Доступність посилання

ТОП новини

Європейське майбутнє української ГТС поки не визначене


Київ – Транзит газу через територію України і реформа газового ринку всередині країни тісно пов’язані, вважає комісар Європейської комісії з енергетичних питань Ґюнтер Еттінґер. Виступаючи 27 липня в Одесі, він торкнувся питання реформи українського газового сектору. Українські експерти оцінюють його виступ як оптимістичний, але зазначають, що офіційний Київ знаходиться на роздоріжжі, і що йому доведеться обирати – інтегруватися у Європу чи зближатися з Росією.

«Транзит газу не буде цілком забезпечено доти, доки внутрішня газова система в Україні не буде фінансово стабільною та прозорою», –
Комісар Європейської комісії з енергетичних питань Ґюнтер Еттінґер
заявив єврокомісар Ґюнтер Еттінґер на конференції в Одесі. Нещодавно ухвалений закон про функціонування ринку газу він назвав «позитивною точкою відліку», але за нею повинні йти ефективні реформи, зокрема, виконання нових норм щодо державний закупівель та незалежного регулювання енергетичного сектору.

Ґюнтер Еттінґер також нагадав, що Україна, на відміну від Молдови, досі не завершила свого вступу до Європейської енергетичної спільноти. «Вступ України буде однією з головних подій наступних місяців», – наголосив він.

Домашнє завдання наразі не виконане

Український експерт Олександр Тодійчук
Український експерт Олександр Тодійчук оцінив виступ єврокомісара, як оптимістичний. «Україна поки що зберігає шанс залишитися серйозним гравцем з транспортування газу», – каже він. Але той факт, що Україну досі офіційно не прийняли до європейської енергетичної спільноти викликає в Олександра Тодійчука занепокоєння. Він нагадав, що в кінці 2009 року Україна вже «святкувала» приєднання до цього міжнародного співтовариства. Її тоді прийняли, але за умови виконання «домашнього завдання», а саме – ухвалення закону про газ. Закон є, але його оцінка поки неоднозначна.

Олександр Тодійчук прогнозує, що остаточне приєднання України до Європейської енергетичної спільноти піде на користь газового сектору України, це дасть можливість модернізувати та розвивати його відповідно до західних стандартів. З іншого боку, зазначає експерт, Росія не зацікавлена у таких перетвореннях. Він вважає, що Україна могла б використати членство в цьому співтоваристві для отримання певних поступок з боку Росії.

«Членство в Європейській енергетичній спільноті певним чином допоможе нам захищати інтереси, – вважає Тодійчук, – тому що участь в енергетичній співдружності – це гра за правилами, щось схоже до СОТ».

На роздоріжжі


Експерт Олександр Нарбут
А вже інший експерт Олександр Нарбут прогнозує, що Україна вступить до енергетичної євроспільноти за півроку. З іншого боку, він не виключає, що відбудеться злиття «Газпрому» та «Нафтогазу». «Путін не жартував і не жартує. Тобто, якщо він пожартував про злиття, то він серйозно вирішив, що так і має відбутися. Відбудеться чи ні – залежить від нас. Місяць тому в Україну приїжджав представник «Газпрому» в Думі Валерій Язєв, який прямо сказав, що якщо Україна увійде до європейської енергетичної спільноти, то об’єднуватися у нас можливості не буде, бо в Росії та Європи різні принципи роботи», – підсумував експерт.

А передумови для остаточного приєднання України до європейської енергетичної спільноти – це реформа газової сфери, виконання закону про газ, розподілення функцій транспортування та зберігання газу. Від 1 серпня ціна на газ в Україні піднімається на 50 відсотків. Населення України може і готове платити більше, але якщо весь сектор залишатиметься непрозорим, то сенсу піднімати ціну немає, бо ці гроші зникатимуть у «чорній дірі».
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG