Доступність посилання

ТОП новини

Земля як товар: розкол у коаліції і різночитання у владі


Прага – Чи повинна земля в Україні стати товаром? Думки учасників опитування на сайті Радіо Свобода розділилися приблизно порівну, а майже кожен десятий взагалі не знає, як відповісти на таке запитання. Воно насправді непросте. Гарячі дискусії про земельне питання в Україні тривають уже два десятиліття, а на практиці в цій сфері вже діє тіньовий ринок, а разом з ним процвітають корупція і латифундисти. Це визнають не тільки опозиціонери, але і представники влади. Коли тут буде порядок і від чого це залежить?

«Земля повинна стати товаром для роботящих українських селян, таких, якими були мої батьки. А не для спекулянтів, злодіїв і бандитів», – написав Радіо Свобода Ігор.

А перехожі на Хрещатику, яких розпитував наш київський кореспондент, також висловили застереження. «Будуть дуже спекулювати на цьому, і прості люди все одно залишаться без землі, без грошей», – побоюється продавець Наталя. «В Україні ні, бо Україна – специфічна держава. Економіка і так розвалена. Ще землю продамо і підемо голі, босі по світу», – переконаний менеджер Володимир. Але з ним не погоджується викладач Сергій, який каже, що земля у ринковій економіці також має бути товаром. «Товаром земля буде тільки для тих у кого є гроші, а інші будуть на ній лише рабами», – вважає підприємець Андрій.

Президент України Віктор Янукович, так само як і його попередник, виступає за ринок землі, і так само наголошує, що цей ринок має бути прозорим. На початку червня Янукович поставив завдання завершити процес роздержавлення в Україні протягом п’яти років. Для цього потрібно, зокрема, змінити земельні закони, а головне – зняти мораторій на продаж сільськогосподарської землі, який Верховна Рада оголосила до 2012 року.

Прихильники скасування мораторію вважають, що лише таким чином агропромисловий комплекс України зможе повноцінно розвиватися і годувати не лише українців, але й світ.

Великі холдинги наступають

Президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса
Попри формальну заборону, в Україні вже сформувався великий тіньовий земельний ринок, визнає міністр юстиції Олександр Лавринович. Ба більше. За його оцінкою, цей ринок нині працює з «великою кримінальною складовою».

Половину продуктивних сільськогосподарських земель в Україні нині контролюють латифундисти, так називають великих орендаторів. «Якщо в Україні всього 30 мільйонів гектарів землі сільськогосподарського призначення, з них ефективно використовується в сільському господарстві десь близько 20 мільйонів, то, на нашу думку, великі аграрні холдинги контролюють ринок оренди землі у 10 мільйонів, тобто приблизно 50 відсотків земель якраз знаходиться в їхній оренді», – сказав Радіо Свобода президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Восени Україна може отримати Закон про ринок землі

Голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік (Партія регіонів)
Що робить парламент, щоб навести лад у земельній сфері? Голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, регіонал Григорій Калетнік розповів Радіо Свобода, що він разом із колегами завершує концепцію змін до вже зареєстрованих законопроектів про ринок землі. За його словами, тут депутатам допомагають науковці, представники громадськості і підприємці.

«Головним, на нашу думку, є нестиковки з діючими законами і указами Президента щодо сільськогосподарських земель, які орендуються. Ця короткострокова оренда призводить до байдужого відношення і неефективного використання посівних площ України», – зауважує Калетнік.

Аграрний комітет також відпрацьовує, яким чином викупляти і резервувати землі для потреб держави і в сфері комунальної власності.

Калетнік очікує, що аграрний комітет винесе на розгляд парламенту новий законопроект про ринок землі до кінця цієї сесії, щоб уже восени Верховна Рада могла в цілому ухвалити такий документ.

Довшою, як він думає, буде робота над земельним кадастром. «Це дуже серйозний документ, і до цього не можна підходити з легковажної, формальної сторони», – зауважив голова профільного комітету.

В Україні ще думають, як реєструвати земельні ділянки

Почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич
Але без кадастру і механізму його реалізації порядку не буде, попереджає почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України, голова Партії відродження села Іван Томич.

Щоб не було так як зараз, коли на одну ділянку претендують два, три чи навіть більше господарів. Перед тим, як рухатися далі, Іван Томич закликає провести інвентаризацію земельних ресурсів України.

«Прийняття не тільки закону про кадастр, а й інструментарію. До сьогодні йдуть дискусії про реєстрацію чи в Держкомземі, чи Мінюсті, чи інші варіанти щодо введення реєстру земельних ділянок. Тут чітко повинні бути сформульовані прозорі принципи», – вважає оглядач.

А палиці в колеса наведенню ладу в земельній сфері, на думку Івана Томича, ставлять великі латифундисти, які присутні і в українській владі, і в парламентській опозиції.

«За останні роки ця тенденція зростає – присутності великих латифундистів у керівних органах влади, зокрема і в Верховній Раді. Тут іде зрозуміла гра – не прозора схема реалізації земельної політики України на користь громадян, а на користь окремих кланів. І через те ми сьогодні не маємо ні кадастру, ні цілого ряду виключно важливих земельних законів», – говорить оглядач.

Регіонали готуються обійти «земельний» опір комуністів

Олександр Голуб (КПУ)
Проти радикальної зміни земельного законодавства традиційно виступають комуністи, які тепер є учасниками урядової коаліції.

«Земля не може бути товаром, тому що це те, що дане Богом. Можна говорити щодо тривалої оренди, щодо господарювання на цій землі. Але щодо продажу, то (ми) виступали, і виступатимемо категорично проти», сказав Радіо Свобода представник КПУ Олександр Голуб.

Політологи вважають, що саме земельне питання може розвалити коаліцію. Але перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевнює, що владі внутрішній конфлікт не загрожує.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов
«Коли в парламенті голосувалося рішення про проведення сумісних навчань військових із НАТО у Криму, то комуністи не голосували. Ну, не голосували і не голосували. Нічого страшного не відбулося, а рішення було прийняте, і коаліція як була, так і є. Так що є окремі рішення, де окремі фракції можуть мати свою позицію», – сказав Чечетов в ефірі Радіо Свобода.

У лавах влади є різні думки не лише з приводу того, чи земля може бути товаром, але і стосовно того, хто на таку землю може претендувати. Наприкінці травня міністр аграрної політики Микола Присяжнюк виступив за те, щоб землі сільськогосподарського призначення продавали лише селянам.

Голова агарного комітету Верховної Ради Григорій Калетнік сказав Радіо Свобода, що йому некоректно коментувати слова міністра, але згодом у розмові зауважив: «Ринок будь-якого товару не передбачає якусь його адресність – у нас немає яблук тільки для таких, а груш тільки для таких, якщо немає якоїсь спеціальної медичної довідки. Тому якщо ми будемо говорити про ринок і про товар, то це поняття, які доступні тим, у кого є відповідний попит і відповідні спроможності».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG