Доступність посилання

ТОП новини

Затримка відшкодування ПДВ експортерам – смертний вирок українській економіці – Федерація роботодавців


Анастасія Москвичова

Київ – Представники українського бізнесу сумніваються в здатності держави контролювати зростання заборгованості з відшкодування податку на додану вартість. Імовірним наслідком цього Федерація роботодавців України вважає настання «другої хвилі» економічної кризи, яка, на думку представників об’єднання, фактично знищить окремі галузі української економіки.

Починаючи з травня цього року, заборгованість із відшкодування ПДВ щомісячно зростає майже на два з половиною мільярди гривень. Приблизно у той же час уряд ухвалив постанову про випуск облігацій внутрішньої державної позики для повернення державного боргу експортерам. Проте влада не поспішає виконувати свої зобов’язання перед підприємцями і досі, зазначає Павло Штутман, голова спостережної ради акціонерних товариств «Червона зірка» та «Гідросила», який очолює організацію роботодавців Кіровоградської області.

«Місяць, два – і ми не зможемо виплачувати зарплати. Тому що нас просто не буде», – наголошує він.

За словами представника працедавців, на сьогодні «на межі загибелі» перебувають експортно направлені й конкурентоздатні галузі. «Однозначно, невідшкодування ПДВ цим галузям щодня спричиняє в Україні скорочення валового внутрішнього продукту», – заявляє Павло Штутман.

Експерт прогнозує, що така неувага держави до сумного стану українських підприємств може і не спровокувати їхнього банкрутства, однак виробництво і експорт значно скоротяться уже з вересня.

Як наслідок, валюта стане нестабільною, що однозначно відобразиться на усіх сферах життя українців, і настане прогнозована «друга хвиля» економічної кризи, відновлюватись після якої доведеться дуже довго, оскільки держава втратить цілі галузі, вважає Павло Штутман.

ПДВ почнуть відшкодовувати тільки після отримання кредиту МВФ?


Заступник голови Федерації роботодавців України Володимир Цибульський вважає, що затримка відшкодування ПДВ в обіцяному урядовцями «автоматичному режимі» пов’язана з діяльністю МВФ.

За його словами, є постанова Кабінету Міністрів, за якою члени Федерації розраховували з 1 липня отримати облігації.

«Хоча відкрито про це ніхто не оголошує, але очікується рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду щодо надання кредиту Україні 28 липня. І тепер ми чуємо, Прем’єр-міністр назвав нову дату: 1 серпня», – каже Володимир Цибульський.

Федерація роботодавців має намір звернутися безпосередньо до українського Президента, заявляє Дмитро Олійник, голова Ради Федерації. За його словами, причиною такого рішення стала позитивна співпраця щодо покращення нового Податкового кодексу.

«Лист уже підготовлено, ми його сьогодні підпишемо і відправимо, – зазначає Дмитро Олійник. – Ще можна зреагувати на цю ситуацію і відкоригувати дії щодо обігу ПДВ-облігацій, в тому числі і зі швидким введенням ПДВ-векселів, в тому числі і з початком повернення ПДВ – так, як це повинно бути згідно з чинним законодавством: вчасно і без проблем».

Тим часом українські підприємства намагаються домогтися відшкодування ПДВ у судовому порядку. Одна компанія навіть звернулася до Європейського суду, розповіли представники Федерації роботодавців. І наголосили: поки вони очікують на судові рішення, ситуація в економіці тільки погіршується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG