Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: стипендії для найрозумніших


Німеччина – Найкращі з найкращих студентів у Німеччині можуть розраховувати на додаткову фінансову підтримку з боку держави. Безпосередньо перед літніми парламентськими канікулами Бундесрат – представництво федеральних земель – підтримав урядовий законопроект про національну стипендіальну програму.

Незабаром студентам у Німеччині стане вигідно отримувати відмінні оцінки. Найкращі матимуть щомісячну стипендію – 300 євро. На такі гроші, звісно,не розженешся, але зайвий цент у гаманці не завадить. Тим більше, що це майже половина тієї мінімальної суми, яка в Німеччині щомісяця потрібна студенту для виживання.

Стипендіальна програма на національному рівні є для Німеччини чимось абсолютно новим, оскільки освіта в цій країні є справою федеральних земель. Національні стипендії теж спочатку пропонувалося фінансувати частково з центру, а частково із земельних бюджетів. Однак земельні уряди відкинули таку пропозицію, пославшись на брак коштів: фінансово-економічна криза серйозно вдарила по їхніх бюджетах.

Щоб Бундесрат не заблокував такі престижні наміри, німецькому уряду довелося вдатися до «плану Б». Про що й повідомила на засіданні представництва федеральних земель федеральний міністр освіти Аннете Шаван. «Усі витрати, пов’язані з національною стипендією, бере на себе федеральний уряд», – сказала Шаван.

Підтримувати треба найбідніших, а не еліту

Націоанальну стипендіальну програму зустріли не тільки схвальними відгуками. Передусім опозиційні соціал-демократи й «зелені» вказують на недоречність її запровадження. Вони звертають увагу на те, що найкраще вчаться, як правило, студенти із забезпечених родин. Вони мають більше часу для університету, оскільки їм не потрібно підробляти, щоб оплатити навчання.

До критиків належить і керівник уряду федеральної землі Рейнланд-Пфальц, соціал-демократ Курт Бекк. «Ця домовленість із матеріальної точки зору, може, й цікава для федеральних земель, проте обрано помилковий шлях. Зараз не час фінансово допомагати тим небагатьом, хто такої допомоги взагалі не потребує. Слід допомогти передусім тим, хто з фінансових причин не може вчитися», – сказав Бекк.

Попри таку критику, Бундесрат врешті-решт ухвалив національну стипендіальну програму. Отже, 160 тисяч студентів із відмінними оцінками можуть розраховувати на додаткові 300 євро щомісяця за умови, що їхні університети знайдуть ще достатню кількість спонсорів. Адже наполовину національні стипендії мають фінансуватися за рахунок приватних пожертв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG