Доступність посилання

ТОП новини

Про що мріє Патріарх московський Кирило? (Огляд преси)


Київ – Патріарх московський і всієї Русі Кирило – одна зі стратегічно важливих постатей у політичному просторі СНД. І йому, як стверджує дописувач газети «День», не терпиться увійти до історії провісником нової ідеологічної течії – суміші церковної і світської культур, ставши першим апостолом і намісником Божим у новоявленому царстві православного духу. Ім’я цьому царству – «руський світ». Автор статті впевнений, що Україна із її поліконфесійністю і «недобитою» національною самосвідомістю – основний зовнішній фронт духовної боротьби Кирила. Тому його візити сюди будуть щорічними, а риторика і практика – все більш жорсткою й гранично відвертою. Стаття називається «Політико-пастирський візит».

Законопроект «Про порядок організації і проведення мирних заходів», який спікер Володимир Литвин надіслав на експертизу Венеціанської комісії, згортає одну з головних свобод в Україні – свободу зібрань. Як стверджує «Газета по-українськи», демократія в Україні хитка, бо стоїть лише на двох кволих підвалинах – свободах слова і зібрань. Вони існують усупереч пасивності й апатії людей і намаганням правлячого класу позбавити їх впливу на владу. Якщо прибрати або істотно ослабити бодай одну з цих підвалин, свідомість суспільства згасне. Країна порине в сон – на зразок російського чи білоруського. А згодом непотрібною стане й Верховна Рада, яка збирається народити цей потворний закон. Заголовок публікації «Свободу зібрань згортають утриманці демократії».

Президентська судова реформа стала найбільшою ганьбою для правосуддя за всі роки незалежності, стверджує дописувач газети «Голос України». Він вважає, що закон «Про судоустрій і статус суддів», від якості якого залежить наявність в Україні правової держави, став втіленням тотального порушення засадничих положень Конституції України. Автор статті переконує, що судова реформа перетворена на профанацію, оскільки в її основу покладений політичний інтерес. Відтак, цілісна судова система буде зруйнована, в судах запанує авторитарний режим, судді боятимуться ухвалювати законні рішення, громадяни не зможуть захистити свої права. На правосуддя з таким законом про судоустрій чекає безславний кінець. Хіба що гарант Конституції виконає свій прямий обов'язок і застосує право вето.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG