Доступність посилання

ТОП новини

Українське православ’я і «русский мир»


Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України
Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України

Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України, про візит до України Московського Патріарха Кирила, церкву та політику

– Ваша святосте, зараз у Криму Президент Віктор Янукович зустрічається з главою РПЦ, патріархом Кирилом.

Патріарх Кирило нагородив Президента України орденом Святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня, зазначивши, що ця нагорода найвища у РПЦ, якою відзначають лише патріархів і глав держав.

Цю нагороду Янукович, як було сказано Кирилом, отримав за увагу до трудів зі зміцнення православ’я в Україні і в зв’язку з 60-річчям від дня його народження.

Також було повідомлення у газеті «Київ Пост» про те, що 9 липня, на день ювілею, Президент України отримав спеціальний подарунок від українського православного духовенства Московського патріархату. У цій статті зазначено, що Януковичу було дароване високе звання «предстоятеля» за його заслуги перед країною і церквою.

Ваше святосте, прокоментуйте, будь ласка. Ми не зовсім розуміємо, як це можливо? І що це за звання, і що це за нагороди?


– Я переконаний, що ніякого підвищення Президента України до звання «предстоятеля» церкви не було і не може бути, тому що президент не може бути предстоятелем церкви. Це пишуть люди, які не знають ні церковної структури і не розуміють, що таке церква.

Справа в тому, що церква може нагороджувати і президента, і прем’єр-міністра, і міністра, і бізнесменів, і патріархів, і архієреїв, і священиків, і мирян церковними орденами за церковні заслуги. Але ці нагороди зовсім не пов’язані з предстоятельством у церкві.

– А як Ви ставитеся до таких ось нагород з боку церкви до представників держави? Чи не свідчить це про те, що церква переходить якусь межу і занадто тісно поєднується чи контактує з державною владою?

Привід і підстави для нагороди є – 60 років від дня народження. Всі знають, що Віктор Федорович підтримує Московський патріархат, тому все це не випадково.
Я нічого в цьому не бачу поганого, тому що не тільки РПЦ нагороджує орденами, і УПЦ КП теж має свої ордени, свої нагороди і теж нагороджує і президентів, і міністрів, і бізнесменів, і архієреїв, і інших діячів, які розбудовують УПЦ КП і відроджують духовність України. І це відбувається не тільки в Росії, в Україні. Такі нагороди мають всі церкви.

Тому не треба дивуватися і бачити в цій нагороді щось особливе, тому що привід і підстави для нагороди є – 60 років від дня народження Віктора Федоровича Януковича, з одного боку, а з другого боку, всі знають, що Віктор Федорович підтримує Московський патріархат, тому все це не випадково.

– Але те, що Ви зараз кажете, не дуже збігається з тим баченням, яке прописане в Конституції України. Оскільки Основний Закон каже, що кожна людина має бути абсолютно вільною у своїй вірі, і всі конфесії мають рівні права в Україні.

Якщо представник влади виділяє якусь одну конфесію, то тим самим це може означати, що права інших конфесій або їхні інтереси ущемляються. Чи я помиляюся?


– Я думаю, що трошки помиляєтеся. Віктор Федорович заявив, що він буде ставитися рівно до всіх християнських церков, до всіх конфесій, тому що всі конфесії для нього рівні, тому що він є Президент України.

Це є декларація, яку ми підтримуємо, схвалюємо, тому що це стосується і нас. Це значить, що і до Київського патріархату Президент буде ставитися так, як і до Московського патріархату. Але декларація є декларацією. Ми побачимо, як це буде у житті: чи буде це рівне ставлення, чи рівного ставлення не буде.

– Наразі маємо запитання від слухача.

Слухачка: Ваша святосте, як Ви ставитеся до того, що перейменували вулицю Мазепи на Лаврську?

Перейменування вулиці Івана Мазепи на Лаврську це втручання у політичне, громадське життя, зокрема Києва. У нас є інформація, що лист патріарха Кирила до київської влади був.
По-перше, треба знати, що церква відокремлена від держави, і вона не може втручатися в державні справи, в мирські справи. Тому це справа влади, як назвати ту чи іншу вулицю.

Але щодо перейменування вулиці Івана Мазепи на Лаврську ми негативно ставимося, тому що ми в цьому вбачаємо політичне втручання патріарха Кирила у справи київської влади, тому що про це можуть звертатися громадські організації, окремі політичні діячі, народні депутати. А коли про перейменування вулиці Івана Мазепи піднімає питання патріарх Кирило, то це вже є втручання у політичне, громадське життя України, зокрема міста Києва. У нас є інформація, що лист патріарха Кирила до київської влади був.

Тим більше, що для нас має важливе значення ім’я Івана Мазепи, тому що це герой України – він відстоював незалежність нашої української держави.

– Ваша святосте, ця тісна співпраця, це майже злиття держави і церкви, яке ми бачимо у сусідній державі, чи не впливає воно на те, що відбувається в Україні, на Вашу думку?

Тим більше, що Московський патріарх Кирило приїжджає до України доволі часто, він багато спілкується з керівництвом держави, з простими людьми, він відвідує якісь підприємства, він освячує храми. Його коло спілкування дуже широке.


– Ми в цьому бачимо виконання РПЦ політичного завдання Кремля. У чому ми бачимо? В тому, що патріарх Кирило, хоч і займається чисто пасторськими справами: зустрічається з єпископами, проповідує, проводить тут синоди, відправляє Богослужіння – все це пасторська діяльність, але поруч з цією пасторською діяльністю відбувається інша діяльність.

У чому ця інша вже політична діяльність? Це зустрічі з Президентом, з Прем’єр-міністром, з міністрами, з губернаторами, з громадськістю, з громадськими організаціями, з молоддю. І мова вже йде не про Бога і не про спасіння душі. А йде мова про що? Про те, що ми - єдиний народ. Українці і росіяни – це єдиний народ. А це вже справа не пасторська, а це вже справа чисто політична. Хто з українців скаже, що він не українець, а він належить до якогось аморфного народу?

Коли був СРСР, нас переконували, що є єдиний радянський народ. І росіяни, і українці, і білоруси, і грузини, і таджики, і узбеки, і естонці - все це було «радянський народ». Але проти такої ідеології повстали ці народи, яких залучили до єдиного радянського народу. Так от цю ідею «єдиний народ» і пропагує патріарх Кирило.

– Тепер це інакше називається.


Під цим «русским миром» ховається ідея імперії. Нас знову хочуть повернути в імперію. Як вона буде називатися? Не має значення. Але це буде єдине політичне утворення.
Інакше називається. Тепер «русский мир» називається. Але під цим «русским миром» ховається ідея імперії. Тобто, нас знову хочуть повернути в імперію. Як вона буде називатися? Не має значення. Але це буде єдине політичне утворення.

– На Вашу думку, хто кого використовує: влада Росії для реалізації своїх інтересів чи якраз московська церква використовує позиції сильні Кремля для того, щоб пропагувати свою ідею?

– Я переконаний, що використовує російська влада церкву. І тому в Росії зараз йде зростання церкви з державною владою.

– Наразі ми маємо запитання від слухача.

Слухач (переклад): Я, по-перше, хочу висловити підтримку патріарху Філарету. Дай, Боже, йому сил усе це витримати, той натиск, який зараз відбувається на УПЦ.

Ті заяви, які робить Кирило, не допомагають об’єднанню церков, а навпаки, ми можемо опинитися взагалі на межі війни, тому що всі конфлікти, громадянські війни відбувалися тільки із-за двох причин – мова, віра.

Я, хоча й розмовляю російською, але я повністю підтримую УПЦ КП. Мені здається, що саме зараз треба задуматися над об’єднанням з УАПЦ, УГКЦ для того, щоб всім разом нам захиститися від цього московського натиску. Адже якщо ми його зараз не витримаємо, то не буде і нас, і копійка ціна всім нам, українцям, незалежно від того, чи російською, чи українською розмовляємо.


– Я дякую Вам за Вашу позицію патріотичну. Нам дійсно треба об’єднуватися, всім православним церквам. Це я маю на увазі Київський патріархат, Московський патріарха, УАПЦ.

– І 9 вересня минулого року Священний синод УПЦ МП ухвалив рішення започаткувати діалог з УПЦ КП і УАПЦ. Чи можливий тепер цей діалог? Чи він розвивається?

Натиск, який іде з боку Московської патріархії на УПЦ МП, буде мати зворотній результат. Чим сильніший тиск на цю церкву, тим більше буде її тяжіння до Єдиної помісної православної церкви.
– Цей діалог, по-перше, не починався, а почалася підготовка до діалогу. Я думаю, що вона продовжиться. Чому вона продовжиться? Тому що цей натиск, який йде з боку Московської патріархії на УПЦ МП, буде мати зворотній результат. Тому що ми бачимо, що УПЦ МП поступово обмежують у правах. А це вже всередині самої церкви викликає незадоволення і спротив. І чим дальше і сильніше будуть мати тиск на цю церкву, тим більше буде її тяжіння до Єдиної помісної православної церкви.

– Ваше святосте, от Ви кажете, що той натиск, який відбувається на Московський патріархат в середині українського православ’я, отримає спротив певний. Але от буквально вчора ми почули про те, що в Одеській єпархії УПЦ МП була озвучена така позиція, що для подолання розколу треба просто ліквідувати Київський патріархат.

– Я думаю, що це чиста провокація, тому що це прес-аташе Одеської єпархії – це не представник УПЦ, яку очолює митрополит Володимир. І він просто говорить безвідповідально.

– Одеська єпархія – це взагалі якась окрема річ всередині Московського патріархату.

– Вона думає, що вона якась окрема. Вони навіть не називають себе «Україною», а «Новоросією». І там багато чого такого, що підпадає під кримінал. Тому що всяка людина, яка виступає проти держави, вона повинна каратися законом. Тому в Одесі дуже багато говорять проти України як держави. А закони України за це карають.

Тому я не надаю ніякого значення цьому виступу прес-аташе Одеської єпархії, тому що і представник центру цієї церкви спростував, що це не є позиція самої церкви.

Крім того, обіцяти і вимагати можна багато чого. Але як це зробити? Той прес-аташе посилається на болгарський приклад, але Болгарська церква, яка відділилася від патріарха Максима, невелика, її не можна порівняти з Київським патріархатом. А як він 14 мільйонів віруючих Київського патріархату загонить в російську церкву? Нехай подумає.

Я, наприклад, читав одного дослідника з Інституту філософії при Академії наук України, то він сказав, що Київський патріархат не знищить будь-яка влада і навіть якщо, не дай Боже, була б війна, то й війна не знищить Київський патріархат. І ми вже це проходили. Був Леонід Данилович, який спочатку недобре ставився, а потім зрозумів, що Київський патріархат ніхто знищити не може.

– Але ось дивіться, президент Росії видав указ, відповідно до якого День хрещення Київської Русі буде державним святом Росії. Але в цьому указі ми не знайшли слова «Київська Русь». Тобто, «Русь» є, «Київської» немає.


Коли хрестили Київ, то Москви як такої взагалі ще не існувало. І це просто приєднуються до нашого свята. Ми радіємо, що й вони святкують хрещення Київської Русі.
Справа в тому, що коли хрестили Київ, то Москви як такої взагалі ще не існувало. І це просто приєднуються до нашого свята. Ми радіємо, що й вони святкують хрещення Київської Русі.

Чому Київська Русь виникла? На початку, коли хрестили, Київської Русі не було, а була просто Русь. Але потім, коли виникла Московська Русь, то тоді вже виникла і Київська Русь.

– Чи означає те, що Ви сказали, що Ви не вбачаєте певної послідовності у діях, скажімо, влади Росії, у тому, що говорить і що проповідує патріарх Кирило в України, і у певних таких, як Ви сказали, провокаціях окремих представників УПЦ МП?

Російське керівництво використовує церкву в своїх намірах. Йому зараз дали вказівку не дратувати українців. Але все-таки будуть бити в одну точку – «русский мир, единый народ».
Я вбачаю, що російське керівництво використовує церкву в своїх намірах. Причому, якщо порівняти візит Кирила в 2009 році, який був охрещений, як політичний візит, то йому зараз дали вказівку не дратувати українців. Тому будуть його виступи більш м’якими. Але все-таки будуть бити в одну точку: «русский мир, единый народ».

– Цей «русский мир» десь на межах України завершується, чи він поширюється десь у Європу і далі - на весь світ?

Він не обмежується Росією, Україною і Білоруссю. Молдова – це теж «русский мир», але і це не межа. Весь світ є «русский мир».
Він не обмежується Росією, Україною і Білоруссю. Вони зараз включають і Молдову. Молдова – це теж «русский мир», з їхньої точки зору. Але і це не межа. Весь світ є «русский мир». Де тільки є українці, росіяни та білоруси – все це «русский мир».

– Або люди, які розмовляють російською мовою. Або думають, що розмовляють російською.

– Так.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG