Доступність посилання

ТОП новини

Структура силових відомств України потребує негайних реформ – експерти


Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов
Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов

Київ – Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов під час зустрічі з Президентом Віктором Януковичем пообіцяв до кінця року вдвічі скоротити керівний склад МВС. У такий спосіб міністр збирається розпочати реформування МВС. Водночас деякі фахівці з питань оборонної сфери наголошують: одним скороченням штату не вирішити численні проблеми в українських силових структурах.

Вивчати досвід Росії та Грузії з реформування силових структур уже взялися в українському МВС. До вересня міністр Анатолій Могильов пообіцяв Президенту представити концепцію реформування системи правоохоронних органів, а до січня нового року скоротити вдвічі керівний склад МВС.

Колишній заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський
На думку колишнього заступника голови СБУ, генерал-лейтенанта Олександра Скіпальського, лише звільненням керівництва не вдасться розв’язати проблеми в системі силових відомств України. До таких проблем фахівець зараховує, зокрема, корупцію, а також використання силових структур для політичного тиску.

«Починати слід з цілого комплексу заходів. І потрібно звертати увагу на моральне обличчя керівництва, державницьке мислення тих «мужів», які керують країною. Доки ви цього не побачите, все інше не буде викорінене», – зазначає Скіпальський.

Міліція повинна захищати громадян


Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак
За словами директора Українського інституту публічної політики Віктора Чумака, Україна – одна з небагатьох європейських країн, яка за останні 20 років не реформувала ані МВС, ані Службу безпеки, ані Генпрокуратуру. «У нас міліція сьогодні має ті ж функції, ті ж завдання, а головне, ту ж філософію, що вона мала за Радянського Союзу. А філософія полягає в тому, що міліція захищає державу, хоча повинна захищати громадян», – каже він.

У 2008 році Президент України Віктор Ющенко затвердив Концепцію реформування кримінальної юстиції, згідно з якою передбачалася, наприклад, розробка нового Кримінально-процесуального кодексу. Віктор Чумак вважає, що втіленням цієї концепції можна розпочати масштабну програму реформування діяльності системи силових відомств.

«Якщо на цьому етапі змінити кримінально-процесуальне законодавство, розширити права адвокатів і обвинувачених, тоді можна переходити до реформування самих силових структур, але лише на підставі нового Кримінально-процесуального кодексу», – переконаний Чумак.

Напередодні представники парламентської опозиції вимагали, окрім відставки міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, також і звільнення з посади віце-прем’єра з силових питань Володимира Сівковича. Проте обидві ініціативи не підтримала більшість Верховної Ради. Окрім того, перед виходом на канікули парламентська більшість відмовилася розглядати питання про відставку голови СБУ Валерія Хорошковського, який одночасно є і власником телекомпанії «Інтер».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG