Доступність посилання

ТОП новини

«Україна віддаляється від стандартів правової держави» – Ніко Ланґе


Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе
Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе
Київ – Україна стає усе більш віддаленою від демократичних стандартів таку характеристику ста днів президентства Віктора Януковича нещодавно почули журналісти від Ніко Ланґе, голови українського представництва Фонду Конрада Аденауера. А днями сам Ланґе переконався у цьому на власному досвіді – його мало не депортували з України минулої суботи. Зрештою, в Україну Ніко Ланґе в’їхав – після 10-годинного перебування у «накопичувачі» в аеропорті «Бориспіль», завдяки послам Німеччини і Бельгії, які «штурмували» Службу безпеки України та українське МЗС. Як представник відомого міжнародного фонду підтримки демократії ледве не став «персоною нон грата» в Україні, Ніко Ланґе розповів Радіо Свобода.

– Прикордонники мені показали постанову, що заборонено в’їзд до України для Ніко Ланґе і що я не можу приїхати до Києва. Також у документі йшлося, що вони (прикордонники) мають мене депортувати на наступний день назад у Париж, тому що я рейсом з Парижа приїхав до України. Причини не пояснили, а постанову підписав прикордонник із «Борисполя». І я вже казав українським ЗМІ: я не зрозумів, які причини такого поводження зі мною. Щоб звільнитися, щоб розв’язати проблему, мені довелося підключати Посольство Німеччини, німецьких політиків, керівництво Фонду Конрада Аденауера, а також скористатися приватними контактами в Україні і Брюсселі.

– На Вашу думку, це була якась провокація конкретно проти Вас чи це було справді непорозуміння?

– Наскільки я розумію, це було непорозуміння. І я розумію також, що німецькі та українські інститути, установи разом пояснили це непорозумінням, і зараз ця проблема вирішена.

– Чи Ви отримали якісь офіційні – чи письмові, чи усні – вибачення від СБУ чи прикордонної служби України?

– Нічого офіційного я не отримав.

Тим часом, за інформацією Посольства Німеччини в Україні, міністерство закордонних справ ФРН вимагає від України офіційних роз’яснень інциденту.
XS
SM
MD
LG