Доступність посилання

ТОП новини

Скасування політреформи чи зміни до Конституції


Київ – Президент Янукович може отримати владу, яку мав Президент Кучма, якщо повноваження парламенту будуть продовжені до 2015 року. Про ймовірність такого варіанту заявляє один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко, віце-спікер Микола Томенко. Представники ж Партії регіонів кажуть, що про скасування конституційної реформи, про ймовірність чого говорить опозиція, наразі не йдеться. Експерти ж такого варіанту розвитку подій не відкидають.

Сценарій скасування політичної реформи 2004 року у разі продовження повноважень Верховної Ради до 2015 року зараз обговорюється у середовищі Партії регіонів. Про це заявив віце-спікер, б'ютівець Микола Томенко. За його словами, продовження терміну повноважень парламенту може стати умовою голосування 300 депутатів за внесення змін до Основного Закону після можливого рішення Конституційного Суду.

«Депутати від Партії регіонів говорять про те, що є 100% варіант повернення до Конституції 1996 року за умови, якщо комуністам, Блоку Литвина і перебіжчикам пообіцяють, що в перехідних положеннях запишуть, що наступні парламентські вибори пройдуть одночасно з президентськими в 2015 році», – говорить один із лідерів БЮТ.

Як діятимуть регіонали?

Томенко наголошує, що можливість скасування конституційної реформи-2004 наразі залежить виключно від Партії регіонів.

Проте, як зазначив Радіо Свобода представник Партії регіонів Анатолій Кінах, регіонали наполягають на внесенні змін до Конституції, проте не розглядають варіанту скасування політреформи.

«Конституційна реформа 2004 року не була комплексною, була кон’юнктурною, і дуже серйозно розбалансувала гілки влади. Але скасувати політреформу 2004 року уже неможливо, оскільки вона є невід’ємною частиною чинної конституції. Питання скасування, питання подовження термінів діяльності нинішньої Верховної Ради – це питання із площини політичної кон’юнктури, щоб будоражити суспільство», – зазначає Кінах.

Ймовірність скасування політреформи є

Утім, на думку наукового директора школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексія Гараня, наразі варіант скасування політичної реформи можливий.

«Після того рішення, яке ухвалив Конституційний Суд щодо принципів формування коаліції, переглянувши своє ж рішення, мені здається, що можливо все, що завгодно, – вважає Гарань. – Сподівання лише на те, що Партія регіонів вдумається, як вони виглядатимуть, коли під їхнім тиском Конституційний Суд скасує конституційну реформу. Те ж саме стосується і невеличких парламентських фракцій таких, як Блок Литвина та комуністи. Не в їхніх інтересах применшення ролі парламенту».

Минулого тижня представники коаліції, 252 народних депутатів, направили до Конституційного Суду подання щодо конституційності політреформи. Згідно із регламентом КСУ, це подання передане на вивчення у Секретаріат Суду.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG