Доступність посилання

ТОП новини

Мода на імена: як називають дітей в Україні?


Цього року українці найчастіше називали своїх дітей іменами Анастасія та Максим, за даними Міністерства юстиції України. Але поряд із Ганнами та Олександрами в Україні реєстрували такі імена як Жорж, Клеопатра, Амур, Хрусталіна, Софра. Чим керуються батьки, вирішуючи, як назвати своє чадо?

Загалом від початку року в Україні були популярними близько 60 імен, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України. Серед жіночих – Анна (Ганна), Дар‘я (Дарина), Софія, Діана, Марія, Вікторія, Тетяна, Крістіна (Христина), Єлизавета, Ангеліна, Вероніка. Крім того, популярністю користувалися імена Аліна, Каріна, Валерія, Єва, Катерина, Олександра, Поліна, Яна, Ольга, Ірина, Юлія, Аріна.

Серед чоловічих імен найпопулярнішими були Артем, Денис, Данііл (Данило), Олександр, Андрій, Богдан, Дмитро, Нікіта (Микита), Назар, Кіріл (Кирило). Популярними були також імена Віктор, Віталій, Гліб, Єгор, Іван, Ілля, Артур, Вадим, Тимофій, Михайло, Павло, Микола, Євген, Сергій, Арсен, Юрій, Тимур, Давид та Марк.

В усіх регіонах залишаються популярними такі давньослов’янські імена як Владислав, Станіслав, Ярослав, Святослав, Ростислав.

При цьому деякі імена є дуже поширеними в одних регіонах України і менш популярними в інших. Зокрема, серед лідерів на Закарпатті, Харківщині та Сумщині – ім’я Ксенія. Натомість на Полтавщині воно значно поступається іншому лідерові – імені Уляна. Серед чоловічих імен у Рівненській і Тернопільській областях дуже часто зустрічається Микола, проте у Львівській він поступається Олегові, Василю і Остапу.

Малюків можна називати й подвійним іменем

У всіх без винятку регіонах регулярно зустрічаються й подвійні імена. Наприклад, серед дівчаток – Либідь-Тетяна, Мальвіна-Вікторія, Берта-Софі, Варвара-Евіта, Марта-Марія. Серед хлопців - Маркус-Ада, Іан-Нікіта, Таш-Даур, Дарій-Георг.

Як запевнив у коментарі Радіо Свобода колишній міністр юстиції України Микола Оніщук, батьки мають повне право давати своїм дітям подвійні імена. І це не повинно створювати бюрократичних перешкод під час оформлення документів.

«До речі, моя найменша донька теж має подвійне ім’я Анна-Марія. У нас особисто, хоча тоді, коли вона народилася, я ще не був Міністром юстиції навіть, це не створило ніяких проблем ні при реєстрації дитини, ні тепер, коли вона оформлюється для вступу до школи», - сказав Микола Оніщук.

На вибір імен впливають історичні й культурні традиції

Найпопулярніші цього року імена Анастасія та Максим 20-30 років тому зустрічалися значно рідше. Натомість тодішні лідери іменного рейтингу зараз втратили свої позиції, констатує співробітник Інституту літератури НАН України Ніна Герасименко.

«У 70-ті роки минулого століття популярними були Людмили, у 80-ті – Тетяни, але сьогодні їх дуже-дуже мало. Я думаю, що на це обов’язково вплинула індустрія, а також серіали», - зазначила експерт.

На вибір імені також можуть вплинути і поради знайомих, і політична ситуація у країні, і навіть телесеріали, продовжує Ніна Герасименко. Недаремно серед нових імен в Україні є Кармеліта або Есмеральда.Залишаючи за батьками право обрати ім’я своїй дитині, експерт радить при цьому не гнатися за екзотикою.

«Ім’я все ж таки має бути звичне. Треба звертати увагу на те, як воно буде звучати. Консуела Давиденко? Ном Давиденко? Мені це вже ріже вухо. Це реакція на сьогодення. Це просто данина моді. Наприклад, як колись називали Тракторіна, Октябріна, Вітольд», - зауважила Ніна Герасименко.

Водночас історик Ярослав Тинченко вважає, що не варто перебільшувати вплив історичних обставин на людину, коли вона обирає ім’я дитині. І як приклад Ярослав Тинченко порівнює нинішню епоху і радянські часи, коли люди називали своїх чад не лише Марксенами, Сталінами, Даздрапермами…

«Наприклад, зараз дуже популярна тема християнства, за радянських часів вона була непопулярна. Проте за радянських часів іменами Володимир називали досить широко – це як внутрішній протест, напевно, був. А зараз Володимирами називають дуже мало дітей», – розповдає історик.

Сім разів відмір, один раз назви!

Чимало із незвичних імен, які реєструвалися ,є рідкісними не лише в Україні, але й у світі: Домисла, Далья, Оліанна, Влоята, Саліна, Патрина, Аллєгра, Кіпріада, Черана, Боцана, Софра, Леайда, Лерия, Едже, Камо, Вели, Мірі, Рудій, Ейва, Лалиджан, Хрусталіна, Русаліна, Антос, Хризон, Малкиель, Аржуан, Ждаш, Сорин, Чабука, Гдан.

У першому півріччі цього року були зареєстровані діти з іменами: Калина, Талія, Миля, Різа, Ніл, Султан, Емір, Іслам, Мілан, Тузель.
Популярні також і біблійні, міфічні або історичні імена.Від початку 2010 року зареєстровані діти з іменами: Аврора, Афіна, Аріадна, Юнона, Даяна, Даная, Деметра, Венера, Вірсавія, Клеопатра, Єва, Адам, Авраам, Єлєазар, Діоніс, Дарій, Лука, Матвій, Аскольд, Нестор, Амур, Серафим, Максимус, Рафаель, Платон, Тамерлан, Меркурій.

А найдивовижнішими іменами, якими від початку року нарікали новонароджених дітей в Україні, виявилися жіночі імена: Азимаой, Султанпаша, Жаклін-Нанїп, Еліф Су та чоловічі імена: Віват, Ейлей, Нац, Йосеф Север’ян, Северін Ілларіон, Мартін Лютер та Добриня Никитич.

До вибору імені для дитини варто поставитися дуже серйозно, стверджує психолог Наталя Кухтіна. Адже це не жарт – батьки визначають слово, яке людина потім чутиме найчастіше у своєму житті.

«Кожен звук, буква, коли вона вимовляється, має певну вібрацію, яка з наукової точки зору викликає певний резонанс клітин нашого мозку. Людина на один звук реагує так, на інший – інакше, тому ім’я дуже впливає на психологічну характеристику людини», - розповідає психолог.

Якщо ж людині не подобається її ім’я, вона має повне право поміняти його.Робити це дозволено від шістнадцяти років або з чотирнадцяти, якщо дадуть добро батьки. Коштує таке задоволення до п’ятдесяти гривень. П’ять гривень 10 копійок держмита плюс вартість послуг місцевого відділу реєстрації актів цивільного стану. Потрібні, крім грошей, письмова заява, свідоцтво про шлюб (якщо заявник у ньому перебуває), документ про зміну імені, якщо воно раніше мінялось, і фотокартка.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG