Доступність посилання

ТОП новини

Газова війна в Україні триває (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу не лише на удосконалення газових стосунків між новою владою України і Росією, а й інформують про новий етап своєрідних газово-політичних незгод в українському політичному істеблішменті. На його розвиток впливає досить своєрідне рішення Стокгольмського суду. Оглядачі також наголошують, що перед місцевими виборами деякі глави обласних адміністрацій від Партії регіонів, зокрема, Львівської, вже розпочали своєрідну підготовку до місцевих виборів 31 жовтня. Це включає також і збір даних про політичні настрої серед місцевих еліт, щоб якось вплинути на покращення наслідків цих виборів для регіоналів на Заході України.

«Москоу Таймз» зауважує, що президент Росії Дмитро Медведєв розглядає новий Митний союз Росії, Білорусі й Казахстану як своєрідний фундаментальний базис нових економічних та й політичних стосунків на пострадянських теренах. Хоча між трьома засновниками Митного союзу є ще чимало суперечностей щодо митних зборів, все ж зацікавлення у долучені до союзу вже проявляють і інші пострадянські республіки – Киргизстан, Таджикистан та й Україна. «Москоу Таймз» також інформує, що «сім держав: Росія, Казахстан, Білорусь, Таджикистан, Україна, Вірменія і Киргизстан – погодилися на створення нового арбітражного суду, який буде посередником у торгових суперечках серед країн-учасниць ЄврАзЕС та членів Митного союзу». Хоча Україна наразі не входить ні до ЄврАзЕС, ні до Митного союзу. Газета також інформує, що кожна з 7 країн матиме не більше ніж по два представники у цьому суді, котрих збираються призначати на шість років.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що «газове рішення Стокгольмського суду викликало низку нових викриттів в Україні». Опозиція, очолювана Юлією Тимошенко, звинувачує владу Віктора Януковича в намаганні повернути витрачені кошти своєму виборчому спонсорові, газовому магнатові Дмитрові Фірташу і його компаньйонам, до числа яких входить і нинішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Тимошенко, як інформує «Нєзавісімая газета», заявляє, що нібито Янукович і його компанія спеціально організували рішення Стокгольмського суду на користь «РосУкрЕнерго» і тепер хочуть повернути Фірташеві майже 6 мільярдів доларів, винних «Нафтогазом» за незаконну експропріацію його 11 мільярдів кубів газу, використовуючи новий кредит МВФ на суму у 15 мільярдів доларів. Влада заперечує ці обвинувачення. Але опозиції вдалося створити у Верховній Раді слідчу комісію у цій газовій справі, і Тимошенко підтримали в цьому навіть деякі регіонали, включно з Ринатом Ахметовим. Але справа ця загрожує перетворитися у «довгобуд», бо, як інформує видання, парламент заморозив ситуацію на три місяці, на час роботи спеціальної парламентської комісії.

Польська «Жечпосполіта» інформує у матеріалі «Гачки для бізнесменів», що глава Львівської обласної адміністрації від Партії регіонів Василь Горбаль збирає дані про політичну орієнтацію та політичні настрої серед бізнесменів і впливових людей області з метою вплинути на результати наступних місцевих виборів 31 жовтня на користь Партії регіонів. Польське видання цитує львівських журналістів і громадських активістів, котрі кажуть, що Василь Горбаль намагається будь-яким чином змінити політичну ситуацію на Львівщині на користь влади Віктора Януковича і не лише проводить бесіди, а й шле листи керівникам місцевих вищих навчальних закладів із настирливими пропозиціями співпраці з Партією регіонів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG