Доступність посилання

ТОП новини

Українцям можуть заборонити курити у себе вдома


Київ – Завзятим курцям заборонять курити у власному помешканні, якщо це заважатиме іншим мешканцям будинку. За порушення заборони передбачили штраф 1700 гривень, або 60 годин громадських робіт. Санкції проти курців пропонують у своєму законопроекті народні депутати Тетяна Бахтеєва та Юрій Кармазін. Депутат вважає, що такі нововведення привчать поважати права тих, хто не курить. А на думку завзятих курців, заборона диміти у власному помешканні – абсурд.

Киянин Віктор Усенко мешкає у типовому багатоповерховому будинку. Його сусід поверхом нижче декілька разів на добу курить, відчинивши вікно. Весь дим, стверджує Віктор, піднімається до кімнати, де він мешкає з дружиною та немовлям. «У правовому полі зараз я це питання вирішити не можу, – розповідає Віктор. – І тому цей законопроект дуже важливий для того, щоб громадяни Україні, які не курять, були захищені від таких-от курців, як мій сусід, які навіть не погоджуються не палити з цього вікна, де наша кімната, а палити з вікна кухні чи з балкону».

За проектом закону, сусід Віктора вже не зможе курити у своїй квартирі, якщо це заважатиме іншим мешканцям будинку. Адже документ передбачає дозвіл на куріння лише в приміщеннях, які не об’єднані єдиною вентиляційною системою та відкритими балконами.

Водночас завзятий курець, письменник Олександр Ірванець вважає, що новий законопроект порушуватиме його права. «Всім відомо, що куріння здоров’я не додає, але з іншого боку, ніде у світі не забороняється курити у себе вдома. Існує недоторканність життя, існує приватний простір. Тому це несусвітна дурниця. Це що, буде відслідковуватися за допомогою відеокамер, чи курю у себе вдома?» – цікавиться письменник.

Киянин Віктор Усенко обіцяє стежити за курінням сусіда. А якщо закон ухвалять, це забезпечить йому право викликати міліцію, коли сусід знову задимить помешкання.

Міліція не штрафує, бо штрафи замалі – Кармазін

Чинний закон уже забороняє курити у більшості громадських місць, зокрема, у під’їздах будинків. Таке порушення передбачає штраф 51 гривню. У міліції не горять бажанням штрафувати тих, хто напускає дим у вікна сусідів. За номером 102 розповіли, що за викликом приїдуть обов’язково. Але на цьому все і закінчиться. «Хто їх буде карати? Ніхто їх не буде карати!» – сказали в міліції.

Зі збільшення штрафів, вважає Юрій Кармазін, автор проекту документа, порушники поважатимуть закон, а у міліціонерів буде більше готовності карати незаконослухняних курців.

«Якщо буде штраф 850 гривень, то порушники серйозно задумаються, один раз заплатять – і більше не захочуть платити». Автор документа сподівається, що законопроект не зазіхатиме на права курців, а змінить ставлення українців до куріння загалом.

Також Юрій Кармазін наголошує, що для формування інакшого ставлення до куріння треба ставити не знаки із забороною куріння, а позначати спеціально відведені для цього території, з надписом «Це місце для куріння». Тоді курці, які не поважають закони, швидше зрозуміють, що на зупинці, у під’їзді чи лікарні курити не можна.

Досвід Європи

Нині майже у всій Європі заборонено курити в громадських місцях. Власне помешкання для більшості європейців залишається єдиною зоною, де вони без заборон можуть викурити сигарету. Єдиною країною, яка ввела обмеження на куріння навіть вдома, стала Фінляндія, але лише у випадку, якщо у помешканні постійно проживають неповнолітні. Куріння в громадських місцях у Фінляндії було заборонене ще 1976 року.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG