Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський флот Росії – новий командувач, але старі проблеми


Новий головнокомандувач Чорноморського флоту Росії Володимир Корольов
Новий головнокомандувач Чорноморського флоту Росії Володимир Корольов

Сімферополь – Новим командувачем Чорноморського флоту Російської Федерації указом президента Дмитра Медведєва призначено віце-адмірала Володимира Корольова. У четвер головнокомандувач ВМФ Росії адмірал Володимир Висоцький представив його Військовій раді Чорноморського флоту у Севастополі. За офіційним повідомленням, екс-командувача ЧФ Росії Олександра Клєцкова звільнено з посади і зі Збройних Сил Російської Федерації через досягнення «граничного віку перебування воєначальника у званні віце-адмірала на службі» – 55 років, які йому виповниться наприкінці серпня. Як не дивно, але новий командувач ЧФ Росії Володимир Корольов на пів року старший свого попередника, звільненого на пенсію, – йому 55 років виповнилося ще 1 лютого.

За повідомленням флотської прес-служби, представляючи віце-адмірала Корольова, адмірал Висоцький назвав його «грамотним керівником, який володіє хорошими особистими знаннями і навиками роботи, як у штабах, так і на командних посадах». Раніше віце-адмірал обіймав посаду першого заступника командувача Північного флоту Російської Федерації. На ньому він служив усе своє життя після того, як 1972 року закінчив військово-морське училище в Ленінграді.

Чутки про звільнення попереднього командувача у Севастополі ходили з травня. Однак, Служба інформації та громадських зв’язків ЧФ Росії категорично це спростовувала. Тоді ж джерела Радіо Свобода у штабі флоту припускали, що віце-адмірал Клєцков проштрафився тим, що не виконав плани з «оптимізації», тобто, скорочення офіцерського складу флоту і його цивільних службовців, а також не завадив витоку інформації про ці процеси та політичному резонансу, що виник внаслідок цього. За даними цих джерел, Москві «не подобався морально-політичний дух, що склався на Чорноморському флоті».

Не поліпшилися настрої на ЧФ Росії і після «харківського пакту», який подовжив терміни російської присутності в Криму до 2042 року. На думку місцевих експертів, саме тому головком ВМФ Росії Володимир Висоцький був вимушений відверто блефувати, заявивши кілька тижнів тому, що наступні 10 років російський Чорноморським флот отримає 15 нових фрегатів і підводних човнів.

Більшість фахівців вважають, що новий командувач приймає флот у вкрай важкому становищі, і це стосується як настроїв особового складу, так і технічного стану і рівня бойової готовності. Деякі експерти вважають, що у найближчі роки лише кілька кораблів ЧФ Росії залишаться на ходу. Водночас, плани адмірала Висоцького щодо поповнення Чорноморського флоту великою кількістю нових плавзасобів під сумнів ставлять і російські, і українські військові аналітики.

Тим не менш, керівник севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик вважає одним із найголовніших завдань, що постає перед новим командувачем – проведення переоснащення флоту сучаснішою військовою технікою і корабельним складом, причому, якщо не новими, то хоча б боєздатними кораблями з інших флотів. Друге не менш важливе і не менш важке завдання, на думку Сергія Кулика, розбудова Новоросійської військово-морської бази. І ще одне, неймовірної важкості завдання – вирішення соціальних проблем флоту. Це і проведення соціальної інфраструктури ЧФ Росії у відповідність із сьогоднішніми реаліями, і завершення процесів із «формування нового образу флоту». Під останнім передбачається остаточне звільнення зі служби кількох сотень офіцерів, посади яких скорочені, але їх неможливо відправити в запас, бо у них немає житла.

Втім, це хоч і нагальні питання, але на їхнє розв’язання віце-адмірал Корольов має час. А ось для підготовки і проведення традиційного військово-морського параду на честь Дня ВМФ Росії часу обмаль. Вже 25 липня командувач мусить забезпечити анонсований вихід понад 30 бойових кораблів і допоміжних суден флоту. Цілком вірогідно, що частину з них доведеться перекинути до Севастополя з Новоросійської бази.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG