Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр обіцяє вберегти хліб від подорожчання


Київ – Хліб в Україні не дорожчатиме, запевнив прем’єр-міністр Микола Азаров. Таким чином він фактично спростував слова міністра агропромислового комплексу Миколи Присяжнюка, який не виключив подорожчання хліба. Експерти погоджуються, що влада, попри подорожчання зерна, може втримати ціни.

«У нас є всі умови втримати ціну на хліб, – запевнив голова уряду. – Запасів зерна більш ніж достатньо, урожай непоганий. Звичайно, є проблеми з продовольчим зерном. Це сприятливий ґрунт для спекуляцій, безумовно. Для розмов про те, що треба понизити стандарти. Я на засіданні Кабінету міністрів ці розмови припинив, заборонив категорично навіть розмовляти на цю тему».

Раніше міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що не виключає подорожчання хліба у зв’язку із ростом цін на зерно.

Опозиція чекає росту цін восени

Експерт центру ім. Разумкова Володимир Жмуцький вважає, що влада може створити достатні запаси зерна за низькою ціною.

«Певних заходів уже вжито. Микола Азаров дав вказівку міністру АПК активізувати роботу Аграрного фонду з метою закупівлі в цьому році не менше 4-4,5 мільйонів тон зернових. Кожного року залишається 5-6 мільйонів тон ще. Тобто, буде 10 мільйонів тон зернових на рік. Це більш ніж достатньо», – каже Володимир Жмуцький.

Натомість в опозиції вважають урядові прогнози надто оптимістичними. Міністр соціальної політики в тіньовому уряді депутат-бютівець Андрій Павловський вважає, що восени можуть подорожчати не лише хліб, але й інші продукти харчування.

«На ту ж славнозвісну ціна вже виросла, на деякі інші крупи, – зазначає він. – думаю, що те саме буде з хлібом та іншими продуктами харчування, які є соціальними».

Україна вже зібрала вже 22 млн. тон зерна нового врожаю. Мінагрополітики знизило прогноз цьогорічного урожаю зернових з 45-ти до 43 млн. тон.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG