Доступність посилання

ТОП новини

Державне підприємство диктуватиме правила на ринку зерна


Київ – Держава може стати монополістом на ринку сільськогосподарської продукції, б’ють тривогу українські трейдери та виробники. Про виключне право державного підприємства «Аграрна біржа» контролювати торги зерном ідеться в проекті постанови Кабінету Міністрів. Натомість в уряді запевняють, що нововведення зробить прозорішим ринок зерна, а головне, зупинить зловживання фіктивним відшкодуванням ПДВ. Експерти ж говорять, що слідкувати за законністю відшкодування податку на додану вартість повинні зовсім інші органи, зокрема, податкова, а аж ніяк не ДП «Аграрна біржа».

Трейдери називають ситуацію «рейдерським захопленням» державою ринку зерна. Згідно з проектом постанови Кабміну, лише одне державне підприємство буде повністю регулювати торги зерном в Україні.

У проекті документа зазначається, що ДП «Аграрна біржа» надаватиме висновки товарним біржам щодо укладання контрактів та організовуватиме торги щодо імпорту та експорту зерна. Також «Аграрна біржа» здійснюватиме моніторинг за цими торгами.

Але трейдери побоюються, що державне підприємство «Аграрна біржа» за свої послуги братиме в 10–20 разів більше, а від цього в першу чергу постраждають виробники. Асоціація «Союз бірж України» звернулася до Антимонопольного комітету з вимогою розібратися.

Чи боротиметься «Аграрна біржа» з «дутим» ПДВ насправді?


У Міністерстві аграрної політики тим часом кажуть, що державний контролер буде боротися за прозорість ринку зерна та законність відшкодування ПДВ зерновими трейдерами. Адже, за даними Держкомстату, минулого року за кордон продали зерна на 3,5мільярди доларів.

Із них 700 мільйонів держава повернула трейдерам як відшкодований ПДВ. Більше половини з цих коштів складає так званий «дутий ПДВ», з яким нібито і збирається боротись державне підприємство.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк наголошує, що сьогодні проблема незаконного відшкодування ПДВ потребує негайного вирішення.

«Купують на полі, купують без ПДВ – через фірмових посередників докручують ціну, – говорить міністр. – І виходить, що зернотрейдерам це, звичайно, вигідно. Я переконаний, що через «Аграрну біржу» ми уникнемо зловживання ПДВ у торгівлі зерном».

Експерти ж не розуміють, яким чином «Аграрна біржа» буде контролювати, фіктивно чи ні відбулося відшкодування ПДВ. Щоб це зробити, на державну біржу треба буде покласти функції філії податкової, вважає експерт із аграрних питань Володимир Лапа, але це не є функцією, притаманною біржовим ринкам узагалі.

«Якщо правомірність відшкодування ПДВ контролює державна податкова адміністрація, то вона повинна працювати. Якби в державній податковій адміністрації не було людей, які б сприяли фіктивному відшкодуванню, то, повірте мені, з цими перевірками, які сьогодні витримує бізнес при відшкодуванні ПДВ, жодного фіктиву не було б», – вважає експерт.

За його словами, весь фіктив «відбувається як мінімум за мовчазної згоди людей, які повинні були б контролювати його правомірність».

«Аграрна біржа» стане монополістом – трейдери

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк переконує, що ціни на державній «Аграрній біржі» будуть не тільки не вищими, а й нижчими, ніж на інших біржах.

Саме маніпуляції цінами і бояться трейдери і виробники. Вони вважають, що держава повинна бути зацікавлена у створенні конкурентоздатного середовища, а не монополізації аграрного ринку.

Тернопільський фермер Петро Гадзь із цього приводу каже: «Якщо буде один монополіст і він буде встановлювати правила гри, я думаю, це буде не найкраще вирішення. Тому що монополія завжди стримує розвиток, стримує бізнес».

Аграрний фонд наповнять за боргові облігації

Водночас існує проблема забезпечення Аграрного фонду продовольчим зерном. Оскільки грошей у держави немає, з 1 серпня в Аграрний фонд направлять облігації внутрішньої позики сумою у 5мільярдів гривень. Завдяки введенню в обіг цих боргових облігацій держава зможе купити на внутрішньому ринку зерно, а отже, забезпечити свою продовольчу безпеку, повідомляють у Міністерстві аграрної політики.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк говорить, що сьогодні держава не може собі дозволити, щоб трейдери укладали контракти на більшу кількість зерна, ніж Україна може вивезти на експорт. Тому задля продовольчої безпеки держави державне підприємство «Аграрна біржа» повинне контролювати торги в аграрному секторі.

«Враховуючи нинішню ситуацію з продовольчим зерном у світі, не тільки в Україні, а ви розумієте, що головне завдання – це забезпечити продовольчу безпеку в Україні, – наголошує міністр, – облік зовнішніх контрактів, як ніколи, повинен бути відповідальним».

Цілком очевидно, що до боротьби з фіктивним відшкодуванням ПДВ державне підприємство «Аграрна біржа» стосунку не матиме, говорить президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

На його думку, державне підприємство «Аграрна біржа» було створене для того, щоб держава вирішила важливе завдання: що б не сталося, в Аграрному фонді сьогодні повинно бути 1 мільйон 200 тисяч тонн продовольчого зерна. Ця цифра має забезпечити продовольчу безпеку України.

Експерти ж наголошують, що регулятор ринку зерна в Україні потрібен, але він повинен бути незалежним, а не нав’язаним державою підприємством.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

XS
SM
MD
LG