Доступність посилання

ТОП новини

День російського флоту у Севастополі пройшов без Путіна, але зі «штрафбатом Лужкова-Затуліна»


Російський «спецназ» під час параду у Севастополі, 25 липня 2010 року
Російський «спецназ» під час параду у Севастополі, 25 липня 2010 року

Севастополь – В українському Севастополі, де розташовані головні сили російського Чорноморського флоту, в неділю святкують День Військово-морського флоту Росії. Найперші особи двох держав, президенти чи прем’єри, на святкування не прибули. Зате були там російські політики, ще донедавна «персони нон-грата» в Україні.

Спікер російської Державної думи Росії Борис Гризлов став третім із перших керівників Росії, який за останні кілька тижнів побував у Криму. Але, на відміну від президента і прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва і Володимира Путіна, з головою української держави Віктором Януковичем, який відпочиває під Ялтою, він не зустрічався.

Спікер прибув до Севастополя, щоб узяти участь у святкуванні Дня ВМФ Росії. Серед інших високих російських гостей – головнокомандувач російського флоту адмірал Володимир Висоцький, мер Москви Юрій Лужков і низка депутатів Держдуми, в тому числі Костянтин Затулін.

Попри певні очікування, російський прем’єр Володимир Путін та український Президент Віктор Янукович на святкування не приїхали. Перший у суботу ввечері повернувся до Москви, а другий уже кілька тижнів не покидає свою держдачу на Південному узбережжі Криму.

Мер Москви Юрій Лужков тримається позаду, на другому плані; попереду спікер Державної думи Росії Борис Гризлов і голова Ради міністрів Криму Василь Джарти
Спеціально до приїзду Лужкова і Затуліна, з яких тільки нещодавно МЗС України зняв статус персон «нон-грата», одна з місцевих прокремлівських організацій розвісила в Севастополі біг-борди з зображення скандальних російських політиків і написом «Штрафбати йдуть у прорив!».

І справді, мер Москви знову проштрафився своїми новими антиукраїнськими заявами напередодні приїзду до Севастополя, а депутат Затулін утримався від таких заяв, лише відмовившись від спілкування з журналістами.

Останні помітили, що мер російської столиці, який традиційно багато років був найулюбленішим гостем, цього розу перебував на другому плані. Командувач Чорноморського флоту Росії віце-адмірал Володимир Корольов на Юрія Лужкова практично не звертав уваги, а спікер Держдуми з мером Москви лише прохолодно привітався. Російські журналісти поділилися з місцевими колегами, що на батьківщині Юрія Лужкова Кремль не дуже жалує.
Депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін, який, як і мер Москви Юрій Лужков, донедавна був «персона нон-грата» в Україні

Відмінності і традиції

Журналісти також підмітили, що справжнім господарем у Севастополі почувався і це показав усім московським гостям другий за рангом посадовець Кримської автономії Василь Джарти. Саме він, прем’єр-міністр Криму, а не голова Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов чи перша посадова особа автономії, Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, постійно перебував поруч із адміралами і російським спікером, а потім сів із ними у катер командувача і фактично разом приймав парад російського флоту.

Іще однією особливістю нинішнього святкування Дня ВМФ Росії у Севастополі стала участь у параді українського корабля. В парадній лінії кораблів Чорноморського флоту Росії у Севастопольській бухті стояв також флагман Військово-морських сил України «Гетьман Сагайдачний». Також разом із командувачем Чорноморського флоту Росії віце-адміралом Володимиром Корольовим парад приймав і командувач ВМС України віце-адмірал Віктор Максимов.

Загалом сценарій святкування Дня ВМФ Росії не міняється практично вже років 10–15. Хіба що останнім часом на вимогу української сторони з міркувань безпеки відмовилися від польотів авіації і пусків ракет.

О 10-й годині ранку в неділю в бухті розпочалося військово-спортивне свято, яке включає проходження кількох бойових кораблів, висадку бронетранспортерів із десантного корабля, театралізовану виставу «33 богатирі», показовий бій морських піхотинців і заплив на шлюпках.

Свято відкрили кораблі на повітряній подушці «Бора» і «Самум», один із яких проніс державні прапори Росії та України, а інший – прапори російського і радянського військових флотів, прикріплені в носовій частині кораблів.

Журналісти також помітили, що цього разу російські військовослужбовці стріляли трохи більше і гучніше, аніж торік. Але, як і минулого разу, виключно холостими.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG