Доступність посилання

ТОП новини

Позика МВФ – «кредит довіри» для України


Анастасія Москвичова

Київ – П’ятнадцятимільярдний кредит Міжнародного валютного фонду – не стільки економічна необхідність, скільки черговий тест для України стосовно серйозності намірів влади виконувати обіцяні реформи. Таку думку експерти висловили у Києві на прес-конференції, присвяченій перспективам співпраці між МВФ та Україною.

Якби Міжнародний валютний фонд відмовив Україні у кредиті, то це мало би швидше іміджеві, ніж економічні наслідки, оскільки Україну «підстраховувала» нещодавня російська позика, зазначає Олександра Бетлій, провідний дослідник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Фонд перевіряє нову владу на здатність виконувати обіцяне, вважає вона.

«На сьогодні, маючи, скажімо так, негативний досвід минулого року, МВФ діє досить обережно. Тобто, вони зараз дадуть один транш, якщо буде виконано умови – дадуть інший транш, – говорить експерт. – Це не є критичним, але якщо МВФ відмовить у цих кредитах, то це негативно вплине на імідж України для інвесторів, зокрема, та для інших міжнародних фінансових організацій: для Світового банку, для Європейської комісії тощо».

Якщо Україна проведе зараз необхідні реформи, результат громадяни відчують мінімум через три роки, зауважує Олександра Бетлій. На її думку, влада вже робить певні кроки у цьому напрямку. Зокрема, йдеться про стабілізацію ринку газу, що вилилось у зростання комунальних тарифів для населення.

Ціна гостинності МВФ


Успіх співпраці з фондом залежить від того, чи буде українська влада і далі впроваджувати «непопулярні» перетворення, адже соціальні стандарти не повинні зростати швидше за економіку, говорить Віктор Лисицький, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів. За його словами, проблема полягає в тому, що українці хочуть отримувати європейські зарплати, щоб розраховуватись ними за українськими цінами.

«Національному банку буде дуже важко переорієнтувати монетарну політику, тому що в Україні все, що є навколо нас, коштує значно дешевше, ніж, припустимо, у Європі», – зауважує економіст

У свою чергу, в уряді й досі точаться суперечки щодо того, куди конкретно підуть гроші МВФ. Зокрема, Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у четвер, що більша частина кредиту повинна піти на програми модернізації української економіки. В той же час, віце-прем’єр Сергій Тігіпко вважає за краще, якщо кошти фонду підуть на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку для стабілізації гривні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG