Доступність посилання

ТОП новини

Депутати та їхні пільги


Володимир Яворівський
Володимир Яворівський

Народні депутати Володимир Яворівський (фракція БЮТ) і Володимир Зубанов (фракція Партії регіонів) про пільги, якими можуть користуватися вони з колегами.


– Сьогодні почала роботу в Україні місія МВФ. Ця місія вимагає від нас скорочення дефіциту бюджету. А співпраця з МВФ нам потрібна якраз для того, щоби ліквідувати цей дефіцит бюджету. Як з цим бути? Я почитала кошторис Верховної Ради, то там можна було б дещо скоротити. Не знаю, що скажете з цього приводу ви.

Володимир Яворівський:
Я є автором законопроекту, який внесений, який вже розглянутий комітетами. Він був погоджений на погоджувальній раді. Литвин сказав, що його потрібно обов’язково ставити. Це моє право депутатське. Навіть якщо якийсь комітет відхиляє законопроект, депутат має право наполягати і все рівно вносити, бо останнє слово за Верховною Радою.

Одначе цього разу він не потрапив, не був в порядку денному. Я думаю, що наступний сесійний тиждень, який в нас буде, я буду домагатися, щоби цей закон був поставлений. Це закон, який обмежує депутатські пільги.

Я переконаний тому, що в нас не просто щодо пільг пострадянська країна, це абсолютно феодальна країна, тому що фактично майже вся верхівка, провладна верхівка має пільги, до речі, набагато більші, ніж їх мали комуністи. Ті мали просто спецрозподільники і тому подібне, а тут, оскільки це ринкові стосунки, все компенсується грошима.

– Це зміни до закону? Про які саме зміни йдеться? Що конкретно Ви пропонуєте прибрати?

Володимир Яворівський:
Депутат, якого не обирають народним депутатом, має рік отримувати 80% зарплати діючого депутата. Якщо він вступить вчитися і буде вчитися 20 років, буде до пенсії отримувати цю зарплату.
Можу назвати найголовніше. Економія складає 16 830 тисяч гривень.

Про що йдеться? Народний депутат, якого не обирають народним депутатом, тобто йому висловлюють недовіру, фігурально кажучи, це так, тобто другий раз його не обрали, він має рік отримувати 80% депутатської зарплати діючого народного депутата для того, щоб він міг влаштуватися, нібито, на роботу. А після цього якщо він вступить вчитися і буде вчитися 20 років, як в нас дехто навіть з найвищих осіб вчився 20 років, він буде до самісінької пенсії отримувати цю свою зарплату. Ця пільга відміняється.

Є ще одна пільга. Чомусь всі нормальні українські люди отримують пенсію, оформляють її з тієї зарплати, яку вони отримували останній часом: від шахтаря до будь-кого.

Народні ж депутати прийняли собі ще десь в 1990-их роках, що пенсія що раз у них збільшується, тому що вона прирівнюється до зарплати діючих народних депутатів. Оскільки вона постійно зростає і таке інше, тобто це взагалі нечувано, щоби пенсія, яку маємо ми там….

Скажімо, Партія регіонів обіцяє підняти пенсію на якісь там гроші і тому подібне, а народному депутату не треба нічого домагатися, йому й так будуть збільшувати, тому що він прив’язаний до зарплати народного депутата.

– Не думає Володимир Яворівський про власну пенсію або її вже заробив значну. Власне, щастило Вам - поспіль весь час обиралися, то не думали про той шматок часу, який залишалися б без роботи.

Володимир Зубанов
Пан Зубанов був якийсь період часу спочатку депутатом, потім не проходив за списками. Чи користувалися Ви цим? Яку суму складає це забезпечення?


Володимир Зубанов:
Перший рік людина отримує тисяч 12 тисяч, потім другий, третій, четвертий десь 6 тисяч гривень, поки не влаштується на роботу.

– А сенсу влаштовуватися на роботу, власне, немає.


Володимир Яворівський:
Якщо зараз секретарка у Києві отримує 800-1000 доларів, а інші робітники чи фахівці отримують значно більше, то, зрозуміло, 6 тисяч – це вже не такі великі гроші, як вони були, скажімо, 5 років тому.

До речі, Володимир Олександрович каже, що треба пільги відміняти, але він забуває, хто ці пільги зробив, і хто зарплатню підняв втричі. Це в 2005 році Юлія Тимошенко, як тільки прийшла у прем’єри, відразу ж підвищила зарплатню міністрам втричі, відповідно до закону. Зарплатня міністрів прив’язана до депутатів - депутати отримали втричі більшу зарплатню. І далі суддям вона підвищила в п’ять разів.

Тобто, така корупція за рахунок держави була політична, як у нас полюбляють казати.

З того часу пройшло 5 років. БЮТ був при владі, і більшість у нього була. Віктор Андрійович перший рік мав такі повноваження, які навіть і Кучма не мав, але чомусь тоді вони нічого не відміняли, а зараз вони знову починають казати, що треба пільги відміняти.

Я за те, що дійсно окремі пільги треба відмінити, і треба заощадити гроші, як того потребує ситуація в нашій державі. Наприклад, квартири, які депутати отримують…

Володимир Яворівський: Це є все в законі, про те, щоби тільки службове житло.

Володимир Зубанов: Я, наприклад, не брав компенсації і не отримував квартиру. Хоча була можливість.

Володимир Яворівський:
За 20 років депутатства я не брав компенсації і квартир не отримував.
За 20 років депутатства я не брав компенсації і квартир не отримував, до речі.

– Я читала в одному зі ЗМІ, що якраз саме Ви брали цю компенсацію.

Володимир Яворівський:
Не брав. Це якась помилка.

Володимир Зубанов:
А я от не брав. Ви читали, але мене там не знайшли.

Машина моя? Я теж не користуюся. Є в гаражі Верховної Ради, можна викликати. Деякі депутати користуються.

Володимир Яворівський
Володимир Яворівський:
До речі, навіть екс-депутати мають право користуватися машинами. У моєму законопроекті це виключається.

Володимир Зубанов: Але я жодного разу не користувався машиною з гаража. Тому мені простіше розповідати.

– Такі дві білих і пухнастих ви в мене. Не користуємося нічим.

Володимир Зубанов:
Це пільга чи ні – зарплатня в 14 тисяч гривень? На перший погляд це доволі велика зарплата. Якщо не працювати, то можна на неї прожити. А якщо депутат працює, якщо у нього є округ…

– Округів зараз немає.

Володимир Зубанов:
Кожен депутат закріплений за відповідним округом. Я за 104. Пан Володимир Олександрович за Кіровоградом закріплений від БЮТ. І якщо там працювати, ще й прийом людей проводити кожного тижня… А люди приходять різні. Є й такі, що й з хворобами різними, яким треба допомогти, відмовити не можна.

І треба ж їздити по 100, по 150, по 300 км в один кінець, щоб з одного міста або села до іншого. І цих грошей, 14 тисяч, коли дивишся наприкінці місяця, то їх, буцімто, й замало. Якщо працювати.

Тому тут, я думаю, це не пільга, така зарплатня у депутатів. Підвищувати не треба, а можна й залишати при умові, що депутат дійсно працює в окрузі дуже ефективно та витрачає ці гроші на потреби своїх виборців.

Володимир Яворівський:
80% народних депутатів взагалі не знають, яка у них зарплата, вони її ніколи не отримують, бо вони живуть не з депутатської зарплати.
Річ у тому, що десь 80% народних депутатів (я намагався це все дослідити) взагалі не знають, яка у них зарплата, бо вони її ніколи не отримують, її отримують або їхні водії, або їхні помічники, бо вони живуть не з депутатської зарплати.

Через те, якщо серйозно говорити, то я тут Володимира абсолютно підтримую. Але потрібно, щоби це була тільки депутатська зарплата. Тому що, коли ти перестав бути депутатом, тебе не обрали знову, за тобою залишається право безкоштовної путівки на оздоровлення. Я питаю: чому? За які такі заслуги? Ми що, збудували вже остаточно державу і таке інше?

Ви іронізуєте там, що білі і пухнасті, річ же не в тому. Я просто подав цей законопроект, я дуже хочу, щоби він був прийнятий. Я думаю, що це абсолютно нормально.

Депутатської зарплати (я думаю, що Володимир мене тут підтримає), плюс витрати цих депутатських… Я їду, мабуть, так само, як і Володимир, приймати виборців. Обов’язково приходить 5-6 людей, які просять: дитина хвора і таке інше. Я бізнесу не маю жодного, родина не має жодного. У мене дочка - журналістка, дружина – актриса. Абсолютно у цьому відношенні мені на хвоста наступити неможливо. Через те виймаєш і даєш свої. Але кокетувати цим, очевидно, не варто.

Я переконаний, що мені не потрібна безкоштовна путівка на час відпочинку. У мене є відпускні, за які я можу абсолютно нормально, спокійно купити собі цю путівку.

Володимир Зубанов
– Але питання в тому, що на санаторій «Дюльбер» виділено 34 мільйони у кошторисі. На санаторій «Нижня Ореанда» - майже 33 мільйони. І це гроші.

Володимир Яворівський:
Це гроші. І це великі гроші. Через те, очевидно, потрібно все-таки не дотувати наші ці санаторії, треба виставити дуже нормальну ціну. Народні депутати здатні заплатити.

А щодо цих 20%, які справді живуть на зарплату, то я абсолютно переконаний у тому, що це нормальна зарплата. Але поставмо інакше питання. Коли ми маємо напівпорожню залу, коли є люди, які прийшли…

Я, скажімо, міг би тут персоніфікувати і називати того ж самого нашого знаменитого Ахметова, якого я бачив двічі всього-на-всього за час роботи сесії. Можна називати прізвищ безліч, де напівпорожня зала. От в чому річ, от чому люди ремствують на те, що, хлопці, ви ж там сидите, приймаєте ці закони, то хоча б на роботу ходіть…

– Пан Макеєнко, який готує свій закон, нещодавно журналістам сказав, що планує перетворити автопарк Верховної Ради на таксопарк, тому що якщо подивитися кошторис Верховної Ради, то це теж значна сума.

Володимир Яворівський:
І
У нас є дуже такі пікантні пільги: безкоштовний проїзд в електричці, на автостоянці платні не обов’язково платити за машину.
вона зросла у цьому році на 115 мільйонів.

– Ну, автобаза 36 мільйонів витрачає на рік. Це лише на поточні видатки. На оплату праці працівників автобази 18 мільйонів...

Володимир Яворівський:
У нас є дуже такі пікантні пільги: безкоштовний проїзд в електричці, на автостоянці платні не обов’язково платити за машину.

Володимир Зубанов:
Ми можемо навіть безкоштовно їздити в метро…
Ми можемо навіть безкоштовно їздити в метро…
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG