Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк прогнозує Україні скромне, але зростання


Київ – Повільні темпи зростання, відчутна інфляція, великий дефіцит бюджету і млявий внутрішній ринок – таким є оприлюднений сьогодні прогноз Світового банку щодо України на найближчий рік. Він став більш оптимістичним, аніж минулорічний, однак українські урядовці та експерти очікують набагато швидшого зростання української економіки.

Валовий внутрішній продукт України за рік зросте на 3,5%, на 12% знеціниться гривня, а реальний дефіцит бюджету буде майже удвічі більший за той, який прогнозує уряд, навіть якщо не враховувати дефіцити «Нафтогазу» і Пенсійного фонду. Такі перспективи малюють для України експерти Світового банку.

Утім, є привід і для оптимізму: наприклад, державний борг України впродовж року зменшиться, а обсяги інвестицій та депозитів у банку поступово зростатимуть. Однак такий сценарій можливий, якщо уряд розпочне реформи та налагодить співпрацю з МВФ, а також за умови сприятливої ситуації у світовій економіці, пояснює зміст прогнозу старший економіст представництва Світового банку в Україні Руслан Піонтківський.

«Ми орієнтуємося на перспективи глобальної економіки, – каже він. – Очікується зростання попиту на продукції металургії, хімії та інших базових для України галузей – більш ніж на 16%. Триває переоцінка політичних ризиків з боку інвестора, і він повертається до України. Проте ситуація в Євразії у травні засвідчила слабкість української економіки, її залежність від зміни настроїв на ринку».

За таких умов, наголошує аналітик, українські Кабмін та Президент мають чи не найбільшу увагу приділити збалансуванню податкової політики задля стимулювання бізнесу і паралельно заохочувати на українські товари внутрішній попит, роль якого для економіки в найближчі роки зростатиме.

«Не бійтеся реформ, від них буде тільки краще»

Про виклики для економіки держави говорив і директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. «Ми раді бачити, як Україна використала наші побажання у програмі дій уряду. Але, на нашу думку, конкретні дії та їхні терміни мають бути більш рішучими та динамічними. Деякі реформи довго відкладалися. Не бійтеся реформ, від них буде тільки краще: зменшиться роль держави і зросте вага приватного сектору, швидше зростатиме виробництво, покращиться якість товарів та державних послуг», – прогнозує Райзер.

Загалом останній прогноз Світового банку є дещо консервативним і не відображає останніх тенденцій, зокрема, того, що вже за півроку український ВВП виріс більш ніж на 5%, відзначає директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин. Він наголошує, що загалом бачення Світового банку збігається з реальними тенденціями української економіки.

«Швидкі темпи зростання на початку року є такими на тлі минулорічного падіння, – зауважує він. – Тому їх не варто перебільшувати. Однак ми прогнозуємо річне зростання ВВП – не три з половиною, а п’ять відсотків. Восени прискориться інфляція – через підвищення тарифів. Життєвий рівень населення залишається низьким, і це є додатковим обмеженням у розвитку». Таке обмеження Україна почне долати не раніше від наступного року, тут аналітики центру Разумкова погоджуються із колегами зі Світового банку.

Останні прогнози урядових аналітиків іще більш оптимістичні: вони відзначають, що зростання ВВП за півроку перевищило 6%, і падати цей показник у другому півріччі не буде. Днями заступник міністра економіки Михайло Русинський відзначив, що найближчим часом інфляція коливатиметься від нуля до пів відсотка на місяць, дефіцит бюджету буде не більшим, аніж заплановані 5,3 відсотка, а експорт швидко зростатиме.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG