Доступність посилання

ТОП новини

ЄЄ має намір надати Україні 610 мільйонів євро допомоги


Віктор Янукович вітає голову Європейської ради Германа Ван Ромпея у Києві, 9 липня 2010 року
Віктор Янукович вітає голову Європейської ради Германа Ван Ромпея у Києві, 9 липня 2010 року

Київ – Євросоюз готовий надати Україні допомогу у розмірі 610 мільйонів євро – за умови відновлення співпраці уряду з Міжнародним валютним фондом. Про це заявив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей у п’ятницю під час візиту до Києва. Водночас деякі експерти-економісти зазначають: надати фінансову допомогу Україні в ЄС вирішили ще минулого року. Тоді йшлося про півмільярда євро, які Україна так і не отримала.

За словами Президента Віктор Януковича, Україна відійшла від риторики у співпраці з Європейським Союзом і зосередилася на максимально прагматичних відносинах. Разом із головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм вони говорили про реформи, міжнародне співробітництво та фінансову підтримку.

Віктор Янукович наголосив, що сторони зацікавлені у розробці ефективних спільних документів, зокрема Угоди про асоціацію. «Переговорний процес нелегкий, тому що обидві сторони поставили перед собою завдання розробити максимально амбітний та інноваційний документ», – заявив глава держави.

Безвізовий режим – лише після виконання плану дій

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей наголошує на іншому аспекті співпраці – запровадженні безвізового режиму між Україною та країнами ЄС. «Ми маємо значний прогрес, і нині беремося за розробку двоетапного плану дій. Ця програма включатиме в себе комплексний перелік заходів, які повинна здійснити Україна, щоб домогтися запровадження безвізового режиму», – каже він.

Окрім налагодження переговорів щодо безвізового режиму, Євросоюз готовий надати Україні 610 мільйонів євро фінансової допомоги – в обмін на поновлення українським урядом співпраці з МВФ. «Дуже важлива та домовленість, якої досягли Україна та МВФ щодо резервного кредитування. Загалом відновлення роботи з МВФ прокладе для України шлях до отримання фінансової допомоги від Євросоюзу в розмірі 610 мільйонів євро», – зауважив Герман Ван Ромпей.

Україні вже обіцяли допомогу

Водночас деякі експерти нагадують, що фінансову допомогу Україні Євросоюз готовий був надати ще наприкінці минулого року. Тоді мова йшла про 500 мільйонів євро, які український уряд так і не отримав через погіршення відносин із МВФ.

«Вважалося, що це антикризова допомога. Тому якщо Україна отримає обіцяну фінансову підтримку, ці кошти імовірно покриють витрати стабілізаційного фонду – наприклад, інвестиції в інфраструктуру, в базові реформи», – каже експерт Школи політичної аналітики НаУКМА Сергій Кисельов.

Співпраця України з МВФ зупинилася наприкінці 2009 року – у зв’язку з президентською кампанією. Нині український уряд очікує отримання чергового траншу кредиту. Окрім цього, напередодні представники місії МВФ заявили про намір запропонувати Раді директорів надати Україні позику в 14,9 мільярда доларів. Розгляд цього питання очікується наприкінці липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG