщення представників КПУ не було. Пізніше один із лідерів комуністів, парламентарій Олександр Голуб пояснив радіо Свобода свою позицію. «Суд має виконати свою функцію, – зауважив народний депутат, – Злочинці мають бути покарані, а шкода, яку вони завдали, має бути відшкодована. Вони можуть сказати все, що завгодно. Будь-який крадій може сказати, що він керувався ідеєю соціальної справедливості, але це не змінює факту злочину». Щодо покарання, то Олександр Голуб висловив сподівається, що воно буде відповідати законодавству України та кримінальному кодексу.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG